• Výchovný koncert
          • Výchovný koncert

          •  

            V utorok 17. 6. 2014 sme sa zúčastnili multimediálneho antidiskriminačno-motivačného koncertu s názvom Križovatky vlastných ciest. Ide o ďalšie pokračovanie série úspešných multimediálnych antidiskriminačných výchovných koncertov z tvorivej dielne spoločnosti LETart. Program za pomoci melodickej rockovej hudby, pozitívnych textov, kvalitných hudobných a motivačných výkonov umelcov prináša neobvyklý pohľad na otázky diskriminácie, rasizmu a šikanovania. Snaží sa nájsť východiská, postoje a cesty, ktoré na našich životných križovatkách určia náš ďalší osud. Viac pozri tu: http://www.letart.sk/predstavenia/antidiskriminacne/krizovatky-vlastnych-ciest

                

        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

          •  

            V pondelok 23. 06. 2014 sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili účelového cvičenia - v tomto školskom roku už druhého v rámci Kurzu na ochranu človeka a prírody.

            Po úvodnej inštruktáži sme sa všetci žiaci spolu s pedagógmi odviezli MHD do Devínskej Novej Vsi, odkiaľ sme po dlhšej prechádzke cez nový cyklomost zamierili k zámku Schlosshof. Pozreli sme si rozsiahly areál zámku, videli krásne okolie, posilnili sa kofolou v miestnej reštaurácii a vrátili sa plní zážitkov do areálu školy.

            Niektorí po návrate konštatovali, že sú unavení, ale to je pri takomto cvičení vec, s ktorou sa počíta. Počasie nám prialo - bolo krásne, teplo, ale nie neznesiteľná horúčava.

            Cvičenie pripravili a organizovali naši telocvikári Mgr. A. Hullová a Mgr. P. Čaputa.

             

                       

                      

        • Záverečné skúšky 2014
          • Záverečné skúšky 2014

          •  

            V našom Odbornom učilišti sa v týždni od 16. do 19. júna 2014 konali záverečné skúšky - jeden z vrcholov života školy. Žiaci prešli postupne písomnou, praktickou a ústnou časťou skúšky, kde preukázali vedomosti a zručnosti, na základe ktorých by sa teraz mala väčšina z nich uplatniť na trhu práce. Veľa pre to urobili najmä samotní žiaci, ale v neposlednom rade aj pedagogickí, odborní i nepedagogickí zamestnanci školy, mnohí žiaci mali veľkú podporu aj vo svojich rodičoch.

            Z 54 žiakov tretieho ročníka sa záverečných skúšok zúčastnilo 45 žiakov, z toho 11 prospelo s vyznamenaním, 9 prospelo veľmi dobre a 25 prospeli, 1 žiak neprišiel a 8 žiakov ukončilo štúdium zaučením. Vyučeným aj zaučeným žiakom blahoželáme a veríme, že na našu školu budú spomínať v dobrom.

            Fotografie si môžete pozrieť tu: Záverečné skúšky 

        • MDD
          • MDD

          • Každoročne slávime MDD aj u nás. Inak tomu nebolo ani tento rok. Tohoročný Medzinárodný deň detí sa uskutočnil v utorok 3. júna a moderovali ho dvaja šikovní moderátori:  Martin Buzalka a Miška Filipková. Okrem tancov v podaní žiakov ZUŠ Jozefa Kresánka a klientov DSS a RS ROSA sa oslávenci tešili na rôzne súťaže, kolotoč, diskotéku, skákací hrad, sumo a najmä na motorky, ktoré mali ako vždy najväčší úspech.  Popri tom sa mohli občerstviť pri stánkoch s hot dogmi, nápojmi, sladkosťami či nanukmi.

                               

        • Staré, ale čisté
          • Staré, ale čisté

          •  

            V piatok 13. júna 2014 sa v našom Odbornom učilišti stretlo takmer 40 dobrovoľníkov, aby v rámci projektu Naše mesto pomohlo škole poumývať okná. Išlo napospol o zamestnancov poisťovne Generali, ktorá sídli pár metrov od nás. Viacerí z nich sa až začudovali, aký odlišné svety existujú kúsok od seba. Klimatizovaný svet modernej sklobetónovej výškovej budovy a pod ním učupený staručký areál našej školy, ktorej budovy pamätajú časy továrne na výrobu patrónov zo začiatku 20. storočia.

            Naši dobrovoľníci sa zišli o deviatej v kultúrnej miestnosti, kde im zamestnanci školy krátko predstavili Odborné učilište. Potom sa rozdelili do skupín po štyroch a vyzbrojení vedrami, stierkami a čistiacimi prostriedkami sa rozptýlili po areáli. Tento rok umývali najmä staré okná v dielňach odborného výcviku a novšie priestory pripravovaného školského internátu. Práca im šla od ruky a dielne knihárov, ľudovoumeleckej tvorby a pedikúry/manikúry, kuchárov aj cukrárov, chyžných i záhradníkov, opatrovateľov, maliarov a predavačov, ale aj telocvičňa, skleník či internát sa rozžiarili. Naši žiaci dobrovoľníkom pripravili aj malé občerstvenie - bagety, kávu a čaj. 

            Túto akciu, ktorú zastrešuje Nadácia Pontis, považujeme za užitočnú nielen preto, že firemní dobrovoľníci pomôžu našim upratovačkám s fyzicky namáhavou prácou, ale najmä preto, že škola, jej zameranie, ako aj naše učebné odbory sa dostávajú do širšieho povedomia. 

                                    

        • Návšteva v parlamente
          • Návšteva v parlamente

          •  

            Dňa 12. júna 2014 žiaci Odborného učilišťa navštívili Národnú radu Slovenskej republiky. Návšteva začala vo vstupnej hale oboznámením žiakov s Národnou radou, jej históriou a informáciou o slovenských štátnych symboloch

            Nasledovalo nespočetné množstvo otázok, niektoré z nich prekvapili aj pána Adamišina, ktorý nás celou prehliadkou sprevádzal. Žiakov najviac zaujímalo, či sa osobne stretnú s niektorými poslancami, nakoľko v tomto čase prebiehalo plénum.

            Po obhliadke umeleckých diel od A. Brunovského nasledovala prehliadka parlamentu. Mali sme možnosť sledovať rokovanie z balkóna a na chvíľu sa započúvať do názorov a vystúpení slovenských politikov. 

            Na záver prišiel našich žiakov osobne pozdraviť pán poslanec J. Mikloško, spoločne sme sa s ním mohli odfotiť. Stretnutie s poslancom bolo príjemným prekvapením na záver návštevy NR SR. 

             

                        

        • Taliansko 24.-31.05.2014
          • Taliansko 24.-31.05.2014

          • V dňoch 24.-31. mája 2014 sa žiačky Odborného učilišťa spolu s p. učiteľkami Palukovou a Hullovou zúčastnili pobytu v Taliansku – Bibione. Celý pobyt sa niesol v duchu dobrej nálady a občasné zmeny počasia túto náladu určite nepokazili. Dievčatá sa slnili, kúpali v trochu chladnejšom mori, prechádzali po miestnych uličkách.

            V utorok doobeda dievčatá navštívili miestny trh, kde si kúpili darčeky za výhodné ceny. Poobede, keď sa ochladilo, ich vodič odviezol do strediska Caorle, kde si pozreli pamiatky, zbierali mušle na pláži. V stredu časť dievčat bola na celodennom výlete do Benátok, ktorý im určite poskytol nezabudnuteľný zážitok. V piatok dievčatá absolvovali veľkú prechádzku po pláži, ktorá mala za cieľ maják. Spiatočná cesta viedla cez píniový lesík. Večer nastal čas balenia, ale aj ochutnania výbornej talianskej pizze.

            Rozlúčili sme sa s morom a v sobotu ráno sme odišli. Ale aj cesta domov na Slovensko bola veľmi pekná. Alpy v Taliansku aj v Rakúsku umožnili dievčatám doplniť si zbierku pekných fotografií, ktoré si môžete pozrieť tu: Taliansko 24.-31.05.2014 

        • Súťaž kuchárov v Kremnici
          • Súťaž kuchárov v Kremnici

          • V dňoch 14. a 15. mája sa naše dve šikovné žiačky druhého Júlia Jánošková a Dominika Jakubíková spolu s p. majsterkou Bc. J. Havierovou zúčastnili v Kremnici celoslovenskej súťaže praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore obchodná prevádzka – práca pri príprave jedál. Súťaže odborných zručností sú pre nás vždy vzácnou príležitosťou porovnať naše schopnosti s rovesníkmi z celého Slovenska. Tejto súťaže sa zúčastnilo 12 družstiev. Okrem teoretických vedomostí si žiaci zmerali sily aj v praktických zručnostiach - pripravovali zemiakové taštičky plnené mäsovou náplňou. Podľa slov obidvoch dievčat v Kremnici sa im páčilo, našli si aj novú kamarátku z Prievidze. Viac info: http://skolaprespm.sk/sutaz-praktickych-zrucnosti-a-odbornych-vedomosti-v-ucebnom-odbore/ 

                

        • Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

          • Dňa 29. mája 2014 sa konal vôbec prvý školský florbalový turnaj organizovaný v spolupráci so susediacim DSS a RS ROSA. Zúčastnilo sa ho šesť trojčlenných tímov, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Už z priebehu zápasov v základných skupinách sa dalo vyčítať, že turnaj bude kvalitný. Celý prebehol naozaj v zdravo súťaživom duchu. Tím TORONTO napr. strelil jediný gól, úžasné však bolo, že oň bojoval až do posledných minút svojho posledného zápasu. Turnaj priniesol aj napäté situácie, keď TESCO CHLAPCI obracali z nepriaznivého stavu 1:4 na konečných 5:4 v posledných sekundách hry. 

            Konečné výsledky:

            Tím TORONTO:  Jakub Čačo (c), Jakub Jankovich a Milan Šimek (g)

            Tím VLCI: Jano Vrabec (c), Števo Hlavačka (g) a Lukáš Hlaváč

            Tím ZAMESTNANCI REHABILITÁCIE DSS a RS – Roman a Peťo a žiaci – Matej Kadlíček a Tomáš Labát (c)

            3. miesto: Tím S.O.S.: Noro Bolek (c), Juraj Brunclik a Tomáš Moravčík

            2. miesto: Tím TESCO CHLAPCI: Jaro Pálik (c), Paťo Kozaitek a Lukáš Čeremšák

            1. miesto: ZAMESTNANCI REHABILITÁCIE DSS a RS – Robo,  Miro a Samo.

            Víťazom a všetkým zúčastneným gratulujeme a tešíme na najbližší turnaj.

                      

        • Zariaďujeme internát
          • Zariaďujeme internát

          • Od septembra 2014 bude súčasťou Odborného učilišťa aj školský internát. Zaberie štvrté poschodie budovy DSS a RS ROSA a ubytovaní v ňom budú študenti našej školy, ale aj študenti Spojenej školy na Mokrohájskej, príp. aj z iných škôl. Časť priestorov bude zariadených aj vďaka veľkorysému daru firmy Philips Slovakia a samozrejme aj vďaka šikovným rukám našich žiakov pod vedením pedagógov Mgr. P. Čaputu, Ing. P. Ungvarského a pána školníka Š. Fuknu. 

            Pred umiestnením nábytku treba priestory vymaľovať a to je zasa parketa pre našich učňov-maliarov pod vedením majstrov J. Pavloviča a J. Töröka. Všetkým patrí veľká vďaka.

                  

        • Zdravie
          • Zdravie

          •  

            Jún je v našej škole venovaný téme zdravia. Keďže je potrebné starať sa nielen o našu životosprávu a cvičenie, ale aj o naše psychické zdravie, 19. 5. a 4. 6. sa u nás uskutočnila beseda na tému Duševné zdravie. Psychológovia z CPPPaP Fedákova s deťmi diskutovali o vzťahoch, relaxe a o všetkom, čo vplýva na našu psychickú pohodu.

             
            V rámci júna sa 6. 6. a 12. 6. tiež vyberieme do Ligy proti rakovine, kde pre nás lekárky majú nachystanú besedu na tému Zdravý životný štýl, zdravá výživa. 
        • Jarná burza oblečenia
          • Jarná burza oblečenia

          •  

            Dňa 15. 05. 2014 sa v našej škole konala burza, kde si žiaci mohli vybrať oblečenie, ktoré jedni nepotrebujú a iným sa hodí. Takéto burzy sa u nás už tradične konajú vždy na jar a na jeseň.

            Burzu zorganizovala pani majsterka Kvetoslava Varjúová v spolupráci s pani majsterkou Ľubicou Kresanovou, Mgr. Janou Kočkovskou a ich žiakmi. Oblečením do burzy prispela najmä firmy PHILIPS a READY TO HELP a ostatní zamestnanci. Všetkým ďakujeme!

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          •  

            V piatok 23. mája 2014 sa na rodičovskom združení stretnú rodičia a zákonní zástupcovia žiakov Odborného učilišťa.

            O 10.00 h sa v kultúrnej miestnosti uskutoční plenárne zasadnutie, potom sa rodičia stretnú s učiteľmi a majstrami v triedach.

            Všetkých rodičov srdečne pozývame!

        • Mladý tvorca
          • Mladý tvorca

          •               

            V dňoch 29. - 30. 04. 2014 sme sa aktívne zúčastnili 22. ročníka výstavy Mladý tvorca v Nitre. Celoštátnu prehliadku stredných odborných škôl pripravuje každoročne so svojimi partnermi Ministerstvo hospodárstva. Prezentovali sme všetky naše učebné odbory, v utorok svoju zručnosť naživo predviedla Lucia Miklušicová (3.ĽV) a Renáta Surovičová (1.OT+PM). So svojimi výrobkami sa predstavil aj DSS pre deti a RS ROSA.

            Výstavu vrátane nášho stánku si pozrela aj značná časť našich žiakov - takmer 80 žiakov a 10 pedagógov vyrazilo do Nitry v dvoch autobusoch v utorok 29. apríla skoro ráno. Naša výchovná poradkyňa navštívila aj Veľtrh práce JobExpo 2014, mali sme zástupcu aj na konferencii o pripravovanom duálnom vzdelávaní. Nenechali sme si ujsť príležitosť pozrieť si tiež medzinárodný festival Ľudové umelecké remeslá. Na príprave a realizácii výstavy sa podieľali mnohí majstri OV a učitelia, ako aj vychovávatelia a terapeuti a viacerí žiaci a klienti. Realizačný tím viedla Mgr. Iveta Jančia. Všetkým ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Dva štvrtky za sebou - 1. a 8. mája 2014 - sú štátne sviatky: Sviatok práce a Deň víťazstva nad fašizmom. V tieto dni sa, samozrejme, nepracuje a neučí ani u nás.

            Rozhodnutím riaditeľa Odborného učilišťa sa však žiaci neučia ani dva piatky za sebou - 2. a 9. mája. 

            Čakajú nás teda dva štvordňové, hádam aj teplé a slnečné víkendy!    cool

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          •  

            V piatok 16. apríla 2013 od 8.00 do 11.00 h sme si v Izbičke pripomenuli Deň Zeme projekciou a enviromentálne zameranými tvorivými dielňami, ktoré pripravili Mgr. A. Hornáčková, Mgr. P. Čaputa a Mgr. P. Dzúriková.

            Posledný, skrátený deň vyučovania pred veľkonočnými prázdninami tak príjemne strávili najprv žiaci z odborného výcviku, potom žiaci na teoretickom vyučovaní.

                    

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          •  

            V stredu 16. apríla je skrátené vyučovanie - končíme 4. hodinou o 11.00 h, potom bude obed.

            Prázdniny začínajú vo štvrtok 17. apríla a končia v utorok 22. apríla 2013.

            V škole sa opäť stretneme v stredu 23. apríla.

            Všetkým prajeme pekné sviatky, veselú šibačku, veľa vody a radostné privítanie jari.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          •  

            I tento rok sa naša škola zapojila do zbierky Deň narcisov, ktorý organizuje Liga proti rakovine. Naše hliadky ste v piatok 11. apríla 2014 mohli vidieť v Starom meste - Námestie SNP, Hurbanovo námestie, Hlavné námestie, Primaciálne námestie, Františkánske námestie, spoločnosť NOVARTIS, SHMÚ. Najväčší výnos však priniesla zbierka v poisťovni GENERALI na Patrónke.

            Žiaci si deň užili a mali dobrý pocit, že urobili niečo užitočné. Do 15-tej hodiny, kedy sme naše pokladničky rátali, sme mali rekord v rámci BA. Zo všetkých pokladničiek bolo v jednej našej najväčší výnos, a to 1107,74 EUR. Je teda vidno, že naši žiaci pri zbierke nezaháľali. V závere si užili poukážky do McDonaldu, ktoré dostali za odmenu od organizátora zbierky. Celkovo naši žiaci vyzbierali 1704,8 EUR! Sme na nich veľmi hrdí!

            Použitie výnosu z minulého roku si môžete pozrieť tu: http://lpr.sk/aktivity,-projekty/den-narcisov/ako-sme-pouzili-vynos-dna-narcisov/

        • Spolupráca so SPOSA
          • Spolupráca so SPOSA

          •  

            Sme radi, že môžeme informovať o spolupráci našej školy so Spoločnosťou na pomoc osobám s autizmom (SPOSA). S potešením sme prijali vďaku predsedníčky SPOSA Ing. Márie Štubňovej za catering pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme, ktorého sa v bratislavskej Starej radnici zúčastnili aj vzácni hostia ako manželka prezidenta republiky S. Gašparovičová, podpredsedníčka BSK G. Németh či vedúca odboru sociálnych vecí M. Šopová. "Vaši žiaci aj s pani majsterkami obstáli na výbornú," píše predsedníčka SPOSA. "Môžete sa presvedčiť na priloženom linku, kde nájdete fotografie z celého podujatia."

            https://picasaweb.google.com/107830148840397942850/116D7000?authkey=Gv1sRgCLv964Dzz-r3BQ 

            My zasa radi pripomíname, že vďaka SPOSA nám už druhý rok pomáhajú pri odbornom výcviku žiakov s autizmom aj dobrovoľníci - asistenti zo zahraničia: z Arménska, Španielska či Česka.

        • Výstava v Apollo BC
          • Výstava v Apollo BC

          •  

            Od 07. 04. do 11. 04. 2014 vždy od 08.00 do 17.00 h sa učebné odbory nášho Odborného učilišťa, ako aj arteterapia z DSS a RS ROSA predstavia na prezentačnej výstave vo vstupnej hale Apollo Business Centra. Výstava sa uskutočňuje aj vďaka spolupráci s firmou Microsoft a HB REAVIS Slovakia

            Všetkých záujemcov o pekné veľkonočne ladené výrobky z našich dielní srdečne pozývame. 

                    

        • Exkurzia v hoteli Devín
          • Exkurzia v hoteli Devín

          • V stredu 02. 04. 2014 sa žiaci učebného odboru služby a domáce práce a druháci učebného odboru obchodná prevádzka – práca pri príprave jedál pod vedením pani majsterky Ľ. Kresanovej, P. Michalovej a S. Gergelovej zúčastnili odbornej exkurzie v hoteli Devín. Žiaci sa dozvedeli viac o práci chyžnej. Mohli sme nazrieť nielen do izieb, ale aj do apartmánov Premier a Junior. Dozvedeli sme sa, že v apartmáne boli ubytované viaceré významné osobnosti ako napr. K. Gott či J. P. Belmondo. Okrem izieb sme nakukli aj do Spa centra, kuchyne, jedálne a kongresových miestností. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila. Barborka sa vyjadrila, že mala pocit, ako by bola v nejakej rozprávke. Niektorí chlapci sa rozhodli, že si našetria peniaze, aby mohli stráviť jeden deň v apartmáne.

                    

        • Tvorivé dielne v galérii
          • Tvorivé dielne v galérii

          •  

            V piatok 29. marca 2014 skupina žiačok z učebného odboru textilná výroba - ľudovoumelecká tvorba v sprievode pani učiteľky Mgr. P. Michalovej a Mgr. T. Filovej zavítala do Galérie na poschodí pod Michalskou bránou, aby si pozreli výstavu Intímne časopriestory. Ale nielen to.

            Pod vedením výtvarníčky A. Wagnerovej a kurátorky výstavy Mgr. D. Križanovej si naše žiačky vyskúšali techniku maľby a následne textilnej koláže. Témou bola Záhrada - záhrada ako priestor zelene a kvetov, ale metaforicky aj vnútorná záhrada človeka, kvety jeho prežívania, jeho spomienok. Hotové práce si naše študentky doniesli do školy, kde ich vystavíme na chodbách školy.

            Fotografie z akcie si môžete prezrieť tu: Tvorivé dielne v galérii 28.03.2014 

        • Obchodovanie s ľuďmi
          • Obchodovanie s ľuďmi

          •  

            V stredu 19. marca 2014 sa u nás uskutočnila prednáška dvoch zástupkýň polície z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave IV na tému "Obchodovanie s ľuďmi". Žiakov téma veľmi zaujala, dozvedeli sa, aké riziká im hrozia, keď od nich niekto pýta osobné údaje, ako sa chrániť pred cudzími ľuďmi, ktorí im ponúknu rýchly zárobok, čo im môže hroziť, ak ich niekto neznámy zavolá do bytu, i to, že súkromie si treba chrániť, a to aj na facebooku.

        • Ježkovia
          • Ježkovia

          •  

            Už tretí rok sa zapájame do medzinárodného projektu Porcospini - Ježkovia zameraného na prevenciu sexuálneho zneužívania mladistvých prostredníctvom podpory a rozvoja ich emočnej inteligencie.

            Skupinové stretnutia vedú špeciálne školení lektori z CPPPaP Fedákova. Z pedagogického zboru sa Ježkov i tento rok zúčastňuje Mgr. Andrea Domoráková, koordinátor pre výchovu k manželstvu a rodičovstvu. 

            Žiaci majú možnosť v rámci troch skupinových sedení spoznávať vlastné hranice, prostredníctvom rôznych situácií si môžu testovať vlastné reakcie na nevhodné návrhy, učia sa počúvať aj svoje negatívne pocity, učia sa povedať nie, keď sa im nepáči, čo im niekto robí.

             

        • Naše prezentácie
          • Naše prezentácie

          •  

            V apríli 2014 si hneď dvakrát môžete pozrieť výrobky našich žiakov, resp. oceniť ich zručnosť pri poskytovaní služieb.

            Tesne pred Veľkou nocou, v dňoch 07. - 11. apríla, ponúkneme už tretí raz informácie o škole a jednotlivých učebných odboroch návštevníkom bratislavského Apollo Business Centra na Prievozskej ul. 2/a. V čase 08.00 - 17.00 h tu budete môcť získať veľkonočne ladené výrobky z našej ľudovoumeleckej textilnej tvorby, ale aj od cukrárov, kuchárov, záhradníkov či knihárov alebo chyžných.

            Koncom mesiaca (29. - 30. 04.) sa aktívne zúčastníme 22. ročníka výstavy Mladý tvorca v Nitre. Prehliadku stredných odborných škôl pripravuje každoročne so svojimi partnermi Ministerstvo hospodárstva. Veríme, že návštevníci tejto výstavy budú mať veľa dobrých dôvodov pristaviť sa práve pri našom stánku. Prezentovať sa budú všetky naše odbory.

        • Súťaž cukrárov
          • Súťaž cukrárov

          • V piatok 14. februára 2014 sa v cukrárskej dielni vyhodnocovala celoškolská súťaž cukrárov. Žiaci súťažili po ročníkoch, poradie určila porota v zložení: riaditeľ PhDr. M. Kuric, zástupcovia Mgr. E. Filo a Bc. M. Hagara. U prvákov zvíťazila Veronika Dubecová, druhá bola Karolína Kružliaková, tretí skončil Adam Mazsár. Spomedzi druhákov bola najlepšia Veronika Nováková pred Jozefom Kramárom. Tretiaci skončili v poradí: Nikoleta Zemanová, Andrej Bachratý a Barbara Lukačovičová. A že bolo na čo pozerať, posúďte sami:

                          

        • Vplyv reklamy
          • Vplyv reklamy

          •  

            V štvrtok 6. marca a v piatok 14. marca 2014 sa u nás uskutočnila beseda na tému Vplyv reklamy s preventistami z CPPPaP Fedákova.

            Naši žiaci uvažovali, akým spôsobom na nich môže vplývať reklama pri nakupovaní a že tiež nie je nutné mať všetko, čo sa v reklamách objavuje.

        • Veľtrh INTERBEAUTY
          • Veľtrh INTERBEAUTY

          •  

            V piatok 14.02.2014 si naši žiaci z učebných odborov služby a domáce práce a pedikúra - manikúra prezreli 25. ročník medzinárodného veľtrhu kozmetiky INTERBEAUTY a 9. ročník Svadobného veľtrhu v bratislavskej Inchebe.

              

        • Beseda s Janette Maziniovou Motlovou
          • Beseda s Janette Maziniovou Motlovou

          • V pondelok 17. 02. 2014 sa v našej Izbičke uskutočnila prednáška rómskej spisovateľky a blogerky Janette Maziniovej Motlovej na tému vzdelania, čítania, dobra a empatie. Bola určená našim žiakom, ktorí boli ochotní počúvať emotívny príbeh jedného života, plného vášne, sily a odhodlania zmeniť vo svojom živote to, čo sa nám niekedy javí ako nezmeniteľné.

            Atmosféra bola veľmi spontánna, naši žiaci sa zapájali do diskusie, kládli otázky na vážne témy týkajúce sa rasizmu, predsudkov, ktoré si nosíme v sebe, ale aj veľmi osobné otázky, na ktoré Janette zodpovedala "so srdcom na dlani". Porozprávala nám aj o novom projekte nehejtuj.sk, ktorého tvárou sa stala a ktorý sa snaží bojovať proti nenávisti v akejkoľvek forme. Z besedy sme odchádzali s pocitom, že sa stále oplatí veriť v dobro človeka, prekonávať prekážky, ktoré nás stretnú, a tešiť sa z každého prežitého dňa.

            Janette pochádza z Nového Mesta nad Váhom. Svoje vzdelanie si vybojovala neutíchajúcim hladom po vedomostiach a spoznávaní nepoznaného. Vyštudovala sociálnu prácu na Fakulte sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Pracovala ako poistná poradkyňa, robotníčka, asistentka učiteľa na základnej škole a projektová manažérka na Úrade splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity. Dnes je metodičkou pre neformálne vzdelávanie v IUVENTE – Slovenskom inštitúte mládeže. Ešte ako Janette Maziniová publikovala svoje názory, príbehy a postrehy v článkoch na blogu, za ktoré získala niekoľko ocenení – Novinársku cenu 2009, Národnú cenu európskej novinárskej súťaže Za rozmanitosť, proti diskriminácii v roku 2009, Gypsy Spirit 2011 a iné. V roku 2012 jej vyšiel autobiografický román Cigánka.

                        

        • Tvorivé dielne - deň otvorených dverí
          • Tvorivé dielne - deň otvorených dverí

          •  

            Vo štvrtok 20. 02. 2014 v čase 09.00 – 11.00 h sa vo veľkej jedálni uskutočnia TVORIVÉ DIELNE, kde si naši budúci žiaci budú môcť vyskúšať základné činnosti vo všetkých učebných odboroch.

            Táto naša prezentácia je určená predovšetkým žiakom špeciálnych základných škôl a základných škôl, ktorí uvažujú o vyučení v niektorom z učebných odborov, ktoré ponúkame. Privítame aj pedagógov, rodičov i širšiu verejnosť.

            Tešia sa na Vás knihári a ľudovo-umelecká tvorba, opatrovatelia a pedikéri/manikéri, chyžné a záhradníci, kuchári a cukrári, maliari a predavači. Kto bude mať záujem, bude si môcť pozrieť aj naše dielne. 

            Ak Vás zaujíma, ako to vyzeralo vlani, pozrite si fotogalériu: http://oudubba.edupage.org/album/?#gallery/11 

        • Stužková slávnosť
          • Stužková slávnosť

          • Vo štvrtok 30. januára 2014 sa už tradične uskutočnila najväčšia a najnoblesnejšia školská akcia - stužková slávnosť našich tretiakov, ktorí sa s nami o pár mesiacov rozlúčia. Veľká jedáleň DSS Rosa bola tento rok farebne zladená do tónov bordovej a ružovej - od zhlukov motýľov na čelnej stene, výzdoby na stenách a strope, stúh na stoličkách s bielymi návlekmi a rekvizít na bielo prestretých stoloch až po kvetinovú výzdobu, farbu ruží, výzdobu torty či nápisy na pohároch. Nosným motívom bol motýľ - ľahký a vzdušný výsledok veľkej premeny.

            Rodičia, súrodenci i priatelia, učitelia, majstri a vychovávatelia mali na čo hľadieť. Slávnostný ceremoniál začal krátko po štvrtej nástupom slávnostne oblečených a upravených žiakov tretieho ročníka. Veru, niektorých a najmä niektoré sme ani nespoznávali. Príhovory žiakov a riaditeľa školy PhDr. M. Kurica vystriedalo pripínanie zelených stužiek - symbolu radostného očakávania a prechodu do dospelosti. Nasledoval prípitok, tanec s rodičmi i pedagógmi a kultúrny program, ktorý si pripravili samotní tretiaci. Všetci sa zhodli na tom, že bol skvelý. Dominoval tanec, spev a výstredné kostýmy. Zapojili sa prakticky všetci. Po večeri nasledovala voľná tanečná zábava, ktorú prerušila len tombola a krájanie torty. Zábave odzvonilo až o polnoci.

            Stužkovú slávnosť - prípravu a organizáciu, výzdobu, ceremoniál, program, jedlo i zákusky, ketering i obsluhu pre našich tretiakov pripravili ich triedni učitelia a majstri na čele s Mgr. L. Krušinovou, Mgr. I. Jančou a Mgr. A. Hullovou, pomohli však aj ďalší zamestnanci OU aj DSS a žiaci nižších ročníkov. Všetkým patrí veľká vďaka. Stužkovú materiálne podporil aj Neinvestičný fond ROSA. 

            Fotografie si môžete pozrieť tu: Stužková slávnosť

        • Obedy za 1,70 EUR!
          • Obedy za 1,70 EUR!

          •  

            Od 1. februára 2014 je v rámci jedálne DSS a RS ROSA v prevádzke školská výdajňa stravy.

            Žiaci Odborného učilišťa, resp. ich rodičia si môžu obedy zakúpiť v cene 1,70 EUR/obed. 

            Záujemcovia musia vyplniť záväznú prihlášku na stravovanie u Bc. Z. Valuszovej, tel.: 0911 283 196. 

        • Hustý týždeň
          • Hustý týždeň

          • Posledný januárový týždeň bude pre našich žiakov i učiteľov náročný.   sad

            V pondelok 27. 01. 2014 sa stretne výchovná komisia, v utorok poobede zasadne polročná pedagogická rada.

            Vo štvrtok ráno riaditeľ školy vyznamená najlepších tretiakov, dostanú polročné výpisy známok a poobede budú mať stužkovú slávnosť.   laugh

            V piatok majú tretiaci voľno. Ráno riaditeľ školy vyznamená najlepších žiakov 1. a 2. ročníka, dostanú polročné výpisy známok, o 11.00 h bude obed a ide sa domov.

            V pondelok 03. 02. 2014 sú polročné prázdniny - dúfajme, že zasnežené.

            A v utorok opäť do školy.   wink

             

        • Riaditeľ M. Kuric ocenený prezidentom SR
          • Riaditeľ M. Kuric ocenený prezidentom SR

          •  

            Prezident SR Ivan Gašparovič udelil v utorok 7. januára 2014 pri príležitosti 21. výročia vzniku Slovenskej republiky najvyššie štátne vyznamenania 16 osobnostiam z rôznych sfér spoločenského života. Bol medzi nimi aj riaditeľ nášho Odborného učilišťa PhDr. Miroslav Kuric. Medailu prezidenta Slovenskej republiky získal za celoživotné významné zásluhy o rozvoj školstva. V Rytierskej sieni Bratislavského hradu sa na slávnostnom ceremoniáli zúčastnili predseda Národnej rady SR, predseda vlády, členovia vlády, Národnej rady SR, šéfovia samosprávnych krajov, diplomati.

            Ku gratulantom sa pripájame aj my, kolegovia i žiaci školy. Vysoké štátne vyznamenanie je predovšetkým osobným ocenením obetavej práce nášho riaditeľa, zároveň je to však aj ocenenie školy, ktorú dlhé roky úspešne vedie.

             

        • Vianočné posedenie
          • Vianočné posedenie

          •  

            V piatok 20. decembra sa žiaci Odborného učilišťa neučili, v Izbičke sa venovali výrobe vianočných ozdôb a rekvizít, ktoré si potom mohli zobrať domov, pozreli si filmy alebo športovali. Tvorivé dielne pripravili učitelia ĽV a KN I. Krivošová, L. Krušinová a T. Filová. Podobné posedenie sa pre žiakov na odbornom výcviku uskutočnilo vo štvrtok. Posedenia zorganizovala P. Dzúriková v spolupráci s P. Čaputom. Za vydarenú akciu patrí všetkým zúčastneným vďaka.

                        

        • Dar z Philipsu
          • Dar z Philipsu

          •  

            Už druhý rok na Vianoce pomohli zamestnanci firmy Philips nemalou sumou siedmim našim konkrétnym žiakom vo finančnej tiesni a veľkom materiálnom nedostatku, v ktorom sa nie vlastnou vinou nachádzajú. Usmiate tváre detí, ktoré si prevzali tento dar, sú najlepším svedectvom radosti, ktorú im priniesli. Dar sprostredkovala pani majsterka Ľ. Kresanová, žiakom ho odovzdal riaditeľ školy M. Kuric v piatok 20. decembra 2013. Tento skvelý príklad ľudskej solidarity si veľmi vážime a ďakujeme zaň. 

        • Koncoročné ocenenia
          • Koncoročné ocenenia

          •  

            Vo štvrtok 19. 12. 2013 riaditeľ Odborného učilišťa M. Kuric ocenil študentov za reprezentáciu alebo prácu pre OU v uplynulom roku: Silviu Šarköziovú za 1. miesto v celoslovenskej recitačnej súťaži, Jána Mocika za reprezentáciu v oblasti výtvarnej a žiakov učebného odboru maliar za prácu pre školu. Súčasťou ocenenia bola finančná odmena. Všetkým gratulujeme!

        • Stolnotenisový turnaj
          • Stolnotenisový turnaj

          •  

            Predvianočný stolnotenisový turnaj sa uskutočnil v dvoch termínoch: v pondelok 16. decembra súťažili začiatočníci, vo štvrtok 19. decembra zápolili pokročilí.

            V pondelok sa umiestnili na prvom mieste L. Olahová (PVS) a L. Nový (1.KR/A), druhí boli S. Šenková (1.ĽV) a T. Labát (PVS), tretí skončili D. Moravčíková (2.CK) a M. Buzalka (2.OT), ďalej L. Pivolusková (1.ĽV), M. Blaho (2.ĽV+KN), L. Hlavatý (PVS), M. Kadlíček (3.ZH), J. Kolenič (1.ZH+KN), M. Šimek (1.ZH+KN), D. Kelemen (1.ZH+KN), P. Kuchárik (PVS). Rozhodovali: P. Čaputa a T. Moravčík.

            Vo štvrtok sa umiestnil na prvom mieste bez straty setu D. Martinec (3.OT), druhý bol J. Pálik (2.MA), tretí skončil vlaňajší víťaz L. Čeremšák (2.CK), ďalej J. Jankovich (1.ZH+KN) a T. Moravčík (2.PR/B). Rozhodovali: P. Čaputa a M. Hipíková.

            Víťazom gratulujeme, všetkým hráčom, hráčkam i rozhodcom ďakujeme za účasť a P. Čaputovi za organizáciu tohto pravidelného predvianočného pingpongového merania síl.

                  

        • Koledovanie
          • Koledovanie

          •  

            Koledníci nás tento rok navštívili už v stredu 18. decembra. Pásmo vianočných piesní a vinšov si tucet žiakov Odborného učilišťa a klientov DSS a RS ROSA pripravil - tak ako každý rok - pod vedením T. Kollára. Obišli všetky pracoviská a všade sa im potešili, veľký úspech mali napr. aj v záhrade.

               

        • Prechádzka Rajom
          • Prechádzka Rajom

          •  

            Vo štvrtok 12. 12. 2013 sa žiaci z učebných odborov obchodná prevádzka – práca pri príprave jedál a služby a domáce práce pod vedením PaedDr. S. Gergelovej zúčastnili odbornej exkurzie do firmy RAJO. Žiaci tried 1. KR/A, 3. KR/A, 2. DP a 3. DP si v sprievode p. Čaputovej vypočuli jednoduchý výklad o spracovaní mlieka.

          •  

            V pondelok 4. 11. 2013 sa knihári prvého a druhého ročníka zúčastnili exkurzie v tlačiarni Versus. Prezreli si celú výrobu tlače novín, letákov, videli rotačné kotúčové stroje, na ktorých sa tlačí, ale aj dokončovaciu výrobu, kde videli znášačky, falcovačky, rezačku a mnoho iných strojov.

                  

        • Vianočné čítanie
          • Vianočné čítanie

          • Po úspechu októbrového čítania sme sa ho rozhodli zopakovať. V stredu a štvrtok 11. a 12. decembra 2013 sme sa spolu s viacerými učňami (Karin Hummlerová, Marek Bihercz, Martina Gregušová, Marek Dornay, Lenka Pivolusková, Marianna Šutá, Holá Monika) stretli v knižnici, aby sme priblížili čaro Vianoc klientom DSS pre deti a RS ROSA.

            Rozprávku o anjelikovi Strieblovláskovi prečítala Silvia Šarköziová. Po prečítaní rozprávky sme si zarecitovali koledy a zaspievali vianočné piesne, pričom muzikoterapeut Mgr. Tomáš Kollár hral na zvoncoch. 

                   

            Po krátkom “kultúrnom programe“ sme sa pustili do zdobenia medovníkov. Medovníky nám upiekli učni vo výchove mimo vyučovania – Juraj Bólya, Martin Buzalka, Matej Kadlíček, Ondrej Mach, Dominik Markovič a Lukáš Nový spolu s pani vychovávateľkou Mgr. Martou Hipíkovou. Okrem zdobenia medovníkov si každý návštevník knižnice mohol vlastnoručne dotvoriť vianočné predpripravené pohľadnice, vytvoriť vianočné ozdoby, prípadne nakresliť vianočné obrázky. Podujatie pripravila S. Gergelová v spolupráci s vychovávateľmi v DSS a RS ROSA. 

        • Šachový turnaj
          • Šachový turnaj

          •  

            Vo štvrtok 12. 12. 2013 poobede sa v 15-ke stretli žiaci, ktorí si chceli zmerať sily v šachu. Na prvom mieste skončil Ján Vrabec (2.ZH), druhý bol Michal Canner (2.MA) a o tretie miesto sa delia Kristína Kapustová (1.OT+PM) a Milan Šimek (1.ZH+KN). Blahoželáme víťazom i všetkým, ktorí si svojou účasťou v turnaj "kráľovskej hry" spríjemnili štvrtkové popoludnie. A za zorganizovanie ďakujeme p. M. Hagarovi a J. Törökovi, ktorí zároveň robili hráčom rozhodcov.

                   

        • Mikuláš 2013
          • Mikuláš 2013

          •  

            Vo štvrtok 5. decembra 2013 poobede, v predvečer svojich menín, prišiel do DSS a RS ROSA Mikuláš. Tak ako každý rok. Aby sme si uctili jeho príchod, nacvičili sme si pekný kultúrny program. Na naše volanie potom skutočne prišiel v sprievode anjela a čerta do jedálne a priniesol sladké odmeny všetkým klientom domova. A aby nebolo smutno ostatným žiakom, svoj malý čokoládový obraz im poslal v piatok do školy.

                    

        • Vianočné tvorivé dielne
          • Vianočné tvorivé dielne

          • Naše Odborné učilište pripravilo pre žiakov špeciálnych základných škôl, špeciálnych tried a pre individuálne integrovaných žiakov základných škôl VIANOČNÉ TVORIVÉ DIELNE, kde si budúci žiaci so zdravotným znevýhodnením mohli vyskúšať základné činnosti vo všetkých 10 učebných odboroch, ktoré škola ponúka. Tvorivé dielne tak plnili aj funkciu dňa otvorených dverí školy. Svoje výrobky a činnosti predstavili knihári a ľudovo-umelecká tvorba, opatrovatelia a pedikéri/manikéri, chyžné a záhradníci, kuchári a cukrári, maliari i predavači.

            Podujatie hodnotíme ako úspešné, prišlo takmer 50 žiakov, rodičov a pedagógov z 10 škôl, ktorí odchádzali s propagačnými materiálmi a drobnými prézentmi od našich žiakov.

                                    

            Foto z tejto akcie najdete aj tu: Vianočné tvorivé dielne 13.12.2013

             

        • Exkurzia knihárov
          • Exkurzia knihárov

          •  

            V stredu 23. októbra 2013 boli knihári na exkurzii - v Polygrafickom múzeu Gutenberg v priestoroch SOŠ polygrafickej na Račianskej ul. si prezreli historické vybavenie a výrobné procesy v tlačiarňach a knihárstvach.

                        

        • BIB 2013
          • BIB 2013

          •  

            Vo štvrtok 3. októbra 2013 sa naši žiaci učebných odborov knihár a ľudovoumelecká tvorba zúčastnili inšpiratívnej medzinárodnej výstavy ilustrácií s bohatou tradíciou. Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) sa koná každý druhý rok v bratislavskom Dome umenia už od roku 1967. Viac o BIB: http://www.bibiana.sk/index.php?id=33

                    

             

        • Svetového dňa boja proti AIDS
          • Svetového dňa boja proti AIDS

          •  

            V pondelok 2. 12. 2013 sa u nás konala prednáška na tému Prevencia HIV&AIDS a sexuálne prenosné ochorenia v spolupráci s Bratislavským spolkom medikov. Prednáška bola organizovaná pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS (1. 12.).

            V tento deň naši žiaci tiež nosili červenú stužku, ktorá je symbolom podpory boja proti chorobe AIDS. Nosením červenej stužky vyjadrujeme svoju spoluúčasť a spolupatričnosť s ľuďmi, ktorí sú nakazení touto zákernou chorobou.

        • Vianočné prázdniny
          • Vianočné prázdniny

          •  

            V piatok 20. decembra 2013 je skrátené vyučovanie. Ráno o 8.30 h riaditeľ školy odmení vynikajúcich reprezentantov v oblasti športu, pracovných, kultúrnych a spoločenských aktivít, ale aj žiakov, ktorí sa výrazne zlepšili. Žiaci končia vyučovanie o 11.00 h a idú na obed, resp. domov.

            Vianočné prázdniny trvajú tento rok od 21. decembra 2013 do 7. januára 2014. V škole sa opäť stretneme v stredu 8. januára s tým, že učiť sa budeme ako v nepárnom týždni.

            Všetkým našim žiakom, zamestnancom i priaznivcom prajeme PEKNÉ VIANOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!

             
        • Katarínska zábava
          • Katarínska zábava

          •  

            Každoročne sa u nás koná katarínska zábava a výnimkou nebol ani tento rok. Vo štvrtok 28. novembra sa v kultúrnej miestnosti stretli študenti Odborného učilišťa, ktorí sa chceli zabaviť.

            Žiaci si pripravili pekný program, ktorý moderovali Kristína Meszárosová a Lukáš Nový. Hudbu a spev striedali dramatické scénky. Na záver programu čakalo prítomných menšie prekvapenie v podobe skupiny Progres. A po programe už nastúpila diskotéka, ktorá trvala do deviatej.

            Katarínsku zábavu už tradične pripravili pedagógovia z odborného výcviku a výchovy mimo vyučovania, za čo im patrí vďaka.

        • Vyhodnotenie súťaže školských knižníc
          • Vyhodnotenie súťaže školských knižníc

          •  

            Dňa 16. septembra 2013 vyhlásila Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave 9. ročník súťaže "Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice" k Medzinárodnému dňu školských knižníc 28. októbra 2013 na tému Školské knižnice: Brána do života (School Libraries: Doorways to Life). Cieľom súťaže bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového.

            Naša školská knižnica sa súťaže zúčastnila projektom Čítame si navzájom. Z 340 školských knižníc, ktoré sa prihlásili do súťaže, sme sa umiestnili v prvej tretine - 107 bodov (víťaz mal 150) stačilo na 23. miesto. 

            Ako sme už informovali, žiačka OU Silvia Šarköziová prečítala dve moderné rozprávky z knižky Dušana Tarageľa Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov. Čítanie rámcovala klasická hudba. Poslucháči potom o rozprávkach diskutovali a porozumenie textu si overili prostredníctvom viacerých aktivít. Priebeh zhodnotili písomne alebo aspoň smajlíkmi. Vydarené podujatie pripravila Soňa Gergelová v spolupráci s Pavlom Orlovským a Tomášom Kollárom.

             

        • Biele vrany 2013
          • Biele vrany 2013

          • Ocenenie Biela vrana sa udeľuje ľuďom, ktorí bránili pravdu a spravodlivosť, ale namiesto ocenenia svojho okolia sa dočkali skôr problémov a odsúdenia. Tento rok si jedinečné sošky od známeho výtvarníka Fera Guldana prevzali Oto Žarnay a Vladimír Crmoman, učitelia upozorňujúci štát na plytvanie v rezorte školstva, úradníčka Mariana Vavrová, ktorá sa postavila internému nariadeniu, a aktivistka Katarína Šimončičová, ktorá zasvätila život ochrane stromov. Všetkým oceneným gratulujeme!

                

            Oto Žarnay ako člen rady svojej školy, Obchodnej akadémie na Polárnej ulici v Košiciach, si dovolil opýtať sa, prečo škola platí každý mesiac pomerne veľa peňazí za právne služby, ktoré škola nepotrebuje. Stálo ho to stratu zamestnania. Nevzdal sa a ďalej bojuje za svoje miesto i meno. Zastal sa ho aj Vlado Crmoman, ktorý už rok vedie iniciatívu Vláda tvrdí, že nie sú peniaze, taj jej ich učitelia pomôžu nájsť!, v rámci ktorej veľmi vytrvalo so svojimi spolupracovníkmi odhaľuje prípady nehospodárnosti ministerstva školstva.

            Pripomíname, že ani nám nie je ľahostajné šafárenie s verejnými prostriedkami v školstve, keď školy a ich zamestnanci trpia chronickým nedostatkom. Preto sa aj pedagógovia našej školy pripojili k petícii na podporu Ota Žarnaya. 

        • Legálne a nelegálne drogy
          • Legálne a nelegálne drogy

          •  

            V utorok 12. 11. 2013 sa u nás v Odbornom učilišti konalo preventívne stretnutie v spolupráci s npor. PaedDr. Kočišovou z OR PZ BA IV na tému Legálne a nelegálne drogy.

            Ako každý rok, aj teraz si mohli naši prváci vypočuť prednášku a diskutovať priamo so zástupkyňou z policajného zboru. A ako sme sa dozvedeli, túto šancu aj naplno využili.

        • Alkohol - metla ľudstva
          • Alkohol - metla ľudstva

          • V piatok 22. 11. 2013 sa v Izbičke konalo preventívne stretnutie s psychológmi z CPPPaP Fedákova na tému Alkohol.

            Alkohol, ako sa hovorí, je metla ľudstva. Katastrofálne následky má, ak s ním nerozumne zaobchádzajú mladiství. Momentálne prebieha kampaň aj v prostriedkoch MHD, v ktorej sú výstižné obrázky s názvom Super Zero (super nula). Ukazujú mladistvých pod vplyvom alkoholu - namiesto hrdinov večera sú z nich nuly, ktoré končia na dlažbe pred podnikom.

        • Stretnutie našich seniorov
          • Stretnutie našich seniorov

          • Vo štvrtok 14. novembra 2013 poobede sa v kultúrnej miestnosti stretli naši seniori - zamestnanci, ktorí odpracovali dlhé roky v Odbornom učilišti a v Domove sociálnych služieb ROSA a ktorí sú dnes na zaslúženom odpočinku. Slávnostne sa im prihovoril riaditeľ OU a DSS a RS ROSA M. Kuric. Ocenil ich obetavú prácu pre zdravotne znevýhodnené deti a mládež a ich prínos pre obe organizácie s veľkou tradíciou. Spolu s vedením OU a DSS a RS ROSA si potom naši dôchodcovia pri malom občerstvení zaspomínali a povedali si, čo má kto nové. Naši žiaci a klienti pod vedením T. Kollára pripravili hudobný program. Stretnutie už tradične - ako každý rok - zorganizovala odborová organizácia, za čo patrí vďaka najmä jej predsedníčke D. Jajcayovej. Aj takto môže prejaviť zamestnávateľ kultúru organizácie.

                             

        • Vianočné tvorivé dielne - deň otvorených dverí
          • Vianočné tvorivé dielne - deň otvorených dverí

          •  

            V piatok 13. 12. 2013 v čase 09.00 – 12.00 h sa vo veľkej jedálni uskutočnia VIANOČNÉ TVORIVÉ DIELNE, kde si naši budúci žiaci budú môcť vyskúšať základné činnosti vo všetkých učebných odboroch.

            Táto naša prezentácia je určená predovšetkým žiakom špeciálnych základných škôl a základných škôl, ktorí uvažujú o vyučení v niektorom z učebných odborov, ktoré ponúkame. Privítame aj pedagógov, rodičov i širšiu verejnosť.

            Tešia sa na Vás knihári a ľudovo-umelecká tvorba, opatrovatelia a pedikéri/manikéri, chyžné a záhradníci, kuchári a cukrári, maliari a predavači. Kto bude mať záujem, bude si môcť pozrieť aj naše dielne. Žiaci si od nás odnesú nielen informácie, ale aj výrobky, ktoré si sami pripravia. 

            Ak Vás zaujíma, ako to vyzeralo na našej prvej prezentácii učebných odborov, pozrite si fotogalériu: Deň otvorených dverí - tvorivé dielne

             

        • 1. miesto v recitácii
          • 1. miesto v recitácii

          • Naša žiačka Silvia Šarköziová (2.PR/A) dosiahla skvelý úspech – v konkurencii takmer 30 súťažiacich zo 14 škôl zvíťazila v celoslovenskej súťaži žiakov odborných učilíšť v umeleckom prednese poézie a prózy, ktorá sa konala dňa 14. 11. 2013 v Odbornom učilišti internátnom v Novej Vsi nad Žitavou.

            Silvia sa pripravovala pod vedením Mgr. P. Michalovej a Mgr. A. Domorákovej: „Mať rád slovenčinu – mať rád Slovensko,“ presne to sme si povedali, keď sme si podávali prihlášku. Áno, je pre nás dôležité vyjadriť svoj vzťah k Slovensku aj prostredníctvom krásnej literatúry. Po dlhom rozmýšľaní sme vybrali báseň Kristy Bendovej Meteory. Silvia ju ohodnotila slovami: „V tej básni je všetko, čo som chcela o sebe povedať, len som nevedela ako.“

            Hovorí sa, že láska k poézii je láskou na celý život, preto veríme, že o našej talentovanej študentke budeme ešte počuť.

        • Deň boja za slobodu a demokraciu
          • Deň boja za slobodu a demokraciu

          •  

            Dnes, 17. novembra 2013, si pripomíname 24. výročie Nežnej revolúcie, ktorou sa skončilo viac ako 40 rokov totalitného komunistického režimu. Mnohí naši rodičia či starí rodičia boli v tomto období väznení, vyhodení zo školy či zamestnania, mnohým zobrali rodinný majetok a možnosť slobodne sa rozhodovať. Aj naše dnešné zaostávanie za vyspelými krajinami má korene v tomto neradostnom období. 

        • Čítame si navzájom
          • Čítame si navzájom

          • V pondelok 28. októbra 2013 v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc sme sa zapojili do súťaže o najzaujímavejšie podujatie. Poobede sa v knižnici DSS a RS Rosa stretli 10 klienti, ktorým žiačka OU Silvia Šarköziová prečítala dve moderné rozprávky z knižky Dušana Tarageľa Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov. Netradičný pohľad na lakomosť a žalovanie ponúkla Rozprávka o lakomej Dorotke a Rozprávka o Ľubke, ktorá stále žalovala. Čítanie rámcovala klasická hudba vo výbere muzikoterapeuta Tomáša Kollára. Naši klienti potom o rozprávkach diskutovali a porozumenie textu si overili prostredníctvom viacerých aktivít. Priebeh zhodnotili písomne alebo aspoň smajlíkmi. Vydarené podujatie pripravila Soňa Gergelová v spolupráci s Pavlom Orlovským.

                     

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          •  

            Od stredy 30. októbra 2013 majú žiaci jesenné prázdniny.

            V utorok 29. októbra majú žiaci Odborného učilišťa skrátené vyučovanie - končia o 11.00 h a idú na obed, resp. domov.

            Do školy sa vraciame v pondelok 4. novembra, a to podľa rozvrhu párneho týždňa. 

             

        • Interbeauty 2013
          • Interbeauty 2013

          • V piatok 4. 10. 2013 sa žiačky  učebného odboru manikúra – pedikúra  spolu s pani majsterkou D. Pálkovou zúčastnili  veľtrhu kozmetiky Interbeauty. Žiačky sa oboznámili s rôznymi technikami úpravy nechtov a modernými kozmetickými prípravkami.

            Veľtrh Interbeauty viac ako 20 rokov prináša prehľad produktov a služieb skrášľovania dostupných na slovenskom trhu. Stretávajú sa tu špičkoví odborníci, ktorí svoje zručnosti predvádzajú v exhibičných vystúpeniach a súťažiach. Široká verejnosť navštevuje podujatie s cieľom vyskúšať a odniesť si domov najhorúcejšie kozmetické vychytávky, prípadne sa inšpirovať v starostlivosti a úprave svojho vzhľadu. Pretože krása a zdravie idú často ruka v ruke, počas Interbeauty sa v Inchebe konajú aj veľtrhy Biostyl a Esoterika!

                 

        • Burza oblečenia
          • Burza oblečenia

          •  

            Vo štvrtok 10. 10. 2013 sa opäť konala burza oblečenia, ktorá má u našich žiakov veľký úspech. Burza sa konala pod vedením p. majsteriek I. Povincovej, K. Varjúovej a Ľ. Kresanovej vďaka našim pravidelným „dodaváteľom“, a to Philipsu, Poštovej banke a individuálnym darcom, najmä z radov zamestnancov OU a DSS a RS ROSA.

                

        • Vzťahy a sebapoznávanie
          • Vzťahy a sebapoznávanie

          •  

            V pondelok 14.10. 2013 sa u nás konalo preventívne stretnutie v spolupráci s CPPPaP Fedákova na tému, ktorú si vybrali naši žiaci – Vzťahy a sebapoznávanie.

            Vzťahy sa prelínajú celým naším životom, sú súčasťou nášho bytia a nutným predpokladom našej zdravej existencie. Na ceste k zlepšovaniu našich vzťahov sa veľakrát nevyhneme spoznávaniu seba samého. Budeme musieť zapracovať na nás samých, aby sme si udržali vzťahy, ktoré si ceníme a ktoré majú v našom živote zmysel.

        • Rada školy
          • Rada školy

          •  

            Na prvom tohtoročnom zasadnutí sa v piatok 11. 10. 2013 o 12.00 h v zasadačke stretne Rada školy.

            Prerokovať by mala Správu o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2012/2013, Plán práce na tento školský rok, nový Školský vzdelávací program pre učebný odbor pedikúra - manikúra a upravený Školský poriadok. 

            Mgr. Andrea Domoráková, predsedníčka Rady školy

        • Záverečné skúšky
          • Záverečné skúšky

          •  

            V náhradnom termíne vykonala 24. septembra 2013 záverečné skúšky žiačka M. Sečkárová (3. CK/A). Prospela s vyznamenaním a získala výučný list. Gratulujeme!

        • Opatrovatelia na výstave
          • Opatrovatelia na výstave

          •  

            Žiaci všetkých troch ročníkov učebného odboru opatrovateľ spolu so svojimi pedagógmi Mgr. A. Hornáčkovou, K. Varjúovou a I. Povincovou navštívili vo štvrtok 26. septembra 2013 výstavu zdravotníckej techniky v bratislavskej Inchebe. 

            Hlavným cieľom výstavy Slovmedica bolo vytvoriť aktuálny prehľad v nových zdravotníckych technikách, technológiách, prístrojoch, ktoré denne pomáhajú zdravotníkom v ich náročnej práci. Výstava Non-Handicap bola venovaná prístrojom a pomôckam pre zdravotne postihnutých ľudíŽiaci mali možnosť vidieť špeciálne zariadenia a lôžka pre pacientov, pomôcky a invalidné vozíky pre imobilných ľudí. Súčasťou výstavy boli aj ukážky prvej pomoci, ktoré predvádzali mládežníci z Červeného kríža.

            Nemenej zaujímavý bol aj výstavný pavilón Slovenské dentálne dni s dentálnou technikou a ukážkami ako sa správne starať o svoj chrup.

        • Adaptačný program
          • Adaptačný program

          •  

            Od 9. septembra 2013 prebieha pre triedy prvého ročníka adaptačný program, ktorý je zameraný na vzájomné spoznávanie sa žiakov, prevenciu sociálno-patologických javov, zlepšenie komunikácie a akceptácie medzi žiakmi navzájom a žiakmi a triednym učiteľom, na zvýšenie schopnosti empatie a počúvania sa. Adaptačný program vedú školská psychologička Mgr. P. Dzúriková a psychologička DSS a RS Rosa Mgr. E. Poláková.

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          •  

            V piatok 11. októbra 2013 sa na rodičovskom združení stretnú rodičia a zákonní zástupcovia žiakov Odborného učilišťa. O 10.00 h sa v kultúrnej miestnosti uskutoční plenárne zasadnutie, potom sa rodičia stretnú s učiteľmi a majstrami v triedach.

        • Začínajú krúžky!
          • Začínajú krúžky!

          •  

            Od utorka 1. októbra 2013 začína na našej škole v spolupráci s DSS a RS ROSA činnosť krúžkov v rámci projektu vzdelávacích poukazov.

            Tento rok našu ponuku využilo takmer 100 žiakov, ktorí prejavili záujem o 12 krúžkov pod vedením lektorov, zväčša pedagógov: Základy práce s počítačom a internetom (4 kurzy: Gergelová, Krušinová), Základy angličtiny (2 kurzy: Michalová, Domoráková), Krúžok varenia a pečenia (2 kurzy: Kozánková, Kohútová), Aranžovanie kvetín (Jánošková), Výroba ručného papiera a dekoratívnych škatúľ (Krušinová), Tvorivé dielne (Jančia), Domáci majster (Fukna), Spevácky krúžok (Kollár), Tanečný krúžok (Rigová), Športový krúžok (Čaputa), Plavecký krúžok (Martincová, Orlovský), Futbalový krúžok (Čaputa) a Školský klub (Dzúriková).

            Rozpis a termíny nájdete na nástenke v budove teoretického vyučovania.

        • Turnaj v streetbale
          • Turnaj v streetbale

          •  

            V piatok 20. septembra 2013 sa uskutočnil turnaj 3-členných družstiev v streetbale, už tradične ho pre žiakov OU pripravil pán zástupca Hagara. Na 1. mieste sa umiestnilo družstvo v zložení Karin Hummlerová (3. CK/B+DP), Jaro Pálik a Jaro Hetináč (obaja 2. MA), druhí boli Miro Tančibok, Maroš Bolibruch (obaja 3. KR/B) a Juraj Brunclík (1. KR/B), tretí skončili Christopher Polakovič (2. ZH), Jakub Jankovich a Samo Nízner (obaja 1. ZH). Okrem toho, že si zašportovali, si všetci účastníci turnaja odniesli vecné ceny.

                      

        • Victoria Regia 2013
          • Victoria Regia 2013

          •  

            Dňa 18. 09. 2013 sa dvaja žiaci OU učebného odboru poľnohospodárska výroba - záhradníctvo: kvetinár, zeleninár, sadovník Michal Minárik a Samuel Nizner spolu s pánom majstrom Ing. M. Ráčekom zúčastnili národnej súťaže vo viazaní a aranžovaní kvetov Victoria Regia 2013. Toto podujatie sa konalo pred kultúrno-spoločenským centrom Fontána v Piešťanoch. Žiaci vytvorili zosadzovanú florálnu kompozíciu, ktorá bude využitá ako výzdoba mestského parku pred kultúrno-spoločenským centrom Fontána počas výstavy Victoria Regia.

                      

        • Kurz na ochranu človeka a prírody (KOČAP)
          • Kurz na ochranu človeka a prírody (KOČAP)

          •  

            V dňoch 16. - 18. septembra 2013 sa pre žiakov 3. ročníka Odborného učilišťa uskutoční kurz na ochranu človeka a prírody. Začiatok je vždy v čase začiatku vyučovania, t. j. o 7.45 h pred budovou školy (teoretického vyučovania). V pondelok je na programe vychádzka, v utorok prebehne zdravotná a enviromentálna príprava v areáli školy a v stredu sa presunieme na neďaleký Kačín.

            Žiaci 1. a 2. ročníka v pondelok 16. septembra 2013 v rámci ochrany človeka a prírody absolvujú účelové cvičenie - vychádzku. Odchod je spred školy (zraz o 7.45 h) a príchod opäť pred školu (cca 13.15 h). Žiaci oslobodení od telesnej a športovej výchovy budú mať náhradný program na Železnej studničke.

            Nezabudnite si vziať vhodnú obuv, oblečenie a dostatok tekutín (najlepšie fľašu s vodou)!

        • Nástup do školy
          • Nástup do školy

          •  

            V pondelok 2. septembra 2013 nastúpia žiaci Odborného učilišťa do školy. cool

            Čakáme ich vo zvyčajnom čase - o 7.45 h. Prváci budú na teoretickom vyučovaní, druháci a tretiaci na odbornom výcviku.

            Od utorka sa učí už podľa rozvrhu hodín.

        • Vzťahy a sebapoznávanie
          • Vzťahy a sebapoznávanie

          •  

            V pondelok 24. júna sa v triede 2.ĽV+KN konalo preventívne stretnutie s psychológmi z CPPPaP Fedákova na tému "Vzťahy a sebapoznávanie". Vzťahy sa prelínajú celým naším životom, sú súčasťou nášho bytia a nutným predpokladom našej zdravej existencie. Na ceste k zlepšovaniu našich vzťahov sa veľakrát nevyhneme práci na sebe. Budeme musieť zapracovať na nás samých, aby sme si udržali vzťahy, ktoré si ceníme a ktoré majú v našom živote zmysel.

            Touto témou sme zavŕšili posledný blok prevencie týkajúci sa duševného zdravia a zároveň uzavreli harmonogram preventívnych aktivít na školský rok 2012/2013.

          • Závislosti

          •  

            V piatok 14. júna sa u nás uskutočnilo preventívne sedenie v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie na Fedákovej ul. na tému, ktorú si vybrali naši žiaci. Témou "Závislosti" si priblížili rôzne problémy, ktoré závislosti môžu spôsobiť v živote mladého človeka. Závislosť od alkoholu, fajčenia či drog ničí vzťahy, oberá nás o zmysel života a zameriava našu pozornosť smerom k sebe samým.

        • Aj kone sa strieľajú
          • Aj kone sa strieľajú

          •  

            Návšteva divadla je vždy príjemným spestrením našich všedných dní. Inak tomu nebolo ani teraz. Nevadí, že to bolo 20. júna - v deň, keď niektorí z nás robili ústnu časť záverečnej skúšky. 

            Hra Aj kone sa strieľajú odhaľuje pod pláštikom masovej zábavy, vo víre príjemnej hudby a tanca podstatné otázky o zmysle života i o tom, ako ho prežiť. Aj keď žánrovo to nie je komédia, my sme sa bavili výborne. Dokonca sme mali možnosť zapojiť sa do predstavenia, keď sme odpovedali Zuzane Fialovej na otázky. Veru nie je to také ľahké, keď na Vás svieti kamera. „Divadlo nás baví, lebo je ako život," konštatoval René Púček.

        • Víťazstvo v Seni Cup 2013
          • Víťazstvo v Seni Cup 2013

          • V dňoch 30. – 31. mája 2013 sa v obci Žiar odohral 7. ročník futbalového turnaja pre hendikepovaných občanov zo zariadení sociálnych služieb pod názvom Seni Cup 2013. Do súťaže sa prihlásilo 9 tímov, ktoré boli rozdelené do troch skupín. My sme sa tohto turnaja zúčastnili po prvýkrát. Šesticu našich reprezentantov tvorili: Lukáš Čeremšák, Andrej Náhlik, Patrik Kozaitek, Matej Kadlíček, Jaroslav Pálik a Tomáš Moravčík. Viedli ich vychovávateľ Martin Lukáč a terapeut Vladimír Horecký. Po jednoznačnom víťazstve v skupine a semifinále napokon rozhodol finálový zápas, ktorý naši chlapci vyhrali až na penalty. Rozhodla kvalita nášho brankára. Víťazstvom sme si vybojovali postup do medzinárodného finále v poľskej Toruni, kde nás bude v oveľa silnejšej konkurencii reprezentovať rovnaký tím - len Jara Pálika nahradí Ján Vrabec. 

            Viac informácií a fotiek nájdete na: http://seni-sk.sk/seni-cup-2013/ 

                         

        • Naše mesto 2013
          • Naše mesto 2013

          • Naše Odborné učilište sa  prostredníctvom nadácie Pontis po prvýkrát obrátilo na dobrovoľníkov z firemného sektora, aby v rámci projektu NAŠE MESTO pomohli škole. Prihlásení účastníci - 9 zamestnanci z neďalekej poisťovne Generali - sa v piatok 14. júna s vervou pustili do čistenia okien, do starých a popraskaných rámov a parapetov. V horúčave umyli takmer 30 členitých dvojitých okien na poschodí budovy teoretického vyučovania a v dielňach KN, ĽV a CK. V rovnakom čase ďalší dobrovoľníci pomáhali DSS a RS ROSA - umývali okná vo veľkej jedálni i v kaplnke a natierali špalety po výmene okien v denných miestnostiach.

            Koordinátor projektu E. Filo privítal o 9.00 h prichádzajúcich dobrovoľníkov v kultúrnej miestnosti, stručne im predstavil prítomnosť Odborného učilišťa i DSS a RS ROSA, poučil ich o bezpečnosti pri prácia poprial im chuť do práce. Koordinátormi jednotlivých aktivít boli E. Murgašová, S. Gergelová a I. Povincová, dobrovoľníkom poradili a materiál pripravili O.Čermáková, Š. Fukna a majstri učebného odboru maliar J. Török a J. Pavlovič spolu so žiakmi. Občerstvenie - bagetu pripravili majstri a žiaci učebného odboru kuchár. Naši pomocníci mali, pochopiteľne, pripravený pitný režim - kávu čaj, minerálku. Pred druhou poobede ukončili prácu, upratali materiál, zhromaždili sa a spoločne sa odfotili. E. Filo im v mene oboch inštitúcií poďakoval za pomoc a vyjadril presvedčenie, že sa o rok v rámci Nášho mesta opäť stretnú.

                            

             

             

        • Závislosti a zdravý životný štýl
          • Závislosti a zdravý životný štýl

          •  

            V pondelok 17. júna a v stredu 19. júna sa naši žiaci zúčastnili prednášky na tému "Zdravý životný štýl", ktorú pre nich pripravilo Centrum pomoci Ligy proti rakovine. V dobe sedavého životného štýlu, mediálnej a masovej propagácie konzumu a pohodlnosti sa vystavujeme riziku obezity, ale aj narušenia vzťahu k sebe samým a strate sebaúcty.

            Naši žiaci sa môžu zúčastňovať podobných prednášok v Lige proti rakovine aj vďaka zbierkam, ako je Deň narcisov.

        • Zmena harmonogramu záverečných skúšok!
          • Zmena harmonogramu záverečných skúšok!

          • Vzhľadom k aktuálnemu horúcemu počasiu a po dohode s predsedom skúšobnej komisie sa mení schválený harmonogram záverečných skúšok (ZS) takto:

            Praktická časť ZS v učebnom odbore ZH začne v utorok a stredu už o 7.00 h (namiesto plánovaného začiatku o 8.00 h).

            Ústna časť ZS v stredu a vo štvrtok začne o 7.00 h (namiesto plánovaného začiatku o 8.00 h). Žiaci jednotlivých učebných odborov budú pripravení na preskúšanie v týchto časoch:

            streda 19. 06. 2013:  07.00 trieda 3.KN, 07.30 trieda 3.OT, 08.30 trieda 3.PR, 09.30 trieda 3.DP, 11.00 trieda 3.CK/A

            štvrtok 20. 06. 2013:  07.00 trieda 3.KR, 08.30 trieda 3.ZH, 10.00 trieda 3.CK/B, 10.30 trieda 3.MA

            Škola zabezpečí primeraný pitný režim tak skúšaným žiakom, ako aj členom skúšobnej komisie.

        • Druhé kolo prijímacích skúšok
          • Druhé kolo prijímacích skúšok

          •  

            Na našej škole sa v utorok 18. 06. 2013 uskutoční druhé kolo prijímacích skúšok.

            Uchádzači s rodičmi sa zhromaždia pre budovou teoretického vyučovania o 07.45 h, odkiaľ si žiakov odvedú učitelia a majstri odbornej výchovy na pracoviská jednotlivých učebných odborov, kde vykonajú prijímacie skúšky podľa zverejnených kritérií.

            Predpokladané ukončenie skúšky a zároveň zápis do 1. ročníka sa predpokladá o 12.00 h.

        • Záverečné skúšky
          • Záverečné skúšky

          •  

            V dňoch 17. - 21. 06. 2013 sa na našej škole uskutočnia záverečné skúšky. Vyše 50 tretiakov zabojuje o výučné listy. V pondelok budú preskúšaní písomne, v pondelok - stredu prakticky a v stredu a vo štvrtok ústne. V piatok 21. 06. 2013 o 9.00 h prebehne slávnostné odovzdávanie výučných listov, osvedčení o zaučení a zaškolení v kultúrnej miestnosti. Všetkým našim končiacim žiakom budeme držať palce, aby svoju prípravu dobre zúročili.

            Podrobný rozpis záverečných skúšok:  organizacia_ZS_2013_web.pdf

        • Bibione
          • Bibione

          • Šiesti cukrári sa 20. - 24. mája 2013 pod pedagogickým dozorom pani učiteľky Palukovej a pani majsterky Dóczyovej zúčastnili ozdravného pobytu v talianskom stredisku Biblione pri Jadranskom mori. Pani majsterka Dóczyová sa postarala o výbornú stravu a aj vďaka ochotnému vodičovi autobusu si účastníci pobytu pozreli pamiatky v Benátkach a v krásnom rybárskom meste Caorle si nazbierali mušle

                                    

        • Telovýchovno-výcvikový kurz
          • Telovýchovno-výcvikový kurz

          • V pondelok 27. mája 2013 o 7.30 h sme vyrazili plní očakávaní a dúfali sme, že počasie bude vľúdnejšie. Cesta nám prebehla rýchlo a o 14.00 h sme vystúpili v Tatranskej Lomnici. Po chutnom obede sme si všetci vybalili batožinu, oddýchli si a vybrali sa preskúmať okolie. Po večeri sme potom každý večer mali stretnutie, kde sme si povedali program nasledujúceho dňa a zhodnotili predchádzajúci program, ktorý bol nasledovný:

            • utorok: lanovkou na Skalnaté pleso, preskúmanie okolia, observatórium
            • streda: celodenný, dosť namáhavý výlet na Popradské pleso, odtiaľ na Štrbské pleso a električkou do Tatranskej Lomnice
            • štvrtok: zubačkou na Hrebienok, Studenovodské vodopády, električkou späť na chatu, poobede kúpanie vo Vodnom svete v neďalekom hoteli
            • piatok: o 8.30 h odchod domov

            Všetkým sa kurz páčil, stanovené ciele sme splnili, dokonca aj počasie nám prialo...

        • Burza oblečenia
          • Burza oblečenia

          • V pondelok 20. mája sa uskutočnila v miestnosti č. 104 (oproti jedálni) burza oblečenia pre žiakov Odborného učilišťa a klientov DSS pre deti a RS ROSA. Mohli si vybrať zo širokej ponuky jarného a letného šatstva, pričom najviac vecí do burzy priniesli od zamestnancov Poštovej banky (vďaka E. Polákovej) a Philipsu (vďaka Ľ. Kresanovej). 

                       

            Podľa každoročných organizátorov, K. Varjúovej a I. Povincovej, mala tohtoročná burza azda najväčší obrat a žiaci OU a klienti DSS a RS si v čase 14.00 - 17.30 h rozobrali prakticky všetko. Menovaným i nemenovaným darcom a organizátorom patrí srdečná vďaka v mene všetkých príjemcov pomoci.

        • Duševné zdravie
          • Duševné zdravie

          •  

             

            V utorok 14. mája 2013 sa u nás uskutočnilo preventívne stretnutie so psychológmi z CPPPaP Fedákova. Keďže máj je v našom preventívnom programe venovaný tematike duševného zdravia, stretnutie bolo zamerané práve na túto tému.

            Žiaci sa dozvedeli ako zvládať stres, ako sa o starať o svoju psychickú pohodu a vyskúšali si simulátory opitosti, vďaka ktorým mohli porovnať skreslenie reality v dôsledku nadmerného požitia alkoholu.

        • Prijímacie skúšky a ISIC preukaz
          • Prijímacie skúšky a ISIC preukaz

          •  

            Tak ako na všetkých stredných školách, aj v našom Odbornom učilišti sa v pondelok 13. mája 2013 konalo prvé kolo prijímacích skúšok. Žiaci - uchádzači o štúdium v našej škole, resp. ich rodičia sa v ten istý deň poobede dozvedeli výsledky. Prijali sme spolu 52 žiakov do 9 učebných odborov. 

            Žiaci a ich zákonní zástupcovia vyplnili aj žiadosť o ISIC preukaz študenta. Tí, ktorí zaplatili 20 EUR hneď alebo tak urobia do konca júna, budú môcť využívať zľavnené cestovné a množstvo ďalších zliav už od 1. septembra 2013. Tí, ktorí zaplatia až na začiatku školského roka, budú mať preukazy najskôr v polovici septembra. 

            Viac na: https://oudubba.edupage.org/isic/? alebo http://www.studentskypreukaz.sk/

        • Priateľský futbalový zápas
          • Priateľský futbalový zápas

          • Vo štvrtok 9. mája 2013 sa stretli v priateľskom zápase naši učni so zamestnancami z oddelenia rehabilitácie DSS a RS ROSA.

                  

                 

            Keďže futbalistov máme veľa, vytvorili sme dva tímy. V prvom sa predstavili René Púček, Marek Vichnálek, Michal Magula, Lukáš Baďura a Richard Hagelmüller, v  tom druhom Jaroslav Hetináč, Sebastián Sipos, Jaroslav Pálik, Patrik Kozaitek, Ján Raninec a Lukáš Čeremšák. Každé mužstvo odohralo dva zápasy, ale jedine prvé dokázalo oba vyhrať (9:5 so zamestnancami rehabilitácie a 8:5 so spolužiakmi z druhého tímu). Naopak, ani jeden zápas sa nepodarilo vyhrať zamestnancom oddelenia rehabilitácie napriek ich ohromému nasadeniu - s naším druhým tímom prehrali 10:2. Patrí im však všetka česť, konieckoncov s nápadom zasúperiť si prišli oni a my si súperov vážime.

        • Ukážky služobnej kynológie a hipológie
          • Ukážky služobnej kynológie a hipológie

          •  

            Dňa 7. 5. 2013 sa žiaci nášho Odborného učilišťa zúčastnili hromadných ukážok služobnej kynológie a hipológie v areáli FC ŠKP Dúbravka, ktoré zorganizovalo pre školy Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave IV v spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Bratislave.

            Ako prví sa predviedli kynológovia, ktorí ukázali poslušnosť psov na tiché aj hlasné povely, zadržanie páchateľa a jeho stráženie a šikovnosť psov pri vyhľadávaní omamných látok a výbušnín. Jazdecká polícia potom ukázala, čo je jej úlohou. Najväčší úspech mala u žiakov zásahová jednotka, ktorá ukázala, ako sa postupuje pri zatýkaní nebezpečných zločincov, ktorí sú ozbrojení. 

        • Súťaž kuchárov
          • Súťaž kuchárov

          •  

            30. apríla 2013 sa konala školská súťaž žiakov prvého ročníka učebného odboru obchodná prevádzka – práca pri príprave jedál. Žiaci mali pripraviť jednohubky. Na 1. mieste sa umiestnil Jozef Chovanec, 2. miesto obsadil Peter Jakubík a tretí bol Erik Eiselle. Najlepší obdržali vecné ceny a všetci zúčastnení upomienkové darčeky.

        • Psychohygiena
          • Psychohygiena

          •  

            V pondelok 29. apríla 2013 sa v Izbičke v rámci primárnej prevencie konalo sedenie s psychológmi z CPPPaP Fedákova na tému Psychohygiena - napätie vo vzťahoch. Započali sme ňou ďalší blok prevencie venovanej tematike duševného zdravia.

        • O 5 minút 12
          • O 5 minút 12

          • V utorok 7. mája 2013 o 13.00 h sa zástupcovia našich pedagógov zúčastnili zhromaždenia odborárov pred Národnou radou SR, pretože trváme na pôvodných požiadavkách, s ktorými sme koncom novembra minulého roka vstúpili do štrajku. Nezúčastnili sme sa však "podporného" zhromaždenia ako členovia Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy, pretože "staré" odbory zradili naše očakávania a kolaborujú s vládou, ktorá nesplnila ani jednu z našich požiadaviek.

            Pred parlamentom sme protestovali proti správe o stave školstva, ktorú vláda posunula do parlamentu bez konkrétnych záväzkov, pod hlavičkou našej nezávislej Odborovej organizácie zamestnancov Odborného učilišťa v rámci kampane O 5 minút 12.

            Považujeme za potrebné odmietnuť snahy vlády presunúť riešenie ťaživej a neúnosnej situácie v školstve do neučitej budúcnosti, keď bolo v poslednom čase opakovane preukázané arogantné mrhanie verejnými zdrojmi a zavádzanie verejnosti zo strany vlády o odmeňovaní zamestnancov školstva.. 

        • O 5 minút 12
          • O 5 minút 12

          • Nezávislá Odborová organizácia zamestnancov nášho Odborného učilišťa sa na schôdzi v pondelok 6. mája 2013 uzniesla na podpore akcie O 5 minút 12, s ktorou prichádzajú učitelia a školy zapojené do štafetového štrajku začiatkom tohto roka:  O_pat_minut_dvanast.pdf

            Pedagogickí zamestnanci 7. mája 2013 o 11.55 h prerušia výklad a päť minút budú so žiakmi hovoriť o zlej situácii v slovenskom školstve, pričom budú mať pripnuté čierne stužky. Na nástenkách bude pripnuté logo akcie, ktorej cieľom je upozorniť na nevyhnutnosť navýšenia finančných prostriedkov pre školstvo v deň, keď bude Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport rokovať o správe ministra školstva.

            Viacerí pedagógovia školy sa zúčastnia protestného zhromaždenia pre parlamentom - nie však pod hlavičkou Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy. S logom O 5 minút 12 a čiernymi stužkami dáme poslancom na vedomie svoj nesúhlas s tým, že vláda pochovala nádeje pedagógov na zlepšenie situácie v školstve a "staré" odbory jej úspešne sekundujú. Nálady zamestnancov škostva vystihuje jediná farba - čierna.

             

             

             

        • Kuchárky v Kremnici druhé!
          • Kuchárky v Kremnici druhé!

          • V stredu  24. apríla 2013 sa naše kuchárky Kristína Rigóová a Mária Baláčková (2.KR) pod vedením pani majsterky Mgr. Daniely Jurkovičovej zúčastnili súťaže odborných zručností žiakov odborných učilíšť v Kremnici. Skončili na výbornom druhom mieste. Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

                             

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • V pondelok 22. apríla 2013 sme si v našej škole po veľkej prestávke pripomenuli Deň Zeme. V kultúrnej miestnosti si žiaci mohli vlastnoručne vyrobiť výrobky s ekologickou tematikou alebo z ekologického materiálu:

            • brošne (zozadu so zatváracím špendlíkom)
            • šperky a dekorácie z plastových fliaš a použitých CD nosičov
            • pozdravy z ručného papiera
            • škatuľky na drobné darčeky
            • sáčkové bylinkové čaje 

             

            Žiaci mohli ochutnať jednohubky - plody zeme a zapiť ich čajom z čerstvých byliniek.

            Vydarený Deň Zeme, ktorý bol jednou z aktivít projektu Zelená škola, pripravili pedagogickí, odborní aj nepedagogickí zamestnanci školy, ktorým patrí naša vďaka.

                             

        • Internetová žiacka knižka
          • Internetová žiacka knižka

          •  

            Rodičia žiakov nášho Odborného učilišťa majú  možnosť získať informácie o prospechu, správaní a dochádzke svojich detí aj prostredníctvom internetovej žiackej knižky, ktorá bude aktualizovaná triednymi učiteľmi každý druhý piatok.

            Na rodičovskom združení v piatok 19. apríla 2013 získali prítomní rodičia prístupové mená a heslá. Rodičia, ktorí sa rodičovského združenia nezúčastnili, si môžu svoje prístupové meno a heslo osobne prevziať u triedneho učiteľa.

            Postup  je veľmi jednoduchý:

            1. Otvorte si www stránku školy v internetovom prehliadači.

            2. V hornom menu nášho webového sídla vľavo kliknite na Známky.

            3. Zadajte presne Vaše prístupové meno a heslo. Dodržujte aj medzery.

            4. Po prihlásení si priamo prezeráte internetovú žiacku knižku svojho dieťaťa.

            Dúfame, že táto nová možnosť veľkej časti rodičov uľahčí prístup k dôležitým informáciách o deťoch.

        • Mladý tvorca 2013
          • Mladý tvorca 2013

          •  
            Vo štvrtok 18. 04. 2013 takmer 80 žiakov a 12 pedagógov našej školy navštívilo v Nitre celoštátnu prezentačnú výstavu výrobkov žiakov stredných odborných škôl Mladý tvorca 2013 a veľtrh práce Job Expo 2013.
            Žiakom sa výstava výrobkov páčila, o čom svedčia aj slová tretiačky Danice Markovej: "Pripravili ste nám pekný deň."
             
                   
                     
             
        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          •  

            Aj tento rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej kampane Deň narcisov. Do tohto ročníka sa zapojilo spolu 28 žiakov školy, z toho v plnom počte sa zúčastnili triedy 1.PR/A, 3.DP a 3.OT.

                 

            Naše hliadky ste mohli stretnúť v okolí Avionu v spoločnosti Novartis a v raných hodinách pri Novom moste a na Patrónke - najštedrejší tu boli zamestnanci Poisťovne Generali pri Patrónke. Celkovo sme tento rok vyzbierali sumu 1661,67 EUR, ktorá sa použije na aktivity Ligy proti rakovine. Viac info: http://dennarcisov.sk/.

            Žiakom počas zbierania nepokazil náladu ani dážď a prianím pekného dňa častovali aj nedarujúcich. Mnoho darujúcich si kvôli zbierke šlo rozmeniť peniaze, aby mohli prispieť. Jedna prispievateľka sa dokonca zdôverila, že si každý rok odkladá narcisy a každoročne registruje zmeny v dizajne kvetu.

             

             

        • Dočítali sme sa o nás
          • Dočítali sme sa o nás

          •  

            V regionálnom časopise Malacko sme sa dočítali o dobrom príklade prepojenia školskej prípravy a praxe v našom učebnom odbore služby a domáce práce. Ak si článok chcete prečítať, kliknite sem:

            clanok_DP.docx

        • Ježkovia
          • Ježkovia

          •  

            Naša škola sa už po druhýkrát zapojila do medzinárodného projektu Porcospini - Ježkovia zameraného na prevenciu sexuálneho zneužívania mladistvých prostredníctvom podpory a rozvoja ich emočnej inteligencie. Tri skupinové stretnutia vedú špeciálne školení lektori z CPPPaP na Fedákovej ul. Z pedagogického zboru sa na aktivitách Ježkov i tento rok zúčastní Mgr. Andrea Domoráková, koordinátorka výchovy k manželstvu a rodičovstvu.

            Žiaci majú možnosť v rámci troch skupinových sedení spoznávať vlastné hranice, prostredníctvom rôznych situácií si môžu testovať vlastné reakcie na nevhodné návrhy, učia sa počúvať aj svoje negatívne pocity, učia sa povedať nie, keď sa im nepáči, čo im niekto robí.

             

        • Cukrári na ďalekom východe
          • Cukrári na ďalekom východe

          •  

            V stredu 20.3.2013 sa žiaci Jana Krenová a Dávid Tichý (1.CK/A) zúčastnili celoslovenskej súťaže zručnosti a odborných vedomosti v učebnom odbore cukrárska výroba. Súťaž, ktorej sa zúčastnili žiaci z 9 škôl, sa uskutočnila na ďalekom východe - v Snine. Našich súťažiacich pripravili a sprevádzali majsterky odbornej výchovy Bc. Lívia Vičápyová a Bc. Alena Dóczyová.

            Súťaž mala dve časti - teoretickú a praktickú. V teoretickej časti si žiaci zmerali úroveň teoretických vedomostí formou testu. V praktickej časti vytvárali nepečenú striešku z BB keksov a modelovali ružičky a kálie. Odmenou za ich odvahu bol diplom, skúsenosti, dobrá nálada a noví kamaráti. A zo strany školy vďaka za dobrú reprezentáciu.

            zobraziť album

        • Naši na olympiáde v Južnej Kórei
          • Naši na olympiáde v Južnej Kórei

          •  

            Náš žiak Michal Štubňa (2.KN) a naša absolventka a klientka DSS a RS ROSA Darina Krihová reprezentovali vo februári 2013 pod hlavičkou Slovenského hnutia špeciálnych olympiád Slovensko na Svetovej zimnej špeciálnej olympiáde v PyeongChang v Južnej Kórei.

            Oficiálne motto Špeciálnych olympiád je: „Nechajte ma vyhrať. Ale ak nemôžem vyhrať, nechajte ma aspoň sa o to statočne pokúsiť.“ Michal sa o to pokúsil v zjazdovom lyžovaní a skončil v slalome na 7. a v Super G na 8. mieste. Darinka získala v slalome dokonca zlato a v Super G a v obrovskom slalome striebro. Obom dodatočne blahoželáme.

                

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          •  

            V stredu 27. marca je skrátené vyučovanie - končíme 4. hodinou o 11.00 h, potom bude obed.

            Prázdniny začínajú vo štvrtok 28. marca a končia v utorok 2. apríla 2013.

            V škole sa opäť stretneme v stredu 3. apríla.

            Všetkým prajeme pekné sviatky, veselú šibačku, veľa vody a radostné privítanie jari.

             

        • Žiaci ĽV v SNG
          • Žiaci ĽV v SNG

          •  

            Žiaci učebného odboru textilná výroba – ľudovoumelecká tvorba (ĽV) spolu so svojimi majsterkami strávili v piatok 15. marca 2013 niekoľko hodín v Slovenskej národnej galérii. Prezreli si aktuálnu výstavu KRV s odborným výkladom a v nadväznosti naň sa s veľkým zaujatím pustili do vytvárania vlastných vzorov a látok v rámci tvorivých dielní, ktoré pre nás pripravili v SNG.

            zobraziť album

        • Veľkonočné tvorivé dielne
          • Veľkonočné tvorivé dielne

          •  

            V utorok 19. marca 2013 DSS a RS ROSA v spolupráci s naším OU a Pedagogickou a sociálnou akadémiou na Bullovej ul. (PASA) zorganizovali Veľkonočné tvorivé dielne. Zúčastnili sa ich klienti zo šiestich DSS v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, ktorí mali zabezpečený materiál na tvorbu výrobkov, ktoré s nimi vyrábali majstri a vychovávatelia z DSS a RS ROSA a OU, a tiež dobrovoľníci – žiaci PASA. V kultúrnej miestnosti drôtikovali, paličkovali, robili patchworkové vajíčka, vyrábali veľkonočné pozdravy, z organzy zhotovovali originálne brošne. Na záver stretnutia sa plietol aj veľkonočný korbáč. Príjemnú atmosféru dotvorila hudba a malé občerstvenie.

            Poobede tvorivé dielne pokračovali pre klientov nášho DSS a RS ROSA. Vyskúšali si niekoľko techník zdobenia kraslíc a hotové výrobky si, podobne ako hostia z iných DSS, odniesli ako darček pre svojich blízkych.

            Fotografie z tohto vydareného podujatia si môžete prezrieť vo fotogalérii.

        • Tréning riešenia konfliktov
          • Tréning riešenia konfliktov

          •  

            V mesiacoch február a marec prebiehal strednodobý program vedený školskou psychologičkou a psychologičkou z CPPPaP na Fedákovej ul. na tému Tréning riešenia konfliktov. Program bol zameraný na spoznanie vlastného spôsobu správania sa pri konflikte, poznávanie iných a vhodnejších spôsobov, rozvoj komunikačných zručností či skupinové rozhodovanie.

        • Obchodovanie s ľuďmi
          • Obchodovanie s ľuďmi

          •  

            V utorok 12.marca 2013 sa v Izbičke uskutočnila prednáška na tému Obchodovanie s ľuďmi. Prednášku viedla npor. PaedDr. Martina Kočišová z OR PZ BA IV, s ktorou dlhodobo spolupracujeme v rámci prevencie.

            Žiaci sa dozvedeli, na čo si dávať pozor pri hľadaní práce v zahraničí, sledovali dokument o obetiach obchodovania s ľuďmi, ktorí doplatili na svoju neobozretnú túžbu pracovať v zahraničí. Emotívne výpovede ľudí, ktorí zažili vykorisťovanie, nenechali chladných ani našich žiakov, ktorí si dovtedy mysleli, že práve oni sa takýmito obeťami nemôžu stať. Dúfame, že pri akejkoľvek na prvý pohľad výhodnej ponuke zamestnania im v hlave zabliká výstražné svetielko a spomenú si na živú debatu, ktorá po prednáške nasledovala.

        • Cukrári súťažili
          • Cukrári súťažili

          •  

            V dňoch 11.-13. marca 2013 sa uskutočnila školská súťaž v učebnom odbore cukrárska výroba. Šikovní budúci cukrári mali preukázať svoje zručnosti v pečení muffiniek. Školskej súťaže sa zúčastnili všetky tri ročníky tohto učebného odboru. Každý si upiekol svoje muffiny a potom tri z nich podľa svojej fantázie ozdobil. Žiaci používali rôzne techniky zdobenia a modelovania ozdôb. Rozhodovanie bolo ťažké, pretože žiaci sa príkladne snažili. Na súťaž  sa všetci tešili a mali z nej aj veľkú radosť. Na záverečné vyhodnotenie prišiel aj riaditeľ OU PhDr. Miroslav Kuric a zástupca riaditeľa pre odborný výcvik Bc. Miroslav Hagara. Žiaci dostali aj vecné ceny, ktoré im budú pripomínať túto akciu. Veríme, že aj budúci rok sa uskutoční podobná súťaž a naši žiaci zasa ukážu svoju šikovnosť. A ešte najlepší v jednotlivých ročníkoch:

            1. ročník: 1. Dominika Moravčíková, 2. Jana Krenová a Klaudia Billová, 3. Lukáš Čeremšák

            2. ročník: 1. Patrik Kozaitek a Andrej Bachratý, 2. Ján Fratrič, 3. Anna Mária Zemanová

            3. ročník: 1. Veronika Darážová a Nikola Katonová, 2. Kornélia Kozárková, 3. nebolo udelené.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

        • Stužková slávnosť 2013
          • Stužková slávnosť 2013

          • V stredu 30. januára 2013 sa po dlhých a náročných prípravách uskutočnila stužková slávnosť žiakov končiacich v tomto roku štúdium na našej škole. Slávnostný ceremoniál, príhovory, pestrý program, výborné jedlo s obsluhou, skvelá torta, štýlová výzdoba - a to všetko z vlastnej produkcie jednotlivých učebných odborov. Tancovanie, tombola a zábava do polnoci - to už tradične čakalo na našich tretiakov.

            Fotografie nájdete v galérii pod názvom Stužková slávnosť 30.01.2013. Stačí kliknúť sem: zobraziť album.

        • V parlamente
          • V parlamente

          •  

            V stredu 27. februára 2013 sa vybraní žiaci OU zúčastnili prehliadky budovy Národnej rady SR. Pani sprievodkyňa nám po nevyhnutnej bezpečnostnej prehliadke poukazovala vstupnú miestnosť, rokovaciu sálu a miestnosti pre tlač. Najviac sa nám páčila rokovacia sála, ktorá je prispôsobená na rokovanie a hlasovanie poslancov, kde sme sa odfotografovali a mohli si aj sadnúť na miesta určené predsedníctvu.

                

             

            Budeme poslancom držať palce, aby tu prijímali dobré rozhodnutia. Aby dali napríklad viac peňazí do škôl, vrátane tej našej.

        • Jarné prázdniny
          • Jarné prázdniny

          •  

            Jarné prázdniny máme tento rok v Bratislave ako poslední - od 4. do 8. marca 2013. Užime si ich, oddýchnime si, pookrejme na tele i na duchu. wink

            Posledný deň pred prázdninami sme v škole v piatok 1. marca - vyučovanie končí o 11.00 h. Po prázdninách škola začína v pondelok 11. marca - v našom rozvrhu nepárny týždeň.

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          •  

            V našom Odbornom učilišti sa vo štvrtok 28. 02. 2013 uskutočnil Deň otvorených dverí. V čase 09.00 – 11.00 h si naši budúci žiaci mohli vo veľkej jedálni pozrieť i vyskúšať základné činnosti v našich učebných odboroch: cukrár (CK), maliar (MA), ľudovo-umelecká tvorba (ĽV), záhradník (ZH), opatrovateľ (OT), predavač (PR), kuchár (KR), chyžná (DP) a knihár (KN).

                

            Pre žiakov a najmä ich pedagógov alebo rodičov boli pripravené informácie o štúdiu, odpovede na otázky a prehliadka priestorov OU, najmä pracovísk odborného výcviku jednotlivých učebných odborov. Novinkou v ponuke učebných odborov pre školský rok 2013/2014 je učebný odbor 6497 2 pedikúra – manikúra (PM). Žiaci si od nás odniesli nielen informácie, ale aj výrobky, ktoré si sami pripravili.

               

             

        • Trestná zodpovednosť – ochrana osobných údajov
          • Trestná zodpovednosť – ochrana osobných údajov

          •  

            V štvrtok 24. januára 2013 sa uskutočnila beseda na tému "Trestná zodpovednosť – ochrana osobných údajov", ktorú pre našich žiakov pripravila npor. PaedDr. Martina Kočišová z Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava IV.

            Žiaci sa dozvedeli, na čo si dávať pozor pri zakladaní účtu. Spomínala príklady z praxe, keď poskytnutie svojich osobných údajov či dokladov neznámym, no niekedy aj známym ľuďom nedopadlo dobre. Ako nešťastne môže dopadnúť zdieľanie vlastných osobných údajov dokumentoval prípad, keď si na meno neopatrného človeka podvodníci otvorili účet v banke.

          • Pomoc pre našich absolventov

          •  

            Izbička (v priestoroch nad telocvičňou) je určená pre našich súčasných, ale aj bývalých žiakov. Pre našich absolventov otvára svoje brány v stredu od 13.00 do 15.00 h. V Izbičke je možné konzultovať individuálne problémy týkajúce sa zaradenia sa do života po škole. Všetci ste srdečne vítaní :)

                          

        • Rodina
          • Rodina

          •  

            Minulý týždeň sme vyhodnocovali výtvarnú súťaž s názvom Rodina, ktorú sme organizovali v spolupráci s DSS pre deti a RS Rosa. Súťaž bola zameraná na podporu pozitívnych hodnôt a obrátenie sa k rodine ako základnému kameňu spoločnosti. Niektorí žiaci poňali súťaž veľmi tvorivo a využili pri tvorbe diel napr. cukor alebo tvorili koláže prostredníctvom fotiek vlastnej rodiny.Keďže práce všetkých zúčastnených boli nádherné, rozhodli sme sa oceniť všetkých súťažiacich.

                       

        • Ventilovanie pocitov
          • Ventilovanie pocitov

          •  

            Vo štvrtok 17. 01. 2013 sa v Izbičke konalo preventívne stretnutie našich žiakov so psychológmi z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Bratislava IV na tému Ventilovanie pocitov.

            Pripomíname, že priority a témy našich preventívnych aktivít stanovuje v súlade s koncepciou školy a po dohode s vedením školy, pedagógmi a s CPPPaP koordinátorka prevencie Mgr. Petra Kolenová, ktorá jednotlivé aktivity v spolupráci s pedagógmi aj organizačne zabezpečuje, za čo jej patrí naša vďaka.

        • Tretiaci a stužková slávnosť
          • Tretiaci a stužková slávnosť

          • V stredu 30. januára 2013 sa po dlhých a náročných prípravách uskutoční stužková slávnosť žiakov končiacich v tomto roku štúdium na našej škole. Slávnostný ceremoniál, príhovory, pestrý program, výborné jedlo s obsluhou, skvelá torta, štýlová výzdoba - a to všetko z vlastnej produkcie jednotlivých učebných odborov. Tancovanie, tombola a zábava do polnoci - to už tradične čaká na našich tretiakov. A aby vo štvrtok mohli dospávať, v stredu ráno o 8.00 h riaditeľ vyznamená najlepších a o 8.30 h triedni rozdajú výpisy polročnej klasifikácie. O 9.00 h bude generálka už na mieste činu - vo veľkej jedálni, poobede posledné úpravy zovňajšku a o 16.00 h začíname! Držíme palce.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje