• Zážitok z umenia

          • V utorok 25. apríla 2023 sa v škole konala akcia  Zážitok z umenia. Deň umeleckých workshopov sa uskutočnil v spolupráci s Regionálnou rozvojovou agentúrou Senec - Pezinok a bol krásnym vyvrcholením Erasmus+ projektu Motivate2Create, do ktorého sa naša škola zapojila. V úvode stretnutia boli predstavené konkrétne nástroje a metódy na rozvoj komunít cez umenie. Potom sa žiakom a kolegom prihovoril riaditeľ školy E. Filo a p. E. Lovásiková z rozvojovovej agentúry priblížila zámery projektu. Následne sme zrealizovali konkrétne praktické ukážky formou krátkych umeleckých workshopov (tzv. sociálnych akčných projektov - SAP): dramatický, literárny, výtvarný, hudobný a bubnový. Aktivity sa žiakom a žiačkam veľmi páčili. Deň umeleckých workshopov nás utvrdil v tom, že umenie spája, motivuje a dáva šancu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitok z umenia.

          • Posledné zbohom

          • V utorok 25. 04. 2023 o 13.15 h sa v bratislavskom krematóriu naposledy rozlúčime s naším bývalým kolegom Andrejom Jancurom, ktorý nás 19. apríla 2023 náhle navždy opustil vo veku 81 rokov. Takmer 40 rokov, od roku 1968 až do svojho odchodu do dôchodku v roku 2007, pracoval na Patrónke - najprv ako vychovávateľ vo vtedajšom Ústave sociálnej starostlivosti a od roku 1972 v Odbornom učilišti na Dúbravskej ceste ako majster odbornej výchovy v učebnom odbore polygrafická výroba so zameraním na knihárne a kartonáž. Už ako dôchodca nám v skrátenom úväzku vypomáhal až do roku 2011. Spomíname si na neho ako na pracovitého a skromného, zásadového a zároveň veľmi ochotného a empatického kolegu a priateľa, ktorý u nás s veľkým pochopením pre ich zdravotný hendikep vychoval a pripravil na povolanie desiatky chlapcov a dievčat. Česť jeho pamiatke!

            P.S.: Viacerí majú na p. Jancuru milú spomienku aj vo svojej knižnici v podobe opravenej modlitebnej knižky či samizdatovej knihy známej rakúskej bylinkárky Márie Trebenn, ktorú pre kolegov pripravil s už dávno zosnulým kolegom p. Šedíkom.

          • Olympiáda ľudských práv - Košice

          • Vo štvrtok 20. apríla 2023 sa v Košiciach konal XVI. ročník celoštátnej olympiády ľudských práv pre žiakov odborných učilíšť Slovenska. Témou tohto ročníka bolo Právo na štátnu príslušnosť. Súťažilo 13 družstiev v teoretickej a praktickej časti. Teoretickú časť tvoril vedomostný test, zameraný na základné informácie o našej vlasti (história, vznik, symboly, osobnosti, geografické fakty, slovenské naj, šport, folklór). Praktická časť pozostávala z dvoch častí. Prvou úlohou bolo vytvoriť plagát (koláž) s charakteristikou okresu/mesta, v ktorom sa nachádza naša škola. Druhou úlohou bolo podľa pripraveného plagátu ho odprezentovať, slovne opísať.

            Našu školu úspešne reprezentovali Nikoleta Laurinyeczová (2.OT) a Anton Fratrič (3.ZH) v sprievode pani učiteľky Mgr. Sylvie Krajčiovej. Umiestnili sme sa na 4. mieste. Účinkovanie našich žiakov bolo veľmi dobré, sympatické, suverénne. Súčasťou súťaže bol aj sprievodný program. Organizátori nám pripravili milé prekvapenie - stretnutie s bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom. Pán prezident nás prijal v krásnych priestoroch Východoslovenskej galérie v jeho Prezidentskej knižnici, porozprával nám o svojich dobrodružných cestách po svete, premietol ukážky z vlastných cestopisných filmov a chvíľu s nami podiskutoval. Bolo to veľmi inšpirujúce a povzbudivé stretnutie.

            Organizátorom Spojenej škole v Košiciach patrí veľká vďaka za výbornú prípravu a priebeh súťaže. Cítili sme sa veľmi dobre. Nazbierali sme nové skúsenosti, priateľstvá, prezreli si krásne historické centrum Košíc. Určite sa zúčastníme aj o rok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda ľudských práv - Košice.

          • Mallý trh Záhrada v Bory Mall

          • Všetkých našich žiakov a pedagógov, ako aj rodičov či priateľov a partnerov pozývame, aby v nákupnom centre Bory Mall navštívili v dňoch 22. a 23. 04. 2023 podujatie Mallý trh Záhrada, ktorý sa po minulé roky konal pod názvom Festival záhrad. Priesady, resp. svoje výrobky ukážu a ponúknu na predaj naši záhradníci a stolári, ale aj žiaci učebných odborov ľudovoumelecká tvorba a služby a domáce práce. Predajná výstava potrvá od soboty rána do nedeľného večera. Viac o podujatí sa dočítate tu: https://www.borymall.sk/sk/podujatie/mally-trh-zahrada

          • Záhradkársky veľtrh v Trenčíne

          • Vo štvrtok 13. apríla 2023 naši záhradníci a chovatelia v rámci odbornej exkurzie navštívili Záhradkársky veľtrh v Trenčíne. Žiaci spolu s p. majstrom Michalom Černuškom a p. majsterkou Zuzanou Tomašovičovou cestovali vlakom z Bratislavy do Trenčína. Na výstave  si pozreli a vyskúšali najmodernejšie poľnohospodárske stroje ako napr. aku-rotavator od firmy Agzat, videli rôzne druhy okrasných kvetín a zeleninových priesad. Po skončení výstavy sa žiaci s majstrami presunuli okolo Trenčianskeho hradu do reštaurácie, kde sa najedli. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila, záhradníkov najviac oslovili vystavené rastliny a chovateľov záhradná technika.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Záhradkársky veľtrh v Trenčíne.

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia/zákonní zástupcovia,

            pozývame Vás na individuálne konzultácie s triednymi učiteľmi a majstrami odbornej výchovy Odborného učilišťa, Dúbravská cesta 1, Bratislava, ktoré sa budú konať dňa 19. 04. 2023 v čase 14.00 – 17.00 h v triedach (usmernia Vás na vrátnici). K dispozícii bude aj školský psychológ.

            Cieľom individuálnych konzultácií je informovať zákonného zástupcu o študijných výsledkoch, dochádzke a správaní žiaka a v prípade potreby hľadať spoločné riešenie problémov (napr. problémovej dochádzky žiaka).

            Tešíme sa na Vašu účasť!

          • Veľkonočná výstava

          • Aj tento rok sme sa zapojili s našimi výrobkami do Veľkonočnej výstavy, ktorú organizovalo Zariadenie sociálnych služieb Rosa. Veľkonočnými vajíčkami, svietnikmi, textilnými dekoráciami, taškami na výstavu prispeli žiaci z prípravného ročníka, z odboru ľudovoumelecká tvorba a služby a domáce práce. Žiaci sa tejto úlohy zhostili s nadšením a radosťou. Na blížiace sa sviatky sme sa naladili aj výzdobou vonkajšieho areálu. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočná výstava.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje