• Exkurzia opatrovateľov
          • Exkurzia opatrovateľov

          •  

            Žiaci učebného odboru opatrovateľ sa dňa 24.01. a 25.01. zúčastnili exkurzie na oddelení centrálnej sterilizácie v Detskej fakultnej nemocnici na Kramároch. Zamestnanci žiakom názorne ukázali, ako sa chystá materiál a zdravotnícke pomôcky na sterilizáciu. Oboznámili ich aj s prístrojmi, ktoré na to používajú. Bola im prevedená očista a dezinfekcia lôžka po odchode pacienta na oddelení centrálnej úpravovne postelí a dezinfekcia inkubátora. Žiakom sa exkurzia páčila, lebo mohli názorne vidieť to, čo sa doteraz učili len teoreticky. 

        • Deň detí
          • Deň detí

          •  

            Vo štvrtok 1. júna 2017 sa - tak ako každý rok - stretli naši žiaci i absolventi pri príležitosti Dňa detí, aby sa zabavili, porozprávali, pospomínali. O kultúrny program sa postarali hostia i domáci. Návštevníci mali k dispozícii kolotoče, skákacie hrady, súťaže s peknými výhrami, povoziť sa mohli na silných motorkách. V stánkoch ponúkli svoje výrobky naši kuchári a cukrári, záhradníci, ale aj žiaci z učebného odboru služby a domáce práce a ľudovoumelecká tvorba, tlak nám zmerali opatrovatelia, tváre či ruky skrášľovali vychovávateľky zo školského internátu. Predavači ponúkali hotdogy, kuchyňa pripravila na večeru rezne a horúci deň pomáhali schladiť nápoje i nanuky. Tancovalo sa do ôsmej večer.

            Vďaka za túto vydarenú akciu patrí organizátorom z DSS ROSA a Odborného učilišťa, ako i všetkým zúčastneným.

            Do galérie Deň detí 01.06.2017 boli pridané fotografie.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          •  

            Prvú májovú stredu sa u nás konal Deň Zeme. Vychovávatelia z internátu v spolupráci so zamestnancami DSS a RS ROSA pripravili pre žiakov a klientov množstvo zaujímavých aktivít, prostredníctvom ktorých žiaci spoznávali možnosti, ako chrániť našu planétu, učili sa separovať odpad, recyklovali, vyrábali dekoračné predmety, ochutnávali maškrty z bio surovín. V závere všetkých milo prekvapilo hudobno-edukačné vystúpenie skupiny „Smetiari“, do ktorého sa s bicími nástrojmi vyrobenými z fliaš s radosťou zapojila aj naša mládež.

        • Balet Romeo a Júlia
          • Balet Romeo a Júlia

          •  

            V piatok 12. 05. 2017 sa žiaci z učebných odborov ľudovoumelecká tvorba a služby a domáce práce zúčastnili generálky predstavenia baletu "Romeo a Julia" v Slovenskom národnom divadle. Námet Williama Shakespeara spracovaný choreografkou Natáliou Horečnou posúva najznámejší romantický príbeh do súčasného kontextu.

        • Balet v SND
          • Balet v SND

          •  

            Vo štvrtok 6. apríla 2017 sa naši žiaci zúčastnili skvele obsadeného predstavenia baletu SND. Balet Giselle významného skladateľa romantického obdobia Adolpha Charlesa Adama patrí k najhranejším dielam svetových baletných súborov.     

        • Mladý tvorca
          • Mladý tvorca

          •  

            V dňoch 26. - 28. apríla 2017 sa v Nitre konal 25. ročník výstavy Mladý tvorca, na ktorej  prezentujú svoje zručnosti žiaci stredných odborných škôl zo Slovenska a z Čiech. Návštevníci môžu v našom stánku oceniť kreativitu našich záhradníkov, cukrárov a knihárov, ako aj žiakov z odborov ľudovoumelecká tvorba a služby a domáce práce, pozrieť si prezentáciu školy a zakúpiť bylinky, koláčiky či drobné šperky. Stánok aranžovali  Mgr. I. Jančia, Mgr. P. Orlovský a Mgr. L. Krušinová. Počas troch dní sa o stánok starajú Mgr. J. Kočkovská a Mgr. L. Ludvíková.

            Naši žiaci sa na výstavu prišli do Nitry pozrieť dvoma autobusmi v sprievode učiteľov, majstrov a po prvýkrát aj v sprievode našich školských psychologičiek a sociálnej pedagogičky. Žiakom zaujal nielen stánok našej školy, ale aj práca polície, vojakov a stánky iných škôl. Mohli si dať upraviť vlasy, nechty či zmerať tlak. Exkurzia sa žiakom veľmi páčila.

            Všetkým, ktorí sa pričinili o prípravu a realizáciu nielen výstavy, ale aj odbornej exkurzie žiakov patrí poďakovanie.

            Do galérie Mladý tvorca Nitra 26.-28.04.2017 boli pridané fotografie.

        • Kurz pohybových aktivít Bojnice
          • Kurz pohybových aktivít Bojnice

          •  

            Od pondelka 29. mája 2017 absolvujú naši žiaci spolu s pedagógmi školy kurz pohybových aktivít v Bojniciach. V úvode absolvovali návštevu múzea slovenskej dediny, večer si spestrili športovými aktivitami. Všetkých nás pozdravujú a odkazujú, že majú skvelú pani kuchárku, ktorá pripravuje samé dobrotky podľa ich želania.

        • Jarná burza
          • Jarná burza

          •  

            Vo štvrtok 27. 04. 2017 sa konala jarná burza šatstva, kníh a hračiek. Na zbierke ošatenia sa podieľali firma Philips, diaľničná spoločnosť Skytoll, organizácia Ready to help a samozrejme aj žiaci spolu s majstrami učebných odborov DP, OT a PM. Burza mala veľký úspech, žiaci si podopĺňali šatníky. Všetkým, ktorí na burzu prispeli a ktorí ju pripravili, veľmi pekne ďakujeme.

            Do galérie Jarná burza 27.04.2017 boli pridané fotografie.

             

        • Súťaž záhradníkov
          • Súťaž záhradníkov

          •  

            Vo štvrtok 04. 05. 2017 sa žiaci Alena Brichtová (1.ZH) a Ján Fratrič (3.ZH) zúčastnili celoslovenskej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností v učebnom odbore poľnohospodárska výroba – záhradníctvo  v Košiciach.

            Súťaž obsahovala teoretickú a praktickú časť, úlohou ktorej bola výsadba okrasných drevín a muškátov. Súťaže sa zúčastnilo 12 družstiev, členmi poroty boli sprevádzajúci pedagógovia zo zúčastnených škôl. Hodnotilo sa dodržanie technologického postupu, výber rastliny bez porušenia koreňového balu, správne navrstvenie zeminy, kvalita prevedenej práce a estetika úpravy výsadby. Aj napriek nepriaznivému počasiu naši žiaci podali výborný výkon a hoci sa neumiestnili na stupni víťazov, veľmi dobre prezentovali našu školu. Vďaka patrí aj pani majsterke Zuzane Tomašovičovej, ktorá ich na súťaž pripravovala a sprevádzala.

            Do galérie Súťaž ZH 04.05.2017 boli pridané fotografie.

        • Deň detí
          • Deň detí

          •  

            Vo štvrtok 1. júna 2017 sa bude v areáli DSS ROSA konať oslava Dňa detí. Návštevníkov čakajú od 14.00 h atrakcie (kolotoč, skákací hrad), kultúrny program a množstvo aktivít, vrátane diskotéky, občerstvenie a možnosť zakúpiť si v stánkoch výrobky z našich dielní: zákusky od cukrárov, slané pochutiny od kuchárov, priesady a kvetiny od záhradníkov, palacinky a vafle od odboru služby a domáce práce a hotdogy od našich predavačov. 

            Žiaci i absolventi Odborného učilišťa, ktoré podujatie spoluorganizuje, budú mať atrakcie, aktivity a základné občerstvenie zdarma. Tešíme sa na vás!
             

        • Maliari súťažili v Snine
          • Maliari súťažili v Snine

          •  

            V dňoch 23.-24.05.2017 sa žiaci Tibor Rigó 3.MA) a Michal Kovács (2.MA) pod vedením majstra OV Adriána Vlčka zúčastnili  celoslovenskej súťaže odborných vedomostí a praktických zručností v učebnom odbore stavebná výroba – maliarske a natieračské práce.

            Súťaž obsahovala teoretickú a praktickú časť. Z teoretickej časti žiaci mali vypracovať test a úlohou praktickej časti bola vnútorná maľba a náter stien. Hodnotilo sa dodržanie technologického postupu, príprava náradia, príprava podkladu - stierkovanie, brúsenie, oprašovanie, penetrácia sokla, nanesenie prvého náteru na stenu,  nanesenie prvého náteru na sokel, ošetrenie náradia a upratanie pracoviska, nanesenie druhého náteru na stenu a sokel, ošetrenie náradia a upratanie pracoviska.

            V hodnotení jednotlivcov sa Tibor Rigó umiestnil na druhom mieste a ako škola sme sa umiestnili na štvrtom mieste. Žiakom i majstrom, ktorí ich pripravili, ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

            Do galérie Súťaž MA 23.-24.05.2017 boli pridané fotografie.

        • Exkurzia vo Viedni
          • Exkurzia vo Viedni

          •  

            Dňa 15. 05. 2017 sme sa vybrali na túžobne očakávanú exkurziu do Viedne. Exkurzia bola určená pre odbor predavač a tak logicky naša prvá zastávka bola v jednom z najväčších nákupných centier v Európe, a to v SCS – Wien. Je tak rozsiahly, že keby sme tam strávili aj celý deň, neprejdeme všetky obchody. Po cca 2-hodinovej obhliadke centra sme sa vybrali do Viedne, známej pompéznym historickým centrom, ktoré bolo z veľkej časti vybudované za vlády Habsburgovcov a v roku 2001 bolo zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Centrum Viedne ponúka pri pešej prehliadke mnoho zaujímavých pohľadov. Od gotickej katedrály svätého Štefana cez Hofburg, ktorý ako rezidencia slúžil Habsburgovcom viac ako 600 rokov, mnohé kostoly s pôsobivými architektonickými prvkami, romantické stredoveké uličky, ktoré sa zachovali dodnes až po luxusné nákupné ulice. My sme si však dopriali po vyčerpávajúcej obhliadke mesta veľkú porciu zmrzliny a spokojní sme nastúpili do autobusu s tým, že program našej exkurzie sme naplnili do bodky.

            Hovorí sa, že keď chceš rozosmiať Boha, tak mu povedz o svojich plánoch. Cestu, ktorá normálne trvá 1 hodinu, sme absolvovali v rekordnom čase 7 hodín. Veru, táto cesta sa nám vryje nezmazateľne do pamäti. 46 ľudí uväznených v autobuse za teplého počasia - to preverí charaktery. Veľká vďaka preto patrí všetkým zúčastneným pedagógom a vodičovi autobusu, ktorý mal s nami božskú trpezlivosť. Nakoniec sme šťastlivo dorazili do školy, kde nás obetavo čakali vychovávatelia zo školského internátu na čele s pani zástupkyňou Gergelovou, ktorí nám pripravili občerstvenie a prakticky odvrátili smrť hladom, smädom a vyčerpaním. Je krásne vedieť, že na vás niekto myslí a čaká vás s večerou. Napriek všetkému, to bol skvele strávený čas zo super ľuďmi na palube :-)

            Do galérie Exkurzia predavačov Wien 15.05.2017 boli pridané fotografie.

        • Prijímacie skúšky
          • Prijímacie skúšky

          •  

            Prijímacie skúšky do nášho Odborného učilišťa sa uskutočnia v utorok 9. mája 2017. Uchádzači o štúdium prídu spolu s rodičmi (zákonnými zástupcami) na 07.45 h do veľkej jedálne. O 08.00 h si uchádzačov o štúdium prevezmú majstri odbornej výchovy do dielní jednotlivých učebných odborov, aby v súlade s kritériami prijatia preskúmali ich zručnosti. Rodičia ostanú s vedením školy v jedálni, aby vybavili administratívne náležitosti a získali viac informácií o štúdiu, príp. ubytovaní v školskom internáte. 

            Výsledky prijímacích skúšok oznámime uchádzačom a rodičom o 14.00 h, kedy prebehne aj zápis prijatých žiakov. Rodičia by mali mať zo sebou pozvánku s vyplnenou prílohou, ktoré dostali poštou s uvedeným kódom, pod ktorým oznámime výsledky. Rodičia by mali mať pripravenú aj fotografiu (28x34 mm) a 20 EUR na vybavenie študentskej čipovej karty ISIC, ktorá bude žiakom od septembra slúžiť na čipovanie pri príchode a odchode zo školy a zároveň ako zľavnený časový lístok pre MHD, resp. ako preukaz na vlak či medzimestský autobus a rôzne študentské zľavy. 

            Do troch dní zverejníme výsledky na webovom sídle školy a na výveske pri vchode do areálu. Druhý termín prijímacích skúšok bude vo štvrtok 11. mája 2017. Viac informácií nájdete tu: https://oudubba.edupage.org/text4/

            Tešíme sa na stretnutie s vami!

        • Veľkonočný turnaj v stolnom tenise
          • Veľkonočný turnaj v stolnom tenise

          •  

            Veľkonočný pingpongový turnaj sa uskutočnil v termíne 13.02. – 06.04. 2017. 13 súťažiacich hralo v dvoch skupinách systémom každý s každým, po ukončení základného kola sa vyformovali dve skupiny, kde hráči znovu pokračovali každý s každým. Veľmi pekné športové výkony sa odohrali v prvej finálovej skupine, kde sa aj podelili športovci o prvé tri miesta: 1. miesto Tomáš Árvay, 2. miesto Robert Rébic a 3. miesto Martin Buzalka. Vzťah k športu zvíťazil nad lenivosťou a jednotliví športovci predviedli pekné športové zápolenia.

        • 24. 05. 2017 - skrátené vyučovanie
          • 24. 05. 2017 - skrátené vyučovanie

          •  

            V stredu 24. 05. 2017 bude z organizačných dôvodov skrátené vyučovanie do 12.15 h, potom sa ide na obed. Dochádzajúci žiaci po obede pôjdu domov, ubytovaní žiaci na školský internát.

            Ďakujeme za pochopenie

        • Dobrodružná hra
          • Dobrodružná hra

          •  

            "A tak na mesto, v ktorom kedysi vládlo dobro, padla tma..." takto začínal príbeh hry, ktorej sa mali možnosť 11. apríla 2017 večer zúčastniť ubytovaní žiaci na školskom internáte. Nájsť mapu, získať indície, zrušiť kliatbu nad mestom. Jednoduché zadanie však vôbec nebolo ľahké. Dvanásť statočných žiakov v sprievode p. zástupkyne Gergelovej preliezlo pavučinu jedovatého pavúka, našlo odkaz v starej temnej knižnici, zdolalo nebezpečné územie, rozlúštilo zašifrované indície, našlo odomknuté dvere v budove školy zahalenej tmou. Spoločne získali 4 indície, ktoré ich doviedli do kultúrnej miestnosti, kde ich privítal kráľ, ktorý potreboval pomoc. Z kopy písmen bolo treba poskladať protizaklínadlo a spoločne ho vysloviť. Žiakom sa podarilo splniť aj túto poslednú úlohu, za čo ich kráľ odmenil medailou a sladkou odmenou.

            Poďakovanie patrí všetkým, ktorí svoj čas venovali prípravám a samotnej realizácii hry. A určite to nebola posledná dobrodružná hra, ktorú škola zorganizovala, lebo každý z nás potrebuje zažívať vzrušujúce a zaujímavé príhody s troškou nebezpečenstva. Do galérie Dobrodružná hra 11.04.2017 boli pridané fotografie.

        • Festival záhrad v Boroch
          • Festival záhrad v Boroch

          •  

            Cez víkend 7. - 9. apríla 2017 v nákupnom stredisku Bory Mall prebehol Festival záhrad, ktorého sa zúčastnila aj naša škola.
            Návštevníci mohli spolu s našimi záhradníkmi i ďalšími odbormi osláviť príchod jari, inšpirovať sa kvetinovými aranžmánmi a nápadmi, ako si zveľadiť a rozzelenať kúsok svojho domova. Našu expozíciu bola na prízemí a čo-to veľkonočné si v našom stánku mohli návštevníci aj zakúpiť.

            Do galérie Festival záhrad 07.-09.04.2017 boli pridané fotografie.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          •  

            V piatok 7. apríla 2017 naši žiaci - tak ako každý rok - rozdávali narcisy v rámci verejnej zbierky Ligy proti rakovine, ktorá sa usiluje pomáhať ľuďom s touto zákernou chorobou. V bezprestrednom okolí školy ste našich dobrovoľníkov mohli vidieť na Patrónke a Dúbravskej ceste, zavítali aj do firiem Atos, Siemens, Generali, Národnú dialničnú spoločnosť, ústav SAV a priestory Westend parku. Aj napriek zlému počasiu nás neopúšťala dobrá nálada a optimizmus. 

            Našim žiakom sa podarilo vyzbierať rekordných 2044,73 EUR. Informovala nás o tom Liga proti rakovine, ktorá už 21. rok organizuje túto kampaň. Všetkým darcom, ale aj  žiakom a pedagógom, ktorí sa na danej akcii zúčastnili ďakujeme za ochotu a už teraz sa tešíme na ďalší, 22. ročník Dňa narcisov.

            Do galérie Deň narcisov 07.04.2017 boli pridané fotografie.

        • Snehová kráľovná
          • Snehová kráľovná

          •  

            V stredu 5. apríla 2017 odohrali žiaci školy divadelné predstavenie Snehová kráľovná, ktoré pod vedením Mgr. J. Sekerešovej nacvičili v dramatickom krúžku. V dramatizácii známej rozprávky sa predstavili Nicole Bičianková, Lucia Tóthová, Michal Meszároš, Rudolf Blaho, Martin Pokusa a ako herec, rozprávač aj huslista Ján Kolenič.

            Na premiéru sa prišlo do kultúrnej miestnosti pozrieť takmer 50 zamestnancov školy a podľa ich slov to bolo veľmi pekné predstavenie. Všetkým teda patrí veľká vďaka za nevšedný kultúrny zážitok. 

            Do galérie Snehová kráľovná 05.04.2017 boli pridané fotografie.

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          •  

            Veľkonočné prázdniny trvajú v tomto roku od 13. 04. do 18. 04. 2017. Žiaci budú teda posledný deň v škole v stredu 12. 04. 2017, kedy je skrátené vyučovanie do 11.20 h. Školský internát je potrebné opustiť do 15.00 h.

            Po prázdninách žiaci nastúpia do školy v stredu 19. 04. 2017. Vyučovať sa bude podľa rozvrhu párneho týždňa. Príchod na školský internát je možný v utorok od 16.00 do 21.00 h.

        • Súťaž cukrárov v Poprade
          • Súťaž cukrárov v Poprade

          •  

            V stredu 29. 03. 2017 sa žiačky Nicole Bičianková a Martina Mentusová (3.CK/A) zúčastnili celoslovenskej súťaže praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore cukrárska výroba v Poprade. Témou súťaže bola torta na motív ľudovej rozprávky Janko Hraško. 

            Cieľom súťaže bola prezentácia praktických zručností a odborných vedomostí žiakov, ich vedenie k samostatnosti a podpora účelného využívania voľného času. Súťaže sa zúčastnili dvojčlenné družstvá z odborných učilíšť, obsahovala teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť pozostávala z písomného testu, praktickú časť tvorilo plnenie, poťahovanie a výzdoba torty.

            Súťaže sa zúčastnilo 14 družstiev. Členovia poroty boli sprevádzajúci pedagógovia zo zúčastnených škôl. Aj keď sa naše dievčatá neumiestnili na stupni víťazov, podali výborný výkon a dôstojne reprezentovali našu školu. Vďaka patrí aj pani majsterke E. Švaralovej a p. učiteľkám V. Kozánkovej a V. Turákovej, ktoré naše súťažiace na súťaž pripravili a sprevádzali.

            Do galérie Súťaž cukrárov 29.03.2017 boli pridané fotografie.

        • Exkurzia v NR SR
          • Exkurzia v NR SR

          •  

            Dňa 31. marca 2017 sme navštívili náš zákonodarný orgán – Národnú radu Slovenskej republiky. Na návštevu parlamentu sme sa veľmi tešili a mali sme aj pripravené otázky na pánov poslancov, pretože nás zaujíma, čo so okolo nás deje, aká je naša krajina, kam smeruje.

            Pôvodne sme mali dohodnuté stretnutie s poslankyňou Annou Zemanovou, ale plány sa zmenili kvôli jej zaneprázdnenosti a prišiel nás privítať rovno bývalý minister školstva a súčasný poslanec Eugen Jurzyca. No a keď sme ho tam mali, zabudli sme na pripravené otázky a pýtali sme sa, či by sa nemohlo chodiť do školy iba štyri dni v týždni. Samozrejme, mysleli sme to trochu aj s humorom, aj keď by to nebolo zlé. Po zábavnej diskusii sme navštívili priamo rokovanie parlamentu, v ktorom výnimočne vystupovali europoslanci. Bolo to po prvýkrát v histórii a my sme boli pri tom. Na chodbách parlamentu sme postretali množstvo známych tvári a nezabudli sme sa vyfotografovať.

            Bol to pre nás výnimočný deň, ktorý si niekedy ešte určite zopakujeme. Čo je však najdôležitejšie, už si nemyslíme, že ísť voliť je zbytočné. Rozhodujeme o svojej budúcnosti!

            Do galérie Exkurzia v NR SR 31.03.2017 boli pridané fotografie.

        • Bodka . Krížik
          • Bodka . Krížik

          •  

            Vo štvrtok 30. marca 2017 naši žiaci z tried 1.CK, 1.MA, 1.OT+PM a 1.KR s pani učiteľkami Povincovou, Križanovou a Krajčiovou navštívili Galériu mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci. So sprievodom lektoriek si pozreli výstavu kresieb umelcov 20.storočia, ktoré boli prekvapivé a prekračovali hranice klasickej kresby. V ateliéri potom pokračovali v tomto experimente a sami vytvorili zaujímavé kresby netradičnou technikou...

            Do galérie Bodka . Krížik 30.03.2017 boli pridané fotografie.

        • Recitačná súťaž v Hlohovci
          • Recitačná súťaž v Hlohovci

          •  

            Vo štvrtok 23. 03. 2017 sa konala celoštátna recitačná súťaž v Spojenej škole internátnej Hlohovec. Na súťaži žiakov odborných učilíšť a reedukačných centier v prednese poézie a prózy sa zúčastnilo 32 súťažiacich. Našu školu reprezentovali Lenka Pivolusková (3.ĽV) a Nikoleta Sztojková (3.MA+KR/B). V silnej konkurencii obsadili v súťaži družstiev skvelé 3. miesto, v súťaži jednotlivcov skončili obe dievčatá piate - Lenka v poézii, Nikoleta v próze.

            Za výborné výkony, usilovnosť pri nácviku a odvahu verejne vystúpiť im patrí veľká vďaka. A vďaka patrí aj pani učiteľke Domorákovej, ktorá žiakov na súťaž pripravovala.

            Do galérie Recitačná súťaž 23.03.2017 boli pridané fotografie.

          • Pracovné stretnutie ku Dňu učiteľov

          •     

            Viac ako 70 zamestnancov školy a bývalých zamestnancov-dôchodcov sa v pondelok 27. marca 2017 zišlo na pracovnom stretnutí pri príležitosti Dňa učiteľov. Riaditeľ školy ocenil náročnú prácu pedagogických, odborných i nepedagogických zamestnancov, predstavil J. A. Komenského i Chartu učiteľa, ktorú pred 50 rokmi prijalo UNESCO. Vyzdvihol historické medzníky a úspechy školy, pričom zdôraznil kontinuitu a prínos bývalých zamestnancov. Pripomenul súčasné aktivity školy a naznačil výzvy, ktorým slovenské školstvo i naša škola bude bude pravdepodobne čeliť v najbližších rokoch v súvislosti s momentálne diskutovanou koncepciou slovenského školstva Učiace sa Slovensko. 

        • Súťaž opatrovateľov
          • Súťaž opatrovateľov

          •  

            V stredu 22.03.2017 sa konala v Novej Vsi nad Žitavou súťaž teoretických vedomostí a odborných zručností v učebnom odbore Opatrovateľská starostlivosť v zdravotníckych zariadeniach a zariadeniach sociálnej starostlivosti. Našu školu reprezentovali žiačky Michaela Pavlíková (1.OT) a Adriána Tarnayová (2.OT) s pani učiteľkou I. Povincovou. V konkurencií 12 družstiev z odborných učilíšť celého Slovenska získali 5. miesto.

            Napriek tomu, že sme nezískali medailu, si žiačky viedli veľmi dobre. Získali nové skúsenosti a za odvahu a výkon im patrí veľké uznanie a pochvala. Vďaka patrí aj pani učiteľke I. Povincovej a pani majsterke K. Varjúovej, ktoré ich na súťaž pripravovali.

            Do galérie Súťaž OT Nová Ves n.Ž. 22.03.2017 boli pridané fotografie.

        • Fašiangová zábava
          • Fašiangová zábava

          •  

            V utorok 28. februára 2017 o 16.00 h sa vo veľkej jedálni uskutočnila fašiangová zábava žiakov školy ubytovaných v školskom internáte a v DSS a RS ROSA. Zúčastnení sa dobre zabavili aj pohostili. Vďaka patrí najmä vychovávateľom, ktorí pripravili program, hudbu i pohostenie.

        • Svetový deň DS
          • Svetový deň DS

          •  

            Teší nás, že v rámci celoeurópskej kampane k Svetovému dňu Downovho syndrómu (21. marec) sa za Slovensko prezentuje náš žiak Dávid Rácz: "Ešte študujem, učím sa za záhradníka a chovateľa zvierat. Potom chcem pracovať. A športovať. Chcem, aby ostatní vedeli, že máme túžby, svoje vlastné názory a predstavy o svojom živote. A vieme to povedať. Môj hlas sa počíta!"

            Pre nás je povzbudením, že viacerí mladí ľudia s Downovým syndrómom si vybrali práve našu školu, aby sa pripravili na svoje budúce povolanie. 

            Viac o kampani nájdete tu: http://www.edsa.eu/my-voice-counts-slovakia/

             

        • Exkurzia v SND
          • Exkurzia v SND

          •   

            V utorok 28. 02. 2017 sa žiaci a majstri učebných odborov ľudovoumelecká tvorba a služby a domáce práce zúčastnili exkurzie v umelecko-dekoračných dielňach Slovenského národného divadla. Žiaci sa prvýkrát stretli s výrobou kulís pre divadelné predstavenie Rómeo a Júlia, prvý raz videli, ako sa šijú kostýmy, ako sa robia parochne, ale aj topánky. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila, najmä výroba kostýmov, parochní, fúzov či brady na mieru pre hercov.

              

        • Zbohom, Zuyi...
          • Zbohom, Zuyi...

          •  

            V sobotu 21. 01. 2017 pri vážnej autonehode tragicky zahynula naša žiačka Nikoleta Kahánková. Zamestnancom i žiakom školy zostáva v pamäti ako veselé a usmievavé dievča, šikovná žiačka a obľúbená kamarátka (prezývali ju aj Zuyi). Pozostalým a všetkým blízkym vyslovujeme úprimnú sústrasť. Česť jej pamiatke!

            Posledná rozlúčka s našou žiačkou a spolužiačkou bude v piatok 27. 01. 2017 o 16.45 h v bratislavskom krematóriu.

        • Divadelné predstavenie Déjà vu
          • Divadelné predstavenie Déjà vu

          •  

            V stredu 1. marca 2017 sa žiaci zo školského internátu v sprievode vychovávateliek Mgr. L. Bělskej a Mgr. M. Duchovičovej zúčastnili divadelného predstavenia Déjà vu v divadle Ticho & spol. Na pódiu sa predstavili Jana Lieskovská a Pavol Plevčík. Ako sa uvádza na stránke divadla (https://tichoaspol.sk/divadlo/deja-vu/), bolo to „humorne-krehké podobenstvo o tom, čo pre človeka znamená láska a na základe čoho môže človek omladnúť“. Výkony hercov žiaci odmenili búrlivým potleskom a po skončení programu netrpezlivo čakali, aby sa s nimi mohli odfotiť a osobne poďakovať za príjemný večer.

        • Milionári času
          • Milionári času

          •  

            V stredu 11. 1. 2017 sme so žiakmi zo školského internátu navštívili audiovizuálnu výstavu s názvom "Milionári času", ktorá sa koná v Rakúskom kultúrnom fóre na Hodžovom námestí v Bratislave. Výstava prináša fotografické a zvukové portréty Rómov žijúcich v Šaci pri Košiciach a na Luníku IX. Naši žiaci si so záujmom prezreli fotografie a vypočuli príbehy zaujímavých ľudí, spoločne sme o príbehoch diskutovali. V najbližších dňoch navštívime výstavu opäť, aby sme sa zúčastnili workshopu.

            Do galérie Milionári času 11.01.2017 boli pridané fotografie.

        • Jarné prázdniny
          • Jarné prázdniny

          •  

            Jarné prázdniny v Bratislavskom kraji trvajú v tomto roku od 20. 02. 2015 do 24. 02. 2017. Žiaci budú teda posledný deň v škole v piatok 17. 02. 2017, kedy je skrátené vyučovanie do 11.20 h.

            Po prázdninách žiaci nastúpia do školy v pondelok 27. 02. 2017. Vyučovať sa bude podľa rozvrhu nepárneho týždňa.

        • Stužková slávnosť
          • Stužková slávnosť

          •  

            V stredu 1. februára 2017 sa uskutočnila stužková slávnosť žiakov tretieho ročníka. O štvrtej poobede sa začal slávnostný ceremoniál odovzdávania stužiek. K žiakom, ich rodičom a priateľom a k prítomným pedagógom sa prihovoril riaditeľ školy. Slávnostnú časť večera zavŕšil tanec žiakov s rodičmi a pedagógmi. Kultúrny program bol v znamení hudby a tanca, spevu i hovoreného slova. Po výbornej večeri sa rozprúdila zábava, ktorú prerušilo len krájanie torty a tombola. Tanec potom pokračoval až do polnoci.

            Foto nájdete tu: Stužková slávnosť 01.02.2017

            Za náročnú prípravu a skvelú realizáciu stužkovej slávnosti patrí vďaka nielen žiakom, ale aj pedagógom, ktorých tento rok koordinovala Ing. Viera Turáková. Program a výzdobu pripravili triedni učitelia tretiakov, vychovávatelia a majstri všetkých našich učebných odborov. Večeru navarili kuchári a tortu a zákusky pripravili cukrári pod vedením svojich majsteriek, obsluhu zabezpečili naši druháci a prváci. Hádam len hudbu, kameru a fotografie sme nezabezpečili z vlastných zdrojov...

        • Vianočný turnaj v stolnom futbale
          • Vianočný turnaj v stolnom futbale

          •  

            Vo štvrtok 12. januára 2017 o 17.45 h bol v priestoroch školského internátu vyhodnotený turnaj družstiev v stolnom futbale, ktorý sa konal od 28. novembra 2016. Súťažiaci si vytvorili dvojčlenné družstvá, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín s tým, že vyvrcholenie turnaja sa uskutoční v týždni pred vianočnými prázdninami. Tak ako to už v zime býva, mnohí žiaci ochoreli a súťaž sa preto ukončila až po vianočných prázdninách (aj tak museli nastúpiť v dvoch družstvách náhradníci, aby sa turnaj vôbec ukončil). Výsledky sú nasledovné:

            Skupina B:  1. Lacko Michal, Bongilaj Dominik, 2. Moravčík Tomáš, Novák Ľudovít, 3. Nový Lukáš, Čambálik Gabriel, 4. Rébic Róbert, Badáň Marek, 5. Mirza Veronika, Fratrič Ján

            Skupina A:  1.  Buzalka Martin, Noga Peter, 2. Štefánik Boris, Kríž Branislav, 3. Blaho Rudolf, Moravík Matej, 4. Máhr Dávid, Panáček Eduard (Šenková Silvia), 5. Kováčová Marieta, Kolenič Ján (Tahotný Martin), 6. Pekárová Zuzana, Dobšová Patrícia

            Sláva víťazom, česť porazeným a všetkých pozývame na ďalšie športové zápolenia.

            Do galérie Vianočný turnaj 12.01.2017 boli pridané fotografie.

        • Rešpektuj a budeš rešpektovaný
          • Rešpektuj a budeš rešpektovaný

          •  

            Veríme, že komunikácia a partnerský, rovnocenný prístup k deťom a mladým ľuďom, ktorý rešpektuje ich individualitu, vývinové potreby a rozvíja ich sebaúctu, je jedným z kľúčových aspektov školy 21. storočia. Práve preto sa naši pedagogickí a odborní zamestnanci rozhodli zúčastniť tréningu komunikačných zručností, ktorý sa koná v dňoch 11., 18. a 20. januára v priestoroch školy a vedú ho psychológovia z CPPPaP Fedákova.

        • Na tému partnerských vzťahov
          • Na tému partnerských vzťahov

          •  

            Po zimných prázdninách k nám 10. januára zavítali do školy preventisti z CPPPaP Fedákova. Medzi žiakov prvého ročníka priniesli tému partnerských vzťahov. Cieľom programu je podporiť diskusiu o ujasnení si vlastných postojov k partnerským vzťahom, podporiť úctu k partnerovi/partnerke a nájsť hodnotu vzťahu. Naši žiaci sa prevencie zameranej na partnerské vzťahy zúčastnia ešte 16. a 19. januára.

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          •  

            Vo štvrtok 26. januára 2017 sa v našom Odbornom učilišti opäť uskutoční Deň otvorených dverí. Tentoraz bude mať "konzultačný" charakter - záujemcovia o štúdium, resp. ich pedagógovia alebo zákonní zástupcovia môžu prísť kedykoľvek v čase 9.00 - 13.00 h na sekretariát (usmernia Vás na vrátnici) a odtiaľ ich so sprievodom nasmerujeme na miesta, o ktoré majú záujem: priestory teoretického vyučovania, dielne jednotlivých učebných odborov, internát, jedáleň či areál. V prípade záujmu podáme informácie o prijímaní, kritériách prijatia, priebehu štúdia, o ponuke služieb psychológa, sociálneho či špeciálneho pedagóga, o uplatnení po skončení školy a pod.

            Tešíme sa na všetkých, najmä na našich budúcich žiakov wink

        • Koncert v KKC ZORA
          • Koncert v KKC ZORA

          •  

            V utorok 13. 12. 2016 žiaci zo školského internátu prežili večer, na ktorý budú ešte dlho spomínať - zúčastnili sa VIANOČNÉHO BENEFIČNÉHO KONCERTU v KKC ZORA. Na pódiu sa vystriedali známe i menej známe spevácke osobnosti, ktoré svojím speváckym vystúpením vytvorili úžasnú atmosféru večera. Hlavným hosťom bola Sisa Lelkeš Sklovská, ktorá prevzala patronát nad koncertom. V závere programu Karmen Farkašová v mene všetkých žiakov školského internátu poďakovala za pozvanie a odovzdala producentovi KKC ZORA dar v podobe obrazu. Po skončení programu žiaci netrpezlivo čakali na účinkujúcich, aby si s nimi urobili fotky. Takýto príjemný večer žiaci strávili v doprovode vychovávateliek Mgr. Bělskej, Mgr. Duchovičovej a p. Hrabovskej.

            Do galérie Koncert v KKC ZORA 13.12.2016 boli pridané fotografie.

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          •  

            Poobede zavítal Mikuláš s anjelmi i čertom aj do DSS a RS ROSA a na školský internát Odborného učilišťa. Žiaci a klienti mu pripravili pekný kultúrny program, on im zasa osladil život sladkosťami. 

            Do galérie Mikuláš 06.12.2016 boli pridané fotografie.

        • Predvianočné posedenie
          • Predvianočné posedenie

          •  

            Tesne pred Vianocami ochorelo veľa žiakov i učiteľov, preto sme sa v škole posledný deň pred prázdninami venovali tvorivým aktivitám a posedeniu pri horúcom punči. Žiaci zdobili perníky a vyrábali darčeky, ktoré si potom odniesli domov, v telocvični sa pozeral film a v škole sa spievali koledy. Vianočné posedenie si pripravili aj viaceré dielne. 

            Do galérie Predvianočné posedenie 22.12.2016 boli pridané fotografie.

        • Vianočné trhy
          • Vianočné trhy

          •  

            V predvianočnú stredu a štvrtok si mohli žiaci, zamestnanci i verejnosť vo foyer pred veľkou jedálňou kúpiť výrobky zo školských dielní, internátu i od klientov DSS a RS Rosa a podporiť tak žiakov Odborného učilišťa a klientov DSS a RS Rosa v ich ďalšej činnosti.

            Že bolo z čoho vyberať dokumentujú aj fotografie v galérii - Vianočné trhy 21.-22.12.2016.

        • Podporte nás 2% z Vašich daní
          • Podporte nás 2% z Vašich daní

          •  

            Vážení rodičia, partneri a priatelia školy, 

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane! Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naša Rada rodičov. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Viac nájdete v ľavom menu, resp. tu: https://oudubba.edupage.org/percenta2/?

        • Vianočné prázdniny
          • Vianočné prázdniny

          •  

            Vianočné prázdniny trvajú v tomto roku od 23. 12. 2016 do 08. 01. 2017. 

            Žiaci budú teda posledný deň v škole vo štvrtok 22. decembra 2016, kedy je skrátené vyučovanie do 11.20 h.

            Po prázdninách žiaci nastúpia do školy v pondelok 9. januára 2017. Vyučovať sa bude podľa rozvrhu nepárneho týždňa.

            Všetkým našim zamestnancom i žiakom a ich rodinám prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov a všetko najlepšie v novom roku 2017. 

        • Kampaň Červené stužky
          • Kampaň Červené stužky

          •  

            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás, preto sme sa aj v tomto školskom roku zapojili do kampane Červené stužky. Naša škola zrealizovala nasledovné aktivity.

            22. a 24. novembra sa v škole konala prevencia na tému Sexuálny život  a prevencia AIDS, pod vedením preventistov z CPPPaP Fedáková.

            25. november je medzinárodným dňom boja proti násiliu na ženách. My sme pri tejto príležitosti dňa 22. novembra hostili p. por. Sitárovú z OR PZ BA IV. Policajtka  poskytla žiačkam informácie o formách násilia a jeho trestno-právnej rovine. Dozvedeli sa aj ako sa správať v prípade násilia a kde hľadať pomoc.

            30. novembra sa v Kamel klube konalo premietanie filmu s tematikou závislosti S pervitínom v krajine krivých zrkadiel. Na záver filmu nasledovala beseda o filme s MUDr. Ľubomírou Izákovou. Našich žiakov film aj rozprávanie p. doktorky zaujalo.

            1. december bol vyvrcholením kampane. V tento deň sa v škole nenašiel jediný žiak, či učiteľ, ktorý by na sebe nemal pripnutú stužku. Červená stužka symbolizuje solidaritu v boji proti chorobe AIDS. Žiačky 2. ročníka pedikúra – manikúra Aďka, Kika a Lenka okrem rozdávania stužiek, hovorili triedam o rizikách, preventívnych opareniach a mýtoch, ktoré poznáme v súvislosti s chorobou AIDS. Na záver všetkých pozvali na tvorbu živej stužky.

            Živá stužka bola historicky prvou, ktorú naša škola vytvorila. Okrem nás sa do tvorby zapojila aj Spojená škola a DSS Rosa. Stužku tvorilo viac ako 100 žiakov a pedagógov. Ďakujeme všetkým zapojeným triedam a ich vyučujúcim.

            Do galérie Červené stužky 01.12.2016 boli pridané fotografie.

        • OU má talent + Mikuláš
          • OU má talent + Mikuláš

          •  

            Je 6. decembra - Mikuláša a podľa známej riekanky neučí a neskúša sa. Z kultúrnej miestnosti sa od rána ozýva spev, hudba a hlasný smiech. Z úst viacerých žiakov počuť „nech to len dobre dopadne.“ Nervozita účinkujúcich sa stupňuje príchodom divákov. Posledné úpravy pred zrkadlom, opakovanie textov, tanečných krokov. Začíname!

            Ktovie koľko talentovaných žiakov máme v škole a ani o nich nevieme,“ zazneli slová moderátorov v úvode talentovej akcie. Pripravených bolo 9 čísel, ktoré hodnotila odborná porota, ktorú tvorila p. učiteľka Danka Križanová, za školský internát p. vychovávateľka Majka Duchovičová a porotcovské trio dopĺňal p. majster Michal Černuška. Dokopy našlo odvahu vystúpiť až 19 žiakov a žiačok. Letnú náladu doniesli dievčatá Zuzka Pekárová, Lenka Pivolusková a Paťka Dobšová, ktoré odtancovali tanec na pieseň Žijeme len raz. Po nich nasledovali Miško Meszároš s anglickou piesňou rapera Jay Z, Janko Kolenič zahral na husle, Mirka Kuruczová s Katkou Csánoovou zatancovali v rytme latino, Alenka Pucherová a Kristínkou Noskovou predstavili svoju výtvarnú tvorbu a Maťko Pokusa imitoval Michaela Jacksona. Vo výbere talentových čísel dominoval spev. Dievčatá Belinda Rafaelová, Ema Koločaiová, Nicole Bičianková, Natálka Mikletičová a Miška Pavlíková zaspievali pieseň Tak sa neboj mama, ako predposledným patrilo javisko opäť Nicole Bičiankovej, Simonke Neščákovej a Maťke Mentusovej, ktoré odspievali známy hit skupiny Tweens Pred polnocou a do tretice spevácke číslo Aďky Borovskej – Voda živá.  Účinkujúcich doprevádzali slovom, šikovní moderátori Rudko Blaho, Aďka Borovská, Kika Valentová, Lukáš Egyed, Kristínka Dudášová, Sima Neščáková a Natálka Mikletičová. Z radov pedagógov patrí ďakujem p. učiteľovi Peťovi Čaputovi a p. zástupkyni Soni Gergelovej za technickú a organizačnú pomoc.    

            Na konci vystúpení sme sa dočkali očakávaného Mikuláša v doprovode anjela a čerta. Tí odovzdali ceny všetkým odvážnym, ktorí vystúpili. Do rúk p. riaditeľa priamo od Mikuláša putovalo vrece plné sladkosti, ktorého sladký obsah potešil žiakov, učiteľov aj majstrov. Akciu s názvom OU má talent považujeme za vydarenú a budeme dúfať, že nebola poslednou, ale začne písať na našej škole tradíciu.

            Do galérie OU má talent + Mikuláš 06.12.2016 boli pridané fotografie.

        • Záhady Slovenska
          • Záhady Slovenska

          •  

            V novembri sa v obchodnom centre Shopping palace Zlaté piesky konala výstava Záhady Slovenska spojená so súťažou o hodnotné ceny. Desiati žiaci zo školského internátu s p. vychovávateľkou Mgr. L. Bělskou sme sa teda vybrali výstavu navštíviť. 

            Žiakov zaujali verné makety hradov, šaty Alžbety Bathory i dávne legendy. Najviac sa im však páčila možnosť odfotiť sa s gilotínou. Na výstave sme sa spoločne odfotili a snímku poslali do súťaže. Na našu veľkú radosť sme boli vyžrebovaní a vyhrali sme 3. cenu, krásny červený TULI vak. Na internáte bude zaručene plne vyťažený. 

             

        • Tvorivé dielne v PaSA
          • Tvorivé dielne v PaSA

          •  

            Už tradične v decembri pripravili žiaci Pedagogickej a sociálnej akadémie na Bullovej ul. v Dúbravke pre svojich rovesníkov z nášho Odborného učilišťa vianočné tvorivé dielne. Na dvadsiatke stanovíšť si v stredu 7. decembra 2016 mohli 40 naši žiaci vyrobiť vianočné darčeky: tradičné perníčky, maľované tašky, vianočné venčeky, svietniky, náušnice, pozdravy, originálne vianočné ozdoby.

            „Naše dielne nie sú však len o darčekoch, ktorými potešíme tvorcov i obdarovaných, ale aj o spoznávaní nových kamarátov, ktorí radi tvoria a rozdávajú radosť,“ hovorí organizátorka dielní Mgr. T. Filová.

            Do galérie Tvorivé dielne v PaSA 07.12.2016 boli pridané fotografie.

        • Exkurzia v čokoládovni v Kittsee
          • Exkurzia v čokoládovni v Kittsee

          •  

            V utorok 22. 11. 2016 sa žiaci našej školy, najmä cukrári a kuchári, zúčastnili odbornej exkurzie v čokoládovni v Kittsee. Prostredníctvom prezentácie si ozrejmili technologické postupy pri výrobe cukroviniek, prezreli si výrobnú linku a v neposlednom rade ochutnali sladké výrobky, príp. si aj nakúpili sladkosti pod vianočný stromček.

            Do galérie Exkurzia v čokoládovni 22.11.2016 boli pridané fotografie.

        • Jesenný minibiliardový turnaj
          • Jesenný minibiliardový turnaj

          •  

            V novom školskom roku organizujeme športové súťaže tak ako po minulé školské roky. Začali sme minibiliardovým turnajom jednotlivcov. Do súťaže sa zapojili žiaci ubytovaní v školskom internáte, ubytovacej časti DSS, z rehabilitačného strediska DSS a z pracovnej skupiny DSS. Súťažiaci boli rozdelení do štyroch skupín. Skupina 1:  Árvay, Csánóová, Fratrič, Lacko, Moravčík, Rébic. Skupina 2: Badáň, Černek, Meszároš, Mirza, Nový, Rigo. Skupina 3: Kolenič, Noga, Panáček, Rácz, Tahotný. Skupina 4: Buzalka, Máhr, Novák, Šimek.

            Samotná súťaž prebiehala v októbri a v prvej polovici novembra v priestoroch školského internátu, finálové zápasy sa uskutočnili 16. novembra 2016 v popoludňajších hodinách. Súťaž prebiehala v duchu fair-play, na jednotlivé zápasy nastúpili súťažiaci s elánom a radosťou. Treba však priznať , že nenastúpili všetci prihlásení, pretože si neprečítali oznamy na nástenkách a dali prednosť vychádzke alebo nákupu. No tí skalní predvádzali pekné zápolenia, čoho výsledkom boli aj semifinálové a finálové zápasy. V skupine 1 sa na prvom mieste umiestnil Árvay, na druhom Fratrič. V skupine 2 sa na prvom mieste umiestnil Černek, na druhom Mirza. V boji o prvé miesto sa stretli Árvay a Černek a o tretie miesto Fratrič a Mirza. V skupine 3 sa umiestnili na prvých dvoch miestach Kolenič, Noga. V skupine 4 sa na prvých dvoch miestach umiestnili Šimek, Máhr.

            Finálové zápasy boli napínavé, dramatické a pekné na pohľad - foto nájdete tu: Jesenný minibiliardový turnaj 16.11.2016. V prvej a druhej skupine je konečné poradie nasledovné: 1. Černek, 2. Árvay, 3. Fratrič, 4. Mirza. V tretej a štvrtej skupine sa súťažiaci umiestnili takto: 1. Šimek, 2. Kolenič, 3. Máhr, 4. Noga. Sláva víťazom, česť porazeným a už sa tešíme na ďalšie športové zápolenia.

             

        • Krajšie s Hopinom
          • Krajšie s Hopinom

          •  

            Naši maliari dali v utorok 15. novembra 2016 nový šat elektrickej rozvodnej skrinke pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí. Skrinku oškrabali od nánosov nečistót a natreli striebornou farbou. Je to ďalší príklad našej účasti na projekte, ktorým chce firma HOPIN v spolupráci s Bratislavským okrášľovacím spolkom prispieť ku krajšej Bratislave.

                  

        • Čistíme Patrónku II
          • Čistíme Patrónku II

          •  

            V stredu 16. novembra sme privítali dobrovoľníkov zo Slovenskej sporiteľne, aby spolu s našimi záhradníkmi vyčistili priestor medzi zastávkou Patrónka a školou. A že bolo čo robiť, dokumentujú fotky v našej galérii, kde môžeme vidieť stav pred začatím práce, počas čistenia a po jeho skončení. Zaplnili sme kontajner, ktorý zabezpečila firma Danube Facility Services, s.r.o. My sme zabezpečili teplý čaj a kávu, ktoré zmiernili neprívetivé počasie. Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Do galérie Čistíme Patrónku II 16.11.2016 boli pridané fotografie.

        • JUVYR 2016
          • JUVYR 2016

          •  

            Štátny inštitút odborného vzdelávania pripravil už 25. ročník  tradičných súťaží a prezentácií žiakov JUVYR  - JUNIORSKÉ DNI REMESIEL. Konal sa v dňoch 10. a 11. novembra 2016 v bratislavskej Inchebe. Tak ako po minulé roky, aj tento rok sa na tomto podujatí prezentovala aj naša škola. 

        • Krajšie s Hopinom
          • Krajšie s Hopinom

          •  

            „Krajšie s Hopinom“ je názov dobrovoľníckeho projektu spoločnosti Hopin, ktorého hlavným cieľom je vytvoriť z Bratislavy krajšie miesto pre život. Za každú zrealizovanú objednávku cez aplikáciu Hopin Taxi, venuje Hopin na verejnoprospešný účel jeden cent. V spolupráci s neziskovou organizáciou Bratislavský okrášľovací spolok bude realizovať drobné renovácie, opravy, rekonštrukcie, maľby či výsadby verejných priestranstiev v Bratislave.

            Na realizácii jednotlivých projektov bude Hopin spolupracovať aj s Odborným učilišťom na Dúbravskej ceste v Bratislave a dobrovoľníkmi. Z našich učebných odborov by sa v rámci projektu mali uplatniť záhradníci a maliari. Jednou z prvých aktivít by malo byť vyčistenie priestoru okolo zastávky Patrónka v blízkosti školy.

            http://egoodwill.sk/aktuality/slovensky-hopin-ide-skraslovat-bratislavu/

                      

        • Čistíme Patrónku
          • Čistíme Patrónku

          •  

            V spolupráci s Bratislavským okrášľovacím spolkom a firmou Hopin sme sa pustili do kultivácie okolia zastávky Patrónka.

            Frekventované miesto, kadiaľ denne prechádza množstvo ľudí vrátane našich žiakov a zamestnancov, je hanbou tejto časti Bratislavy. Špina, odpadky, neupravená zeleň, ale aj stavby v dezolátnom stave ostro kontrastujú s modernými administratívnymi budovami s profesionálne udržiavanou zeleňou v ich bezprostrednom okolí.

            V prvej etape naši záhradníci pod vedením majstrov odbornej výchovy vo štvrtok 3. 11. 2016 vyzbierali odpadky a pokosili burinu v časti, ktorá susedí s naším areálom. V dňoch 7. - 11. novembra maliari vyspravili, napenetrovali a vymaľovali posprejovanú a popraskanú betónovú stenu zastávky Patrónka nad miestom, ktoré predtým vyčistili záhradníci.

            Do galérie Čistíme Patrónku 03.-11.11.2016 boli pridané fotografie.

        • Burza oblečenia
          • Burza oblečenia

          •  

            Naši majstri spolu so žiakmi učebných odborov služby a domáce práce, pedikúra – manikúra a opatrovateľská starostlivosť pripravili pre našich žiakov burzu jesenného oblečenia. Oblečením do burzy prispeli zamestnanci firmy Philips a firmy Reade to help, ale aj zamestnanci našej školy. Ako každý rok aj tentoraz mala burza veľký úspech – žiaci si odnášali z burzy tašky plné oblečenia, a to nielen pre seba, ale aj pre svoju rodinu a známych, za čo patrí všetkým veľké ĎAKUJEME!

            Do galérie Burza oblečenia 03.11.2016 boli pridané fotografie.

        • Vyrezávanie tekvíc
          • Vyrezávanie tekvíc

          •  

            V stredu 26. 10. 2016 v doobedňajších hodinách sa viacerí žiaci školy a klienti DSS venovali vyrezávaniu originálnych tekvíc. Z 10 súťažných dvojíc si odniesli sladkú odmenu za prvé miesto záhradníci Michaela Kovárová a Ján Fratrič, za druhé miesto Dominika Henešová a Simona Valová z učebného odboru služby a domáce práce a za tretie miesto kuchári Lenka Holíková a Ondrej Tóth. Výsledky boli vyhlásené poobede na halloweenskej párty. Výhercom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť. Vďaka patrí aj majstrom odbornej výchovy, ktorí súťaž pripravili.

            Do galérie Vyrezávanie tekvíc 26.10.2016 boli pridané fotografie.

        • Halloween
          • Halloween

          •  

            Dňa 26. 10. 2016 sa konala Halloweenska párty pre žiakov školy a klientov DSS a RS Rosa. O štvrtej hodine poobede sa v kultúrnej miestnosti zišlo množstvo krásne strašidelných masiek a zábava sa mohla začať.

            Halloweensku párty sprevádzala Aďa z učebného odboru pedikúra - manikúra v maske Mortishe Adamsovej, ktorá vyhlásila výsledky súťaže vo vyrezávaní tekvíc a uviedla program tanečnej skupiny Slovak Dance Group, kde zatancoval aj náš žiak Patrik Tankó z učebného odboru maliar. Počas večera prebiehali súťaže o najrýchlejšie zjedený koláč, vylovenie jablka z vody, nájdenie pokladu vo vedre plnom tekvicových vnútorností a čo najpresnejšie odhadnutie množstva gombíkov v pohári. Víťazi si odniesli plyšové hračky.

            O výzdobu kultúrnej miestnosti sa postarali vychovávatelia a žiaci ŠI a žiaci z uebného odboru služby a domáce práce, kuchári pripravili občerstvenie a cukrári sladké koláčiky v halloweenskom štýle a o hudbu sa postaral DJ Marián. Všetkým ďakujeme.

            Do galérie Halloween 26.10.2016 boli pridané fotografie.

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          •  

            Od piatka 28. októbra 2016 majú žiaci jesenné prázdniny.

            Vo štvrtok 27. októbra majú žiaci Odborného učilišťa skrátené vyučovanie - končia o 11.20 h a idú na obed, resp. domov.

            Do školy sa vraciame v stredu 2. novembra, a to podľa rozvrhu nepárneho týždňa. 

        • ... boli sme v galérii
          • ... boli sme v galérii

          •  

            Na občianskej náuke v treťom ročníku máme tému UMENIE A ESTETIKA V KAŽDODENNOM ŽIVOTE, a tak nám pani učiteľky A. Hornáčková, S. Krajčiová a D. Križanová zorganizovali návštevu Galérie mesta Bratislavy. V stredu 19. októbra 2016 preto mali triedy 3.ZH , 3.OP,  3.DP a 3.PM „vyučovanie“ v krásnych priestoroch Mirbachovho paláca. Lektori Vlado a Monika pre nás pripravili výtvarnú dielňu s názvom UKRYTÉ V HMOTE – na chvíľu sme sa stali sochármi a vo dvojiciach sme vytvárali malé sadrové reliéfy. Kým naše diela „dozrievali“ ukryté v hmote, išli sme s lektorom do expozície pozrieť si výstavu PLYNUTIE ČASU.  Sochár Jozef Jankovič tu vo svojich dielach  ukryl – podobne ako my vo svojich reliéfoch počas tvorivej dielne – rôzne predmety, tvary, ale aj svoje pocity a zážitky z jednotlivých období svojho života (v plynutí času...). S lektorom Vladom sme odhaľovali nielen tieto sochárove pocity a zážitky, ale aj spôsob, ako sa na sochy a umenie vôbec možno dívať a nechať ho „vstupovať“ do svojho každodenného života. ... a super to bolo!

            Do galérie Galéria mesta Bratislava 19.10.2016 boli pridané fotografie.

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          •  

            Vo štvrtok 20. októbra 2016 od 09.00 do 11.00 h sa vo veľkej jedálni uskutočnil DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ Odborného učilišťa. Našim budúcim žiakom sa predstavili všetky naše UČEBNÉ ODBORY, vrátane nového učebného odboru zameraného na práce pri chove zvierat, a ŠKOLSKÝ INTERNÁT, ktorý máme už tretí rok a ktorý okrem ubytovania a stravovania poskytuje výchovu mimo vyučovania a bohatú a rôznorodú krúžkovú činnosť. Našim budúcim žiakom, ktorí potrebujú širší rozsah služieb, sa predstavil aj Domov sociálnych služieb a rehabilitačné stredisko ROSA, ktorý okrem ubytovania a stravovania, výchovy a krúžkovej činnosti poskytuje aj sociálne služby, ošetrovateľskú starostlivosť a rehabilitáciu.

            Do galérie Deň otvorených dverí 20.10.2016 boli pridané fotografie.

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          •  

            Vo štvrtok 20. 10. 2016 poobede si žiaci zo školského internátu i z DSS ROSA pripomenuli Deň zdravej výživy prípravou ovocných a zeleninových smoothy nápojov či banánového koktailu. Vychovávateľky pripravili napríklad aj koláče z cvikly. Okrem zdravých nápojov a koláčikov si žiaci vyrobili voňavé obrázky z korenia a vyskúšali sa v tematicky zameraných krížovkách a kvízoch. Na záver vyrobili z tekvice strašidlo.

            Do galérie Deň zdravej výživy 20.10.2016 boli pridané fotografie.

        • Zasadnutie ZOUS
          • Zasadnutie ZOUS

          •  

            Vo štvrtok 6. októbra 2016 sa na pôde našej školy uskutočnilo zasadnutie Rady riaditeľov Združenia odborných učilíšť, špeciálnych škôl a špeciálnych výchovných zariadení Slovenska (ZOUS). Riaditelia 33 škôl a výchovných zariadení z celého Slovenska rokovali o aktuálnom stave výchovy a vzdelávania, o aktuálnych a chystaných legislatívnych zmenách a inovovaných vzdelávacích programoch, naplánovali súťaže a ďalšie aktivity ZOUS. Rokovanie viedla predsedníčka ZOUS PaedDr. J. Kandriková, za Ministerstvo školstva bola prítomná Mgr. E. Skalská, zo Štátneho pedagogického ústavu RNDr. M. Tatranská, zo Štátnej školskej inšpekcie Mgr. M. Remišová, z okresných úradov sa zasadnutia zúčastnila vedúca odboru školstva OÚ Bratislava Mgr. Bc. M. Valašiková a metodici z OÚ Bratislava a OÚ Trnava PaedDr. L. Takáčová a Mgr. Ľ. Jakabovičová, o aktuálnych aktivitách školských odborov informovali zástupcovia OU PŠaV. Riaditeľ našej školy Mgr. E. Filo prítomným stručne priblížil históriu i prítomnosť nášho Odborného učilišťa, predsedníčka ZOUS poďakovala hostiteľom za organizáciu a materiálne zabezpečenie zasadnutia.

            Do galérie Zasadnutie ZOUS 06.10.2016 boli pridané fotografie.

        • Adaptačný program
          • Adaptačný program

          •  

            Počas prvých štyroch týždňov nového školského roka 2016/17 prebiehal na našej škole Adaptačný program. Boli to dni, počas ktorých mali žiaci jednotlivých učebných odborov možnosť spoznať sa trochu netradične medzi sebou, ale aj so svojimi triednymi učiteľmi. Program viedol tím odborných zamestnancov našej školy (Mgr. Kristína Járosiová, Mgr. Dominika Závodská, Mgr. Jana Sekerešová). Prvákom prajeme, aby sa v škole cítili dobre počas celého trojročného štúdia, ktoré ich čaká.

                

        • Účelové kurzy
          • Účelové kurzy

          •  

            V druhom septembrovom týždni na našej škole prebiehali účelové kurzy. Pre žiakov prvého a druhého ročníka to bolo účelové cvičenie a pre žiakov tretieho ročníka kurz na ochranu života a zdravia. Priebeh kurzov bol sprevádzaný príjemným počasím a dobrou náladou.

            V pondelok žiaci absolvovali  teoretickú prípravu, ktorá bola zameraná na zdravotnú prípravu, ochranu prírody a orientáciu v prírode, rozoznávanie jedlých a jedovatých húb či poznávanie liečivých rastlín. V utorok sa žiaci rozdelili na dve veľké skupiny: jedna skupina žiakov vykonávala aktivity na Železnej studničke, druhá skupina absolvovala výstup na Kamzík. V stredu pokračovali žiaci tretieho ročníka výstupom na Kačín, kde sa naučili orientovať v teréne podľa značiek a spoznávali faunu a flóru danej lokality. Menšia skupina žiakov spoznávala náučný chodník v Horskom parku.

            Do galérie Kurz na ochranu života a zdravia a účelové cvičenie 12.-14.09.2016 boli pridané fotografie.

        • Rodičovské združenie a Rada rodičov
          • Rodičovské združenie a Rada rodičov

          •  

            V stredu 28. septembra 2016 v čase 15.00 - 17.00 h sa v triedach uskutoční rodičovské združenie Odborného učilišťa, kde triedni učitelia a majstri OV budú rodičov informovať o začiatku školského roka a adaptácii nových žiakov, o dochádzke, prospechu a správaní žiakov.  Na rodičovskom združení prebehne aj voľba troch zástupcov rodičov do Rady školy, ktorej končí funkčné obdobie. Zároveň rodičia doplnia svojich zástupcov do Rady rodičov.

            O 14.00 h sa v zasadačke riaditeľa školy stretne výbor Rady rodičov.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          •  

            Štvrtok 15. septembra 2016 a štvrtok 17. novembra 2016 sú štátne sviatky: Sviatok sedembolestnej Panny Márie a Deň boja za slobodu a demokraciu. V tieto dni sa, samozrejme, nepracuje a neučí ani u nás. Rozhodnutím riaditeľa Odborného učilišťa sa však z prevádzkových dôvodov žiaci školy neučia ani v piatok 16. septembra a v piatok 18. novembra 2016. Zatvorený bude aj školský internát.

        • Kurz na ochranu života a zdravia a účelové cvičenie
          • Kurz na ochranu života a zdravia a účelové cvičenie

          •  

            V dňoch 12. – 14. 09. 2016 v čase od 07.45 h do 13.00 h žiaci 3. ročníka Odborného učilišťa pod vedením svojich učiteľov absolvujú v súlade s učebným plánom Kurz na ochranu života a zdravia. 12. - 13. 09. 2016 v rovnakom čase zároveň prebehne účelové cvičenie pre žiakov 1. a 2. ročníka. Harmonogram:

            pondelok 12. 09. 2016 – účelový kurz pre všetkých žiakov  v areáli školy

            utorok 13. 09. 2016 – účelové cvičenie pre všetkých žiakov školy: turistika na Kamzík, žiaci úplne alebo čiastočne oslobodení od TSV pôjdu na Železnú studničku

            streda 14. 09. 2016 – kurz na ochranu života a zdravia pre žiakov 3. ročníka: turistika na Kačín, žiaci úplne alebo čiastočne oslobodení od TSV pôjdu na Železnú studničku

            Žiaci v týchto dňoch budú chodiť do školy športovo oblečení, primerane k počasiu, budú mať desiatu a vodu na pitie a, samozrejme, doklady. Žiaci budú rozdelení do skupín a budú sa riadiť pokynmi vyučujúcich. Vedúcou kurzu je Mgr. A. Hullová.

        • Informácia pre stravníkov
          • Informácia pre stravníkov

          •  

            Upozorňujeme denne dochádzajúcich žiakov školy, ktorí chcú chodiť na obedy v našej jedálni, že v pondelok 5. septembra 2016 nebudú mať obed. V pondelok si môžu vyplniť a odovzdať zápisný lístok stravníka triednym učiteľom a už v utorok aj obedovať.

            Žiaci, ktorí budú ubytovaní v školskom internáte a majú odovzdaný zápisný lístok stravníka, budú mať pripravenú stravu počnúc obedom už v pondelok 5. septembra.

            Ďakujeme za pochopenie.

        • Nástup do školy
          • Nástup do školy

          •  

            Milí žiaci,

            nový školský rok 2016/2017 už klope na dvere. Tešíme sa na vás už v pondelok 5. septembra 2016. Všetci žiaci prídu ráno do budovy teoretického vyučovania - hneď za vrátnicou, tam vás usmerníme ďalej. Prváci ostanú na teórii, druháci a tretiaci pôjdu na pracoviská praktického vyučovania. Žiaci, ktorí boli prijatí do školského internátu, sa pôjdu ubytovať.

            Čo si máte so sebou priniesť, nájdete tu: Info_k_nastupu_do_skoly.doc

            Žiaci, ubytovaní v školskom internáte, nájdu ďalšie informácie tu: https://oudubba.edupage.org/files/Informacia_k_nastupu_do_SI_na_2016-17.pdf  

            Mgr. Eduard Filo, riaditeľ

             

        • Výlet do Bojníc
          • Výlet do Bojníc

          •  

            V utorok 28. 06. 2016 sa naši žiaci spolu s učiteľmi a majstrami OV zúčastnili školského výletu do Bojníc. Prehliadka sa začala v ZOO, kde sa našim žiakom najviac páčili surikaty. Po obednej prestávke sme sa niečo nové dozvedeli o jednom z najvýznamnejších zámkov na Slovensku – o Bojnickom zámku. Prvá písomná zmienka je z roku 1113. Pôvodne bol dreveným hradom. Poďakovanie patrí p. učiteľke V. Kozánkovej, ktorá výlet organizačne zabezpečovala, ale aj ďalším pedagógom: P. Čaputovi, M. Černuškovi, A. Dóczyovej, J. Maďarovej, M. Ráčekovi, Z. Tomašovičovej a E. Švaralovej.

            Do galérie Bojnice 28.06.2016 boli pridané fotografie.

        • Športové popoludnie
          • Športové popoludnie

          •  

            V utorok 21. júna 2016 sme si naplánovali športové popoludnie: florbalový zápas Školský internát versus Domov sociálnych služieb. Využili sme prvý letný deň, ktorému zodpovedalo aj počasie – bolo pravé letné počasie so slnečnými lúčmi. Zápas sa uskutočnil na ihrisku pri tenisových kurtoch. Športová nálada bola vynikajúca a aj hra očarila všetkých hráčov a hráčky. Hralo sa v rámci fair-play, jeden prípad musel riešiť rozhodca, ale po dohovore si kohúti podali ruky a pokračovali v peknom športovom zápolení. Hralo sa 3x15 minút. Dôležitý nebol víťaz, ale športové zápolenie, dobrá atmosféra a pobyt na čerstvom vzduchu. Po zápase sa športovci osprchovali a doplnili energiu koláčikmi: čerešňovým krémovníkom, ktorý upiekla skupina p. Hipíkovej, a ovocnou bublaninou, ktorú zasponzorovala mamička Martina Buzalku. Vďaka patrí zúčastneným žiakom školy a klientom DSS, ako aj vychovávateľom, ktorí športové popoludnie zorganizovali.

                    

        • Záverečné skúšky
          • Záverečné skúšky

          •  

            V týždni od 20. do 23. júna 2016 sa u nás konali záverečné skúšky - v pondelok žiaci po odboroch absolvovali písomnú časť, v pondelok - stredu praktickú časť, v stredu a vo štvrtok ústnu časť. Zo 42 tretiakov bolo 12 zaučených a zaškolených, 29 pristúpilo k záverečným skúškam a získalo výučný list. Jedna žiačka bez ospravedlnenia neprišla a záverečnú skúšku vykoná v náhradnom termíne v septembri.

            K bezproblémovému priebehu skúšok prispeli pripravení a naučení žiaci, ich učitelia a majstri odbornej výchovy, ale aj vychovávatelia, odborní i nepedagogickí zamestnanci a, samozrejme, rodičia. Predsedom komisie bola p. K. Oleňová zo SOŠ Koceľova, podpredsedom p. zástupkyňa S. Gergelová.

            V piatok sme vo veľkej jedálni našim čerstvým absolventom slávnostne odovzdali výročné vysvedčenia a doklady o získanom vzdelaní. Našu tradičnú slávnosť moderovala p. zástupkyňa pre praktické vyučovanie L. Krušinová. K prítomným žiakom, pedagógom a rodičom sa prihovoril riaditeľ školy E. Filo, ako aj bývalý dlhoročný riaditeľ školy a riaditeľ DSS a RS Rosa M. Kuric.

            Do galérie Záverečné skúšky 20.-24.06.2016 boli pridané fotografie.

        • Technické múzeum
          • Technické múzeum

          •  

            V stredu 22. 06. 2016 zorganizovala spoločnosť Siemens Healthcare, s.r.o. výlet rýchloloďou do Viedne pre 20 našich žiakov, troch pedagogických zamestnancov a 19 zamestnancov spoločnosti Siemens. Išlo o zavŕšenie spolupráce, keď naši žiaci učebného odboru ĽV a KN pod vedením Mgr. I. Jančej dodávali pre partnerov Siemensu pozdravy z ručného papiera.

            Odchod bol o 9.00 h z osobného prístavu, na lodi bolo zabezpečené občerstvenie a po celú cestu nás zabávali animátori s „červenými nosmi“. Vo Viedni sme mali zabezpečenú prehliadku Technického múzea, kde sme si prezreli vymoženosti techniky z rôznych dôb, videli sme napríklad, ako Nikola Tesla vynašiel striedavý prúd a niektorí žiaci si mohli „chytiť“ elektrický prúd. Po náročnej prehliadke sa znovu rýchloloďou dopravili späť do Bratislavy.

            Výlet bol prekrásny, vrátili sme sa plní dojmov a našli sme si aj nových kamarátov zo spoločnosti Siemens, ktorej týmto ďakujeme za skvelý zážitok.

            Foto si môžete pozrieť tu: http://oudubba.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=55

        • V Prezidentskom paláci
          • V Prezidentskom paláci

          •  

            Naše žiačky z učebných odborov pedikúra-manikúra a cukrárska výroba spolu s p. učiteľkami D. Križanovou a S. Krajčiovou navštívili v stredu 15. júna 2016 Prezidentský palác, sídlo prezidenta Slovenskej republiky. Dievčatá si so záujmom prezreli interiér paláca: hlavné schodisko, veľkú sálu, zelený, zlatý, hnedý a prijímací salón a krásne zreštaurovanú kaplnku sv. Barbory. S nadšením sa odfotili s členmi Čestnej stáže prezidenta SR a v záhrade aj s fešákmi z Ozbrojených zložiek SR. Na pána prezidenta sme šťastie nemali, možno o rok.

                  

        • Ako sa naši prváci adaptovali?
          • Ako sa naši prváci adaptovali?

          •  

            S našimi prvákmi sme sa v októbri v rámci adaptačného programu, dohodli, že sa stretneme na konci školského roka v júni, aby sme zhodnotili, ako sa im počas roka darilo. Vtedy mal každý pocit, že koniec školského roka je v nedohľadne a ubehne veľa času, kým sa opäť uvidíme. Ani sme sa nenazdali a je to tu. Bonusom stretnutí bude otváranie časových schránok, do ktorých si každá trieda vložila odkaz, priania a spoločnú fotografiu. (J. Sekerešová, D. Závodská)

        • Trestná zodpovednosť
          • Trestná zodpovednosť

          •  

            V pondelok 13. júna 2016 k nám zavítala kpt. PaedDr. Martina Kočišová z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave IV. Žiakov oboznámila s témou trestnej zodpovednosti. Je dôležité zvyšovať trestno-právne vedomie detí a mládeže. Predchádzame tým páchaniu trestnej činnosti a znižujeme riziko, že sa stanú obeťou trestného činu. Zástupkyni polície ďakujeme za dôležité a potrebné informácie.

        • Záverečné skúšky
          • Záverečné skúšky

          •  

            Od pondelka 20. 06. do štvrtka 23. 06. 2016 sa v našom Odbornom učilišti budú konať záverečné skúšky - písomná, praktická a ústna časť. Zo 42 žiakov 3. ročníka k nim pristúpi 30 žiakov 8 učebných odborov. Žiaci 1. a 2. ročníka majú v čase záverečných skúšok náhradný program, v škole sú do 13.00 h.

            V piatok 24. 06. 2016 bude v čase 09.00 - 11.00 h vo veľkej jedálni slávnostné odovzdávanie vysvedčení, výučných listov a osvedčení o zaučení a zaškolení.

        • Futbalový zápas
          • Futbalový zápas

          •  

            Koniec školského roka je pre našich žiakov už tradične futbalová sezóna. Týždeň po turnaji so žiakmi OU Švabinského sme sa pustili do ďalších vzájomných zápasov. A keďže futbalová atmosféra zlákala aj niektorých majstrov OV a učiteľov, zapojili sa aj oni – konkrétne Bc. M. Černuška, Ing. M. Ráček a Mgr. P. Čaputa.

            V piatok 10. júna sa teda stretli zmiešané družstvá v šiestich vzájomných zápasoch. Žiaci aj pedagógovia mali chuť si zahrať a bolo vidieť, že z hry majú naozaj radosť. Na dodržiavanie pravidiel dohliadal skúsený rozhodca PhDr. M. Kuric, riaditeľ partnerského DSS a RS Rosa. Na víťazné družstvo čakala aj trofej, no nakoniec k jej odovzdaniu neprišlo. Počas zápasov sa totiž ukázala výrazná herná prevaha niektorých skúsenejších družstiev. Ich hráči sa preto rozhodli nanovo premiešať družstvá tak, aby si zahral každý. Vďaka nim sa víťazom stal každý, kto sa zúčastnil. Všetkým ďakujeme.

            Do galérie Futbalový zápas 10.06.2016 boli pridané fotografie.

        • Porada riaditeľov
          • Porada riaditeľov

          •  

            V utorok 14. 06. 2016 sa v kultúrnej miestnosti stretli riaditelia špeciálnych škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Okresného úradu Bratislava. Rokovanie sekcie viedla vedúca odboru školstva Mgr. Bc. M. Valašiková, prítomná bola referentka PaedDr. L. Takáčová. Predmetom pracovného stretnutia boli informácie z odboru školstva, informácie o ŠVP pre ŠMŠ, Národný akčný plán v prevencii obezity na roky 2015 – 2025, chystané legislatívne zmeny v oblasti školstva a diskusia, resp. stanovisko k aktuálnym otázkam integrácia a inklúzie v slovenskom školstve. Za novú vedúcu sekcie bola jednomyselne zvolená PaedDr. G. Chudá, riaditeľka ŠZŠ Nevädzova.

            Za prípravu porady a jej príjemnú atmosféru patrí okrem prítomných zástupcov odboru školstva, vedúcej sekcie Mgr. M. Štrbákovej a riaditeľov škôl aj našim kuchárom, cukrárom, knihárom a obom našim zástupkyniam riaditeľa.

        • Naše mesto
          • Naše mesto

          •  

            V piatok 10. júna 2016 prišlo skrášliť areál DSS a RS ROSA a Odborného učilišťa viac ako 130 dobrovoľníkov z firemného sektora i z radov verejnosti. Po privítaní vo veľkej jedálni, príhovoroch riaditeľov DSS a RS ROSA a Odborného učilišťa M. Kurica a E. Fila a zástupcu Nadácie Pontis sa dobrovoľníci rozdelili do 6 skupín: najväčšia skupina umývala okná (koordinovaní S. Gergelovou, O. Čermákovou, M. Lukáčom a D. Jajcayovou), ďalší čistili a natierali plot a vstupnú bránu do areálu (pod vedením J. Pavloviča), revitalizovali oddychovú zónu s prístreškom (spolu s E. Filom), menili nefunkčné pieskovisko na kvetinový záhon (pod vedením E. Polákovej, V. Horeckého a J. Červenku), upravovali a zariaďovali terasu na liečebnom oddelení (pod vedením P. Orlovského) a "čistili" počítače (sprevádzaní E. Murgašovou). Potrebným náradím nás zásoboval p. školník Š. Fukna a presuny materiálu realizoval p. J. Vrábel. Vďaka p. majstrom i žiakom učebného odboru KR pod vedením M. Miklošovej, D. Jurkovičovej a L. Krušinovej sme mohli dobrovoľníkom ponúknuť výborné bagety, naši záhradníci nám zapožičali záhradnícke náradie, v DSS a RS ROSA pripravili pitný režim. Fotodokumentáciu zabezpečila S. Gergelová, ekonomickú stránku M. Tekula, obluhu pri občerstvení K. Klímová.

            Zásluhou dobrej koordinácie zamestnancov oboch organizácií a najmä vďaka ochote a pracovitosti dobrovoľníkov, veľkorysosti ich zamestnávateľov (najmä Generali Slovensko Poisťovňa, IBM, Johnson Controls International, Union Poisťovňa, Dell, ING Bank, Tatra Banka) a organizátorov z Nadácie Pontis považujeme tohtoročné Naše mesto za najvydarenejšie za 6 rokov, čo sa tejto najväčšej akcie firemného dobrovoľníctva zúčastňujem. Ešte raz všetkým zúčastneným: ĎAKUJEME!

            Do galérie Naše mesto 10.06.2016 boli pridané fotografie.

        • Súťaž ISIC
          • Súťaž ISIC

          •  

            Súťaže sa automaticky zúčastňuje každý držiteľ platného preukazu ISIC/EURO<26, ktorý si v období od 1.6.2016 do 30.6.2016 zakúpi prolongačnú známku ISIC 09/2017, ktorou si predĺži platnosť svojho preukazu ISIC/EURO<26 do 30.9.2017. Známku ISIC 09/2017 si držiteľ preukazu môže zakúpiť na svojej škole.

            Súťaž bude pozastavená 1.7.2016 a výhercovia určení náhodným žrebovaním 4.7.2016. Výhercovia budú uverejnení na tejto internetovej stránke a informovaní e-mailom na adresu, ktorú zadali pri kúpe známky/preukazu. Výhry budú víťazom súťaže zaslané poštou na adresu, ktorú uviedli pri kúpe preukazu/známky, v lehote 14 dní. Určenie víťazov je definitívne a záväzné v každom ohľade a nemožno ho spochybniť, alebo sa proti nemu odvolať.

            Viac informácií tu: http://www.studentskypreukaz.sk/

        • Múzeum dopravy
          • Múzeum dopravy

          •  

            V utorok 8. júna 2016 žiaci prípravného ročníka a druháci z odboru služby a domáce práce navštívili Múzeum dopravy pod bratislavskou železničnou stanicou. Po prekonaní zložitej prístupovej cesty s vozíčkarom Martinom (museli sme ísť po okraji hlavnej cesty), sme vstúpili do priestorov múzea. Nachádza sa v zaujímavých historických priestoroch starej stanice. Prezreli sme si exponáty historických vozidiel, motoriek aj rušňov. Chlapcom sa páčili aj skutočné modely lodí, ktoré slúžia ako vzor pri stavbe lodí v lodeniciach. Cestou späť sme sa prešli Starým Mestom a unavení, ale spokojní sme sa vrátili do školy.  (Táňa Filová, Silvia Krajčiová)

            Do galérie Múzeum dopravy 08.06.2016 boli pridané fotografie.

        • Zaži textil
          • Zaži textil

          •  

            Výstavu Zaži textil v Bibiane sme navštívili so žiakmi prípravného ročníka a 2.ĽV 26. apríla a 6. mája 2016. Na tejto interaktívnej výstave si žiaci mohli odskúšať všetko, čo sa o textilných technikách a výrobe textilu naučili. Z kociek skladali vzory textilných väzieb, viazali uzly, tkali na krosnách, prepletali priadzu podľa predlohy a prešli sme aj strašidelnou tmavou komorou zo svetelných textilných vlákien. Animátori nám ukázali postup výroby brmbolcov, kto chcel si mohol vyrobiť brmbolec na kľúče, tašku alebo vyrobiť mačku z textilnej koláže. (Táňa Filová, Daniela Križanová, Alica Hullová)

        • Naše mesto
          • Naše mesto

          •  

            Tento piatok 10. júna 2016 po roku opäť očakávame firemných dobrovoľníkov, aby nám pomohli vyčistiť a skrášliť naše priestory i celý areál. Okrem tradičného umývania okien budú v areáli DSS a RS Rosa revitalizovať oddychový priestor s prístreškom, čistiť a natierať plot a vstupnú bránu, meniť nefunkčné pieskovisko na kvetinový záhon. Zabezpečíme im, pochopiteľne, dobrú náladu, materiál a pitný režim.

            Dovidenia v piatok, priatelia...

        • Predĺženie platnosti študentských preukazov ISIC
          • Predĺženie platnosti študentských preukazov ISIC

          •  

            Dňom 30. 06. 2016 končí čipová platnosť preukazu ISIC. Predĺženie platnosti ISIC preukazu sa vykonáva na sekretariáte u S. Gergelovej za poplatok 1 € (tak, ako tomu bolo aj minulý školský rok). Ak si žiaci v priebehu júna nepredĺžia platnosť čipov preukazu ISIC, tak od 01. 07. 2016 budú napr. platiť plné cestovné. Ak niekto využíva kartičku aj na rôzne zľavy, môže si zakúpiť aj známku za poplatok 10 €. 

            Žiaci si môžu predĺžiť platnosť preukazu, resp. aj zakúpiť známku nasledovne:

            2.MA+KR/B, 2.DP, 2.ZH v utorok 07. 06. 2016 v čase 07.30 – 07.45 h

            2.OT, 2.PR/A, 2.PR/B, 2.CK/A v stredu 08. 06. 2016 v čase 07.30 – 07.45 h

            2.KR/A, 2.ĽV vo štvrtok 09. 06. 2016 v čase 07.30 – 07.45 h

            1.ZH+OT, 1.KR, 1.PM v pondelok 13. 06. 2016 v čase 07.30 – 07.45 h

            1.CK+MA, 1.PR/A, 1.PR/B v stredu 15. 06. 2016 v čase 07.30 – 07.45 h

            Žiaci, ktorí budú z rôznych dôvodov neprítomní, napr. z dôvodu choroby, môžu si predĺžiť platnosť ISIC alebo zakúpiť známku ISIC dodatočne v týždni 27. 06. – 30. 06. 2016.

        • Záhradka pána školníka
          • Záhradka pána školníka

          •  

            V týchto dňoch je najkrajší ružový záhon, ktorý nasadil a s láskou sa oň stará náš pán školník Štefan Fukna. 

                     

                    

        • Deň detí
          • Deň detí

          •  

            Vo štvrtok 2. júna 2016 sa konal v DSS pre deti a RS Rosa Deň detí, na ktorom sa zúčastnilo aj množstvo našich detí, či skôr tínedžerov. Program pripravili študenti Gymnázia Matky Alexie, ktorí si pripravili tanec s klientmi pracovných skupín, žiaci ZUŠ J. Kresánka a žiaci z internátu nášho Odborného učilišťa so svojimi tanečnými vystúpeniami. Súťažno-zábavné popoludnie pre všetkých návštevníkov prilákalo aj viacerých našich absolventov, niektorí prišli už s vlastnými deťmi. Krásne popoludnie sa nám nieslo v diskotékovej nálade, doplnené súťažami, kolotočmi, vozením na motorkách a, samozrejme, dobrým občerstvením.

            Do galérie Deň detí 02.06.2016 boli pridané fotografie.

        • Kuchári v Kremnici
          • Kuchári v Kremnici

          •  

            Vo štvrtok 26. 05. 2016 sa žiaci Norbert Bolek a Juraj Brunclík s pani majsterkou Bc. Máriou Miklošovou zúčastnili celoslovenskej súťaže praktických zručností a vedomostí v učebnom odbore obchodná prevádzka – práca pri príprave jedál. Súťaž organizovalo Odborné učilište v internátne v Kremnici. Žiaci z teoretickej časti mali vypracovať test a z praktickej časti pripraviť zapekaný kurací rezeň s toastom a zeleninovou oblohou a ovocný koktail. Za reprezentáciu školy ďakujeme tak žiakom, ako aj pani majsterke.

            Foto nájdete tu: Súťaž kuchárov 26.05.2016

        • Záhradníci súťažili
          • Záhradníci súťažili

          •  

            V utorok 31. 05. 2016 sa dvaja naši záhradníci zúčastnili medzinárodnej súťaže praktických zručností a vedomostí žiakov učebného odboru poľnohospodárska výroba – záhradníctvo: kvetinár, zeleninár, sadovník. Súťaž organizovala Spojená škola  internátna v Prakovciach. Reprezentovali nás Samuel Nízner a Jakub Čačo (3.ZH) pod vedením pani majsterky Agáty Janoškovej. Žiaci mali v teoretickej časti vypracovať test a v praktickej časti vysadiť bylinky do plastových samozavlažovacích kvetináčov a zasadiť ovocný stromček. Naši žiaci sa síce neumiestnili na prvých troch miestach, ale úspešne reprezentovali školu, za čo im aj pani majsterke ďakujeme.

                        

        • Futbalový turnaj
          • Futbalový turnaj

          •  

            Deň detí sa tento rok na nás usmial a ponúkol nám na Patrónke slnečné, nie však horúce predpoludnie. V stredu 1. júna 2016 sme tak v ideálnom počasí privítali dve družstvá z Odborného učilišťa na Švabinského ul. v Bratislave a pokračovali tak v tradícii futbalových zápolení s našimi žiakmi. Organizátor a tréner v jednej osobe Mgr. P. Čaputa postavil za nás do turnaja tiež dve družstvá. Turnaj otvoril riaditeľ školy Mgr. E. Filo, zápasy opäť profesionálne a s prehľadom rozhodoval riaditeľ DSS a RS ROSA PhDr. M. Kuric. 

            Zápasy boli až do konca napäté, bodovo sme sa vzďaľovali a znova dobiehali, a tak nakoniec muselo o víťazstve hostí z Petržalky rozhodnúť skóre. Naši ale podali tiež skvelý výkon a leví podiel na tom majú aj žiačky a žiaci, ktorí povzbudzovali. Tentoraz si však podporu do hľadiska priviezli aj súperi. Ošetrovateľská služba v osobe Mgr. A. Hornáčkovej našťastie zasahovať nemusela.

            Napokon ešte raz blahoželáme hosťom, ktorí si od nás odniesli pohár víťazstva, a veríme, že o rok ostane pohár našim chlapcom.

            Foto si môžete pozrieť tu: Futbalový turnaj 01.06.2016 

        • Cvrčovice: S batohem do Evropy
          • Cvrčovice: S batohem do Evropy

          •  

            V rámci projektu "S batohom do Európy", ktorý naši českí partneri realizujú cez program Erasmus+, sa naši žiaci počas viac ako 5 dní zoznámili so žiakmi Odborného učilišťa Cvrčovice. Cieľom projektu bolo prezentovanie vlastnej krajiny, kultúrnych pamiatok, ľudových zvykov a jazyka. Žiaci si pomocou rôznych aktivít osvojovali im cudzí, hoc i príbuzný jazyk, rozvíjali športového ducha a v tvorivých činnostiach utužovali priateľstvo a vzájomnú spoluprácu. Na záver sa uskutočnilo divadelné predstavenie, ktoré sa počas týždňa nacvičovalo. V predstavení boli zobrazené významné osobnosti Čiech a Slovenska. Žiaci nadviazali priateľstvá a spoznali inú krajinu a reč.

            Ďakujeme týmto našim hostiteľom za výbornú organizáciu, program a pohostinnosť a našim 10 žiakom a pedagógom A. Hornáčkovej a S. Luknárovej za výbornú reprezentáciu školy.

            Do galérie Cvrčovice: Erasmus+ 22.-28.05.2016 boli pridané fotografie.

        • Turnaj v stolnom hokeji
          • Turnaj v stolnom hokeji

          •  

            V dňoch 18. apríla až 16. mája 2016 sa uskutočnil turnaj v stolnom hokeji v priestoroch školského internátu na štvrtom poschodí. Turnaj sa konal aj vďaka zvýšenému záujmu o hokej pod dojmom majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Stolný hokej bola súťaž jednotlivcov, ktorej sa zúčastnili dievčence a chlapci študujúci v Odbornom učilišti a zároveň ubytovaní v školskom internáte,  v ubytovacej časti DSS a navštevujúci rehabilitačné stredisko DSS, menovite Alena Brichtová, Marieta Kováčová, Zuzana Pekárová, Blanka Polková, Silvia Šenková, Patrícia Dobšová (skupina dievčat), Rudolf Blaho, Martin Buzalka, Ján Frátrič, Peter Noga, Ľudovít Novák (skupina A) a Gabriel Čambálik, David Máhr, David Rácz, Milan Šimek, Martin Tahotný (skupina B). Hralo sa systémom každý s každým v skupinách. U chlapcov prví dvaja z oboch skupín postúpili do finálovej časti. Dievčence hrali zápasy iba v skupine.

            Výsledky dievčat: 1. miesto Silvia Šenková, 2. miesto Alena Brichtová, 3. miesto Blanka Polková, 4. miesto Zuzana Pekarová, 5. miesto Marieta Kováčová, Patrícia Dobšová bola diskvalifikovaná.

            Výsledky chlapcov: 1. miesto Martin Buzalka, 2. miesto Martin Tahotný, 3. miesto Ján Fratrič, 4. miesto David Rácz, 5. miesto Milan Šimek, 6. miesto David Máhr, 7. miesto Ľudovít Novák, 8. miesto Rudolf Blaho, 9. miesto Peter Noga, 10. miesto Gabriel Čambálik.

            Súťaž mala úspech a niektoré zápasy boli veľmi vyrovnané, hralo sa v rámci fair play, okrem jedného prípadu ktorý sa riešil diskvalifikáciou za nešportové správanie. Športovci sa musia naučiť aj prehrávať - držíme sa hesla: "Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa." Prvé tri miesta v kategórii žiakov a žiačok boli odmenené. Ostatní súťažiaci obdržali diplomy a boli odmenení domácimi mafinami, ktoré svojpomocne upiekla skupina pani Hipíkovej v Domove sociálnych služieb.

            Ďakujeme všetkým účastníkom a za organizáciu najmä vychovávateľom OU i DSS.

                        

        • Hľadá sa nový manžel
          • Hľadá sa nový manžel

          •  

            V stredu 25. mája 2016 doobeda sa 75 žiakov našej školy pod dozorom 8 pedagógov v DK Zrkadlový háj zúčastnilo divadelného predstavenia Hľadá sa nový manžel. Banskobystrické Divadlo Clipperton naštudovalo bláznivú komédiu plnú originálnych nápadov a gagov na motívy chorvátskeho autora Mira Gavrana, ktorá podľa upútavky "pobaví a rozosmeje všetkých divákov vo veku desať až stodesať rokov". Aj vďaka výborným výkonom Zuzany Tlučkovej, Joža Pročka a Mariána Labudu ml. a nadčasovej téme sa naši žiaci i pedagógovia dobre zabavili v mesiaci, ktorý nazývame aj "lásky čas".

            Lístky sme zabezpečili vďaka kultúrnym poukazom od žiakov a pedagógov. Jediným tieňom na vydarenej celoškolskej akcii bol komplikovaný návrat spôsobený únikom plynu na Patrónke a následným odklonením MHD. Väčšina tak mala kultúrny zážitok spojený s neplánovanou dlhšou prechádzkou.

        • Na Patrónke unikal plyn, doprava skolabovala
          • Na Patrónke unikal plyn, doprava skolabovala

          •  

            V stredu 25. 05. 2016 "bratislavskí hasiči zasahovali pri úniku plynu na Lamačskej ceste, v blízkosti križovatky na Železnú studienku, ku ktorému došlo pri stavebných prácach. Vo vzduch bolo cítiť plyn a ľudia v priľahlých budovách dostali príkaz, aby si pozatvárali okná. Policajti museli uzatvoriť cestu a odkláňať dopravu. Na mieste sa tak tvorili obrovské zápchy. Reagoval aj Dopravný podnik Bratislava, ktorý alternatívne menil trasu liniek MHD. Od 15.00 hod. je cesta plne prejazdná." (www.markiza.sk)

            Táto situácia mimoriadne skomplikovala odchod našich žiakov zo školy domov. Chceme sa touto cestou poďakovať našim pedagógom za usmernenie žiakov, viacerých kolegovia odprevadili na zastávky MHD pri odklonenej doprave. Aj rodičom a detským domovom chceme poďakovať za trpezlivosť a dobrú komunikáciu pri riešení situácie, ktorej sme sa stali obeťou. Dúfajme, že Patrónku stavebné činnosti v jej okolí už takto negatívne neovplyvnia. 

        • Pozdrav z Cvrčovic
          • Pozdrav z Cvrčovic

          •  

            Naši žiaci a pedagógovia posielajú pozdrav a fotky z výletu a z výroby svietnikov v juhomoravskom Odbornom učilišti Cvrčovice, kde realizujú aktivity projektu S batohom do Európy v rámci programu ERASMUS+

             

                    

        • ERASMUS+ Odchod na Moravu
          • ERASMUS+ Odchod na Moravu

          •  

            V nedeľu 22. mája 2016 o 12.00 h sa skupinka našich žiakov spolu s Mgr. A. Hornáčkovou a S. Luknárovou vydala na týždennú zahraničnú návštevu do Čiech, kde sa v rámci programu Erasmus+ stretnú so žiakmi z Odborného učilišťa Cvrčovice, aby spolu zistili ako „S batohem do Evropy“. Cestu mikrobusom zvládli bez problémov. Dnes majú okrem zvítania na programe zoznamovacie aktivity v národných tímoch, prehliadku školy a vedomostnú súťaž o svoje krajine.

        • Flóra 2016
          • Flóra 2016

          •  

            Medzinárodný veľtrh kvetín Flóra Bratislava 2016, ktorého 37. ročník otvorili 28. apríla v areáli Incheby a ktorý potrvá do nedele 1. mája, si nemohli nechať ujsť ani naši záhradníci. Výstava, na ktorej sa so svojimi kvetinovými, záhradníckymi produktmi a službami predstavuje 185 vystavovateľov zo SR, ČR, Maďarska, Francúzska, Poľska, Nemecka, Talianska a Holandska, sa všetkým páčila.

        • Jarná burza oblečenia
          • Jarná burza oblečenia

          •  

            Vo štvrtok 12. mája 2016 sa u nás konala - ako každý rok - jarná burza oblečenia pre žiakov. Oblečenie do burzy priniesli nielen zamestnanci, ale aj firma PHILIPS a READY TO HELP.  Burzu pripravili pani majsterky z učebného odboru služby a domáce práce (DP) a knihár (KN) Ľ. Kresanová a Mgr. J. Kočkovská, asistovali im pri tom žiaci z učebných odborov DP a KN.

        • S batohom do Európy
          • S batohom do Európy

          •  

            Po úspešnom projekte Skryté talenty, ktorý sme zrealizovali vlani na jar v rámci programu ERASMUS+ s partnerskou školou z južnej Moravy, sa tento rok situácia otočila a naši žiaci a pedagógovia budú hosťami v Českej republike. Podobná skladba učebných odborov, spoločné historické väzby a jazyková blízkosť predurčuje naše školy k spolupráci.

            V piatok 6. mája 2016 sa v Odbornom učilišti Cvrčovice uskutočnila prípravná návšteva pedagógov a žiačky z našej školy a koncom mája tam 10 našich žiakov a dvaja pedagógovia strávia týždeň vzájomným spoznávaním a prípravou na budúcnosť v našom spoločnom európskom domove. Projekt s výstižným názvom S batohem do Evropy sa realizuje prostredníctvom programu ERASMUS+.

            A aké dojmy si z prípravnej návštevy v Cvrčovicích odnáša naša žiačka? "Páčila sa mi škola, sú tam tichší študenti, na dvore majú pekne a čisto, nemajú tam poodhadzované špaky a obaly z keksíkov... A tá atmosféra starobylej budovy ich školy na mňa pôsobila príjemným dojmom. Jedlo našich moravských priateľov nás vždy milo prekvapí a úžasne chutí," hovorí Kristína Klímová, ktorá bola zapojená aj do vlaňajšieho projektu.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          •  

            Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a každoročne si ho pripomíname aj my.

            Naši pedagógovia v piatok 22. apríla 2016 pripravili pre žiakov rôzne zaujímavé aktivity: pod vedením p. učiteľky Turákovej sa žiaci prostredníctvom aktivity Nebíčko v papuľke dozvedeli niečo o zdravej výžive, pod vedením pani učiteľky Hornáčkovej a pani majsterky Špulerovej si žiaci v aktivite Jednoducho krása mohli zhotoviť papierovú ružičku. Zaujímavé video o tom, ako by sme mali chrániť životné prostredie, si žiaci mohli s pani sociálnou pedagogičkou Jankou Sekerešovou a školským psychológom Dominikou Závodskou pozrieť v rámci aktivity Tvoja stopa v izbičke. Ak si chcel niekto vyskúšať kvalitu svojich čuchových pohárikov, mohol tak urobiť spolu s pani majsterkou Turiničovou v aktivite s názvom Vône z celého sveta. A nakoniec mohli žiaci niečo urobiť pre svoje zdravie – spolu s pánom učiteľom Čaputom si zahrali na ihrisku futbal. Koordinátorom akcie bola pani učiteľka Hornáčková. Všetkým ďakujeme.

            Do galérie Deň Zeme 22.04.2016 boli pridané fotografie.

        • 1463,83 EUR
          • 1463,83 EUR

          •  

             

             

             

            sa našim žiakom podarilo vyzbierať 15. apríla v rámci Dňa narcisov. Informovala nás o tom Liga proti rakovine, ktorá už 20. rok organizuje túto kampaň na podporu liečby zákernej choroby. Vďaka organizátorovi, darcom i našim žiakom a kolegom.

        • Mladý tvorca
          • Mladý tvorca

          •  

            V dňoch 26. - 28. apríla 2016 prebieha v Nitre výstava Mladý tvorca, na ktorej už 24. rok prezentujú svoje zručnosti žiaci stredných odborných škôl nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech. Návštevníci môžu oceniť kreativitu našich knihárov a ľudovoumeleckej tvorby, služieb a domácich prác, cukrárov a záhradníkov, ale aj prípravného ročníka. Okrem toho si návštevníci mohli pozrieť prezentáciu a odniesť si bulletin o našej škole. Stánok veľmi pekne naaranžovali Mgr. L. Krušinová, Mgr. I. Jančia a Mgr. P. Orlovský. Počas troch dní sa o stánok starajú PaedDr. S. Gergelová a Mgr. A. Koroncziová.

            Naši žiaci sa na výstavu prišli pozrieť dvoma autobusmi v stredu 27. 04. 2016. Koordinátorom akcie bola Mgr. A. Hullová. 

            Všetkým, ktorí sa pričinili o prípravu a realizáciu nielen výstavy, ale aj odbornej exkurzie žiakov patrí poďakovanie.

            Do galérie Mladý tvorca 26.-28.04.2016 boli pridané fotografie.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          •  

            Naša škola sa opäť zapojila do zbierky Deň narcisov, ktorý organizuje Liga proti rakovine. 19 našich žiakov v troch hliadkach ste v piatok 15. apríla 2016 mohli vidieť na blízkej Patrónke, ale aj v Starom meste na Hlavnom námestí, Námestí SNP či na Kramároch. Tu pripli symbolický narcis aj štátnym tajomníkom Ministerstva zdravotníctva SR.

            Veríme, že aj v tomto roku sme tak svojou trochou prispeli k boju proti tejto zákernej chorobe. Organizátorom zbierky na našej škole je Mgr. A. Hornáčková, žiakov sprevádzali aj Mgr. A. Domoráková a Mgr. P. Čaputa.

            Našich žiakov zachytila aj televízia TA3: http://www.ta3.com/clanok/1081976/je-den-narcisov-po-mestach-chodia-dobrovolnici-s-pokladnickami.html

            Do galérie Deň narcisov boli pridané fotografie.

        • Hory a mesto
          • Hory a mesto

          •  

            V piatok 8. apríla 2016 sa žiaci učebných odborov KN a ZH zúčastnili festivalu Hory a mesto 2016. Pozreli si filmy o prírode, zoznámili sa s elektromobilmi (Dávid Kelemen si napr. zlepil model elektroauta z papiera), dozvedeli  sa niečo o vode, ktorú pijeme, o baktériách, ktoré sú pre nás dobré a ktoré nie (mohli sme si ich pozrieť aj pod mikroskopom). Dozvedeli sme sa, že sa dá malá žiarovka zasvietiť aj pomocou citrónu. Kto mal odvahu a silu, mohol si zaloziť na lezeckej stene a sieti. Niektorí absolvovali kvíz o recyklácii a dostali milé darčeky. Jednoducho - bolo o čom.

        • Deň zápasu za ľudské práva
          • Deň zápasu za ľudské práva

          •  

            Čo znamená právo na rodinu? Už si počul o práve na súkromie? Má dieťa a mladý dospelák právo vyjadriť svoj názor?

            Posledný deň v mesiaci marec sa v Izbičke konala prevencia, ktorú viedla sociálna pedagogička Jana Sekerešová. Táto prevencia sa konala pri príležitosti medzinárodného Dňa zápasu za ľudské práva, ktorému prislúcha 25. marec. Žiaci mali možnosť vidieť 5 rôznych príbehov, v ktorých boli porušované práva detí. Téma žiakov zaujala natoľko, že  sami prichádzali s vlastnými riešeniami situácií, ktoré videli vo videách. Treba mať však na pamäti, že sa nás týkajú nielen práva, ale aj povinnosti.

        • Mallory
          • Mallory

          •  

            V rámci festivalu FEBIOFEST, ktorý prebieha v kine Lumiere, sme 22. marca 2016 dostali možnosť zúčastniť sa premietania filmu Mallory. Hlavná hrdinka Mallory sa po ťažkých životných peripetiách odhodlane snaží vrátiť do bežného života. Život sa s ňou nemaznal, ona sa však po narodení syna dokázala vymaniť z drogovej závislosti a zvládla aj obdobie, kedy sa ocitla s dieťaťom na ulici a žila ako bezdomovec.

            Po skončení filmu nasledovala krátka beseda so psychológom z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Pre žiakov bol film zaujímavý a inšpiratívny aj vďaka nádeji, že každý ma šancu zmeniť svoj život.

        • Porcospini – Ježkovia
          • Porcospini – Ježkovia

          •  

            Naša škola sa opäť zapojila do medzinárodného projektu Porcospini (Ježkovia), zameraného na prevenciu sexuálneho zneužívania prostredníctvom podpory a rozvoja emočnej inteligencie. Tri skupinové stretnutia vedú špeciálne školení psychológovia z CPPPaP na Fedákovej ulici. So žiakmi prípravného ročníka sa skupín zúčastňuje aj ich majsterka ročníka Mgr. Ľubica Špulerová. Žiaci majú možnosť v rámci troch skupinových sedení spoznávať vlastné hranice, prostredníctvom rôznych situácií si môžu testovať vlastné reakcie na nevhodné návrhy, učia sa počúvať aj svoje negatívne pocity, učia sa povedať Nie.

        • Obchodovanie s ľuďmi
          • Obchodovanie s ľuďmi

          •  

            Vo štvrtok 17. marca 2016 sa v škole uskutočnila prednáška na tému Obchodovanie s ľuďmi. Prednášala kpt. PaedDr. Martina Kočišová z OR PZ BA IV, s ktorou naša škola dlhodobo v rámci prevencie spolupracuje. Žiakom premietla film, v ktorom mohli žiaci vidieť reálne osudy obetí obchodu s ľuďmi. Dúfame, že pri akejkoľvek na prvý pohľad výhodnej ponuke zamestnania si žiaci spomenú na hrozby, ktoré ich môžu stretnúť a ponuku si poriadne preveria.

        • Jarný Festival záhrad v Boroch
          • Jarný Festival záhrad v Boroch

          •  

            Naša škola sa v dňoch 09. - 17. apríla 2016 prezentuje vlastnou expozíciou na jarnom Festivale záhrad, ktorý pre svojich návštevníkov pripravilo nákupné centrum Bory Mall. Naši záhradníci pripravili krásnu inštaláciu so zeleňou, ktorú sami vypestovali. Návštevníci si môžu zakúpiť liečivé i užitkové bylinky, ale aj výrobky a dekorácie s rastlinnými motívmi, ktoré vyrobili naši knihári, ľudovoumelecká tvorba, služby a domáce práce a prispeli aj žiaci prípravného ročníka. Vďaka patrí všetkým majstrom odbornej výchovy učebných odborov ZH, KN, ĽV, DP a PRR, pod vedením ktorých žiaci pripravili výrobky a inštaláciu, rovnako ako všetkým, ktorí počas víkendov predstavujú našu školu širokej verejnosti. Za zebezpečenie prevozu ďakujeme S. Luknárovej a za koordináciu aktivity Mgr. L. Krušinovej.

                  

                        

        • Ocenená Mgr. A. Domoráková
          • Ocenená Mgr. A. Domoráková

          •  

            Pri príležitosti Dňa učiteľov vedúca Odboru školstva Okresného úradu v Bratislave ocenila našu pani učiteľku Mgr. Andreu Domorákovú za dlhoročnú obetavú prácu pri výchove a vzdelávaní mladej generácie. S gratuláciou k oceneniu i k tohoročnému životnému jubileu sa pripájame aj my, kolegovia a žiaci!

            Mgr. Andrea Domoráková u nás pôsobí už 21 rokov - ako majsterka odbornej výchovy od roku 1995 a ako učiteľka odborných predmetov od roku 2010. Patrí k oporám teoretického vyučovania, vykonáva špecializovanú činnosť triedneho učiteľa a vedúceho predmetovej komisie, je školskou koordinátorkou výchovy k partnerstvu a rodičovstvu, podieľala sa na experimentálnom overovaní nového učebného odboru pod gesciou ŠPÚ. Od roku 2004 pôsobí v Rade školy, od roku 2011 ako jej predseda. 

            Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo v utorok 7. apríla 2016 v Zichyho paláci v Bratislave. Ocenenia odovzdala vedúca Odboru školstva Okresného úradu v Bratislave Mgr. Bc. M. Valašiková, prítomní boli zamestnanci Odboru školstva Okresného úradu v Bratislave, riaditelia škôl a ďalší hostia.

            Nás teší, že A. Domoráková je už naším deviatym držiteľom tohto ocenenia. V minulých rokoch boli takto vyznamenaní Ing. A. Porhinčáková, PhDr. M. Kuric, A. Jancura, Bc. M. Hagara, PaedDr. S. Gergelová, Mgr. L. Krušinová, Mgr. E. Filo a Ľ. Kresanová.

                

        • Rodičovské združenie a Rada rodičov
          • Rodičovské združenie a Rada rodičov

          •  

            Vo štvrtok 21. apríla 2016 v čase 15.00 - 17.00 h sa v triedach uskutoční konzultačné rodičovské združenie Odborného učilišťa, kde triedni učitelia a majstri OV budú rodičov informovať o dochádzke, prospechu a správaní žiakov a príprave na záverečné skúšky.  

            O 14.00 h sa v zasadačke riaditeľa školy stretne výbor Rady rodičov.

        • Deň učiteľov u nás
          • Deň učiteľov u nás

          •  

             

            V piatok 1. apríla 2016 sa na slávnostnom obede stretli zamestnanci Odborného učilišťa, aby si pripomenuli Deň učiteľov. Riaditeľ školy vo svojom príhovore zdôraznil neľahkú situáciu učiteľov, majstrov odbornej výchovy a vychovávateľov, pedagogických, odborných i nepedagogických zamestnancov, ktorí spolu pripravujú našich žiakov na pracovné i osobné uplatnenie v živote. Poďakoval všetkým zamestnancom za vynaložené úsilie pri ich neľahkej práci.

            Ďakujeme všetkým, ktorí si na nás (v dobrom) spomenuli.  wink

             

             

                                              

        • Recitačná súťaž
          • Recitačná súťaž

          •  

            Pekný úspech dosiahli naši recitátori. Na celoslovenskej súťaži v Hlohovci sa Lenka Pivolusková (3.ĽV) umiestnila v kategórii poézia z 19 súťažiacich na 4. mieste, Ján Somora (2.MA) v próze zo 17 účastníkov na 6. mieste a v kategórii družstiev skončili naši recitátori v konkurencii 15 škôl celkovo na 5. mieste. Našim reprezentantom gratulujeme a veľká vďaka patrí Mgr. Andree Domorákovej a Mgr. Petrovi Čaputovi za prípravu.

            Foto zo súťaže si môžeme pozrieť aj tu: https://spojenaskolahlohovec.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=34#gallery/34

             

             

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          •  

            28. marca si pripomíname Deň učiteľov. Aj naši učitelia, majstri odbornej výchovy, vychovávatelia a ostatní zamestnanci školy sa stretnú, aby sa povzbudili do ďalšej práce pre našich žiakov. Veríme, že si na našich pedagógov pri tejto príležitosti v dobrom spomenú aj naši žiaci, ich rodičia či absolventi školy.

            Vyučovanie bude v piatok 01. 04. 2016 končiť 4. vyučovacou hodinou, t. j. o 11.20 h. Žiaci pôjdu na obed a domov, zamestnancom sa prihovorí riaditeľ školy.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje