• Stanovisko našich pedagógov
          • Stanovisko našich pedagógov

          • V piatok 11. januára 2013 sa stretli pedagogickí a odborní zamestnanci Odborného učilišťa, aby reagovali na fakt, že požiadavky slovenských učiteľov z novembra 2012 vláda nesplnila ani v jednom bode a ministerstvo školstva 8. januára nepredložilo žiaden návrh riešenia kritickej situácie v slovenskom školstve. OZ PŠaV napriek tomu neobnovil štrajk ani neohlásil žiadne protestné aktivity.  

            Pedagógovia našej školy nesúhlasia s takouto kolaboráciou vedenia odborov a jednomyseľne rozhodli, že ak sa 13. marca uskutoční ostrý štrajk, na ktorý vyzvali učiteľov Nové školské odbory, tak sa ho zúčastnia.

            V piatok 11. januára 2013 poobede sa na pôde Gymnázia na Ul. L. Sáru v Bratislave uskutočnilo stretnutie učiteľov škôl zapojených do štafetového štrajku, ktorí prijali nasledovné stanovisko:

            S vedením OZ PŠaV komunikujeme už od polovice decembra. Na vzájomných stretnutiach sme si vyjasnili postoje k pokračovaniu v boji za pôvodné požiadavky a podelili sa o podnety. Sme sklamaní, že vedenie OZ PŠaV sa vydalo po vlastnej línii bez monitoringu nálad svojej členskej základne. Dostali štafetový kolík – my sme ako amatéri ukázali, čo dokážeme, teraz to nechávame na profesionálov, ktorí sú za to platení.

            Vzhľadom na vyčkávací postoj OZ PŠaV je štrajk 13.3.2013 zatiaľ jediná účinná aktivita, o ktorej aktuálne vieme, a je na každom zamestnancovi školstva, nech zváži, či sa k nej pridá, alebo nie.

            Zároveň budeme pozorne sledovať Radu pre systémové zmeny v školstve a pôsobenie zástupcu OZ PŠaV p. Matáka v nej. Ako sa sám vyjadril, bude rád, ak sa zamestnanci v školstve vyjadria k systémovým zmenám a pošlú mu mailom návrhy na zlepšenie situácie.

            Budúci týždeň očakávame uskutočnenie avizovaného stretnutia vedenia OZ PŠaV so stavovskými organizáciami v školstve.

        • Stop šikanovaniu
          • Stop šikanovaniu

          •  

            V stredu 9. januára 2013 sa na našej škole v rámci primárnej prevencie v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Bratislava IV začali skupinové sedenia so žiakmi na tému "Šikanovanie".

        • Aké máme platy?
          • Aké máme platy?

          • Reagujeme na výzvu viacerých škôl zverejniť priemerné platy pedagogických zamestnancov a tým uviesť na pravú mieru tvrdenia predstaviteľov vlády, že priemerný plat slovenského pedagóga je za rok 2012 približne 840 EUR. Zámerne sme si počkali na koncoročné "odmeny", aby sme si trochu vylepšili priemer.

            Priemerný plat pedagogických zamestnancov našej školy za rok 2012 bol 774 EUR.

            Priemerný plat všetkých, t. j. pedagogických, odborných i nepedagogických zamestnancov školy za rok 2012 bol 725,50 EUR.

            Pripomíname, že ide o hrubú, nie čistú mzdu a že táto suma zahŕňa platovú tarifu, príplatok za roky započítanej praxe, príplatok za prácu triedneho učiteľa, kreditový príplatok, osobný príplatok i koncoročnú odmenu, dokonca aj prácu nadčas.

            Takže tak, pán Kažimír...

          • Polročná klasifikácia a prázdniny

          • Vo štvrtok 31. 01. 2013 o 8.30 h budú najlepší prváci a druháci vyznamenaní riaditeľom školy, potom žiaci dostanú z rúk triednych učiteľov výpisy klasifikácie prospechu a správania. Žiak dostane riadne vysvedčenie iba vtedy, ak o jeho vydanie písomne požiada plnoletý žiak alebo zákonný zástupca neplnoletého žiaka. V tento deň je skrátené vyučovanie do 11.00 h.

            V piatok 01. 02. 2013 sú polročné prázdniny. Vyučovanie začína v pondelok 04. 02. 2013.

        • Vianočné prázdniny
          • Vianočné prázdniny

          •  

            V piatok 21. decembra 2012 je skrátené vyučovanie. Ráno o 8.30 h riaditeľ školy odmení vynikajúcich reprezentantov v oblasti športu, pracovných, kultúrnych a spoločenských aktivít. Žiaci končia vyučovanie o 11.00 h a idú na obed, resp. domov.

            Vianočné prázdniny trvajú tento rok od 22. decembra 2012 do 7. januára 2013. V škole sa opäť stretneme v utorok 8. januára.

            Všetkým našim žiakom, zamestnancom i priaznivcom prajeme POŽEHNANÉ VIANOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!

             

        • Vianočné kino
          • Vianočné kino

          • Deti z Domova sociálnych služieb pre deti a rehabilitačného strediska ROSA dostali vo štvrtok 20. 12. 2012 od spoločnosti Microsoft Slovakia skvelý vianočný darček – domáce kino. Kompletne zariadenú miestnosť – od koberca cez závesy a nábytok až po techniku – v prítomnosti zástupcov firmy slávnostne otvoril riaditeľ DSS pre deti a RS ROSA Miroslav Kuric.

                             

            Nostalgická atmosféra kina z časov dávno minulých sa tu spája s pôžitkom z kvalitnej 3D projekcie a priestorových zvukových efektov v pohodlí mäkkých sedačiek či mobilných taburetiek, zhodnotil riaditeľ domova ďalší plod dlhodobej spolupráce oboch subjektov. „Mať doma kino,“ zaspomínal si na svoj sen prevádzkový a marketingový riaditeľ spoločnosti Microsoft Slovakia Viliam Bendík. Dnes si ten sen naplnil – hoci nie doma, ale tu, kde dlhodobo nachádza domov viac ako 130 ubytovaných a takmer 80 dochádzajúcich zdravotne znevýhodnených mladých ľudí.

            Význam tohto projektu vidí jeho koordinátorka za Microsoft Lucia Al Zafari v tom, že zvýši možnosti a kvalitu prežívania voľného času týchto detí počas blížiacich sa Vianoc i v ďalšom období nielen cez materiálne vybavenie, ale aj vďaka vlastnej dobrovoľníckej aktivite prítomných zamestnancov spoločnosti Microsoft Slovakia, ktorí tu nechali aj kus seba, kus svojho srdca.

            Ďalšiu spoluprácu DSS pre deti a RS ROSA so spoločnosťou Microsoft Slovakia nepochybne podporí aj návšteva jej generálneho riaditeľa Markusa Brevera, ktorý si v stredu 19. 12. 2012 s riaditeľom domova M. Kuricom pozrel finálne úpravy priestoru domáceho kina pred jeho otvorením.

        • Vďaka za nezištné dary
          • Vďaka za nezištné dary

          • Vianoce niektorých našich žiakov budú krajšie vďaka štedrosti našich priateľov z firmy Philips Slovakia. Zozbierali nemalú sumu (vyše 800 eur) a pomohli adresne trom žiakom školy, ktorí sa so svojimi blízkymi ocitli v zložitej situácii. V mene obdarovaných žiakov i v mene školy poďakoval zástupcom firmy pani Ing. Zuzane Morávkovej a pani Silvii Kresanovej riaditeľ školy PhDr. Miroslav Kuric.

            Takmer 200 eurami pomohli ďalším dvom žiakom v hmotnej núdzi susedia zo Slovenskej akadémie vied. 

            Za ochotu podeliť sa a potešiť tých, ktorých osud ťažko skúša, patrí darcom veľká vďaka.

          • Otvorenie Izbičky

          • V štvrtok 20.12.2012 sme slávnostne otvorili Izbičku - miestnosť, ktorú sa nám podarilo zriadiť v rámci rozvojového projektu MŠ SR "Zdravie a bezpečnosť na školách 2012".

                                

            Žiaci si v rámci otvorenia mohli pozrieť film Doba ľadová 4 a vyrobiť darčeky pre svojich rodičov či súrodencov (výroba brošní, ozdôb do vlasov, pohľadníc, menoviek, čaju). Pre žiakov tiež bolo pripravené malé občerstvenie na spríjemnenie týchto vianočných chvíľ. Žiakom sa program páčil a domov si odnášali darčeky pre svojich blízkych.

            Miestnosť Izbička sa bude aj naďalej využívať ako priestor pre realizáciu preventívnych aktivít na škole. Od januára bude voľnočasovým priestorom pre žiakov po vyučovaní a priestorom, kde naši absolventi, ktorí budú potrebovať pomôcť v zaradení sa do života, budú môcť požiadať o pomoc či usmernenie pri riešení problémov.

        • Workshop bratislavských medikov
          • Workshop bratislavských medikov

          • V mesiaci december, ktorý je v rámci preventívneho programu školy tematicky zameraný na prevenciu pohlavne prenosných ochorení, sme vo štvrtok 20.12.2012 pokračovali workshopom na tému Prvá gynekologická prehliadka, ktorý pre naše žiačky realizoval Bratislavský spolok medikov.

            Workshop sa konal v Izbičke, ktorá bola zariadená v rámci rozvojového projektu MŠ SR "Zdravie a bezpečnosť na školách 2012".

          • Výchovný koncert

          • V piatok 14.decembra 2012 sme sa v bratislavskom Istropolise zúčastnili multimediálneho programu s názvom "Bezsvedomie" zameraného na pálčivé témy intolerancie, šikanovania a narastajúceho chladu v medziľudských vzťahoch. Žiakom aj pedagógom sa koncert spievaný Robom Šimkom veľmi páčil.

                                

            Koncert od spoločnosti LETart volal po prehodnotení moderných hodnôt, ktoré sú nám médiami podsúvané a ukazoval nám zrkadlo dnešnej doby, do ktorého sa veľakrát nechceme pozerať. Spojenie krásneho hlasu, kvalitnej hudby, veľavravných textov a mrazivo vystihujúcich obrazov v nás vyvolávalo občas dojatie, no najmä veľký súhlas. Sme radi, že i takto môžu vyzerať súčasné výchovné koncerty.

            Koncert bol ďalším z podujatí hradených z kultúrnych poukazov, ktoré nám nechali žiaci, resp. ich rodičia.

        • Stolnotenisový turnaj skupiny B
          • Stolnotenisový turnaj skupiny B

          • Vo štvrtok 13. decembra 2012 sa uskutočnil stolnotenisový turnaj skupiny B. Mal viacerých horúcich favoritov, ale prirodzene, mohol mať len jedného víťaza. Nakoniec je ním so stratou dvoch setov Marek Prelec (3.ZH), ktorý počas štúdia na našej škole nevynechal hádam ani jeden turnaj. A nebolo to po prvýkrát, čo sa tešil z prvého miesta. Druhé miesto obsadil zaslúžene Michal Magula (3.KR), veď každý zápas bojoval až do poslednej loptičky. Tretie miesto obsadil Michal Canner (1.MA). Michal je jasným dôkazom toho, že o kvalitných stolných tenistov sa naša škola nemusí báť ani po tom, čo terajší víťazi ukončia štúdium. Veľmi dobrý výkon podal aj Karol Engler (2.KR/A) a obsadil konečné štvrté miesto. Ďalšie miesta sa neudeľujú, tak len spomenieme aj ostatných, ktorí boli dôstojnými súpermi: skúsenú Danku Markovú (3.OT), Karin Struhárovú (2.ZH), Mišku Bobekovú (3.PR), Jara Hetináča (1.MA) a Miška Brindzáka (3.ZH).

            Dodajme, že za zorganizovanie, spropagovanie, rozhodovanie a odmeňovanie patrí vďaka Mgr. P. Čaputovi.
             

        • Šachový turnaj
          • Šachový turnaj

          • V utorok 11. 12. 2012 poobede sa v knižnici DSS a RS Rosa uskutočnil šachový turnaj žiakov Odborného učilišťa. 

                       

            Prvé miesto obsadil Patrik Bordáč (3.ZH), na druhom mieste skončil Ján Vrabec (1.ZH), tretí bol Michal Canner (1.MA) a štvrtá Anna Klčová (3.DP). Všetci účastníci si zaslúžia uznanie, že poznajú túto kráľovskú hru, medailistom blahoželáme a pánu zástupcovi M. Hagarovi a pánu majstrovi J. Törökovi ďakujeme za zorganizovanie a rozhodovanie turnaja.
             

        • AIDS/HIV
          • AIDS/HIV

          • V rámci mesiaca december, zameraného u nás na prevenciu pohlavne prenosných ochorení, realizoval 10. decembra 2012 Bratislavský spolok medikov workshop na tému AIDS/HIV. Workshop sa konal v Izbičke, ktorá bola zariadená v rámci rozvojového projektu MŠ SR "Zdravie a bezpečnosť na školách 2012".

                    

        • Štafetový štrajk pokračuje
          • Štafetový štrajk pokračuje

          • Štafetový štrajk za splnenie požiadaviek OZ PŠaV (najmä za zlepšenie financovania školstva a desaťpercentné zvýšenie miezd), do ktorého je zapojená aj naša škola, pokračuje - v pondelok 10. 12. 2012 nebude vyučovať bratislavská Základná škola Medzilaborecká a Gymnázium Ladislava Novomeského na Tomášikovej v Bratislave.

            Zamestnanci z Gymnázia v Púchove, ktorí boli v piatok v ostrom štrajku, sa zase chystajú pred Úrad vlády SR. Vyzývajú aj ďalších učiteľov, aby sa k nim v pondelok 10.12.2012 o 11.55 h pripojili.

            Aj vedenie OZ PŠaV po istom váhaní a po tlaku svojich členov i nečlenov odmietlo rozhodnutie vlády: http://www.ozpsav.sk/files/stanovisko%20vedenia%20oz%20psav.pdf. Školskí odborári od utorka organizujú protestné zhromaždenia v krajských mestách. V utorok sú naplánované v Žiline a Prešove, v stredu v Banskej Bystrici, vo štvrtok v Trnave a Nitre a v piatok budú v Bratislave, Trenčíne a Košiciach.

            Po prerušení štrajku vedením odborov si školy, ktoré s týmto rozhodnutím nesúhlasili, podávali štafetový kolík takto:

            štvrtok 29.11.2012: Gymnázium L. Sáru a Gymnázium Bilikova v Bratislave,

            piatok 30.11.2012: Gymnázium L. Sáru a Gymnázium Bilikova v Bratislave,

            pondelok 03.12.2012: ZŠ Karloveská 61 a Gymnázium Metodova v Bratislave,

            utorok 04.12.2012: Gymnázium J. Hronca, Spojená škola Tilgnerova a ZŠ Karloveská 61 v Bratislave, SZŠ a Gymnázium Ľ. Štúra v Trenčíne

            streda 05.12.2012: Odborné učilište, Dúbravská cesta 1, ZŠ Karloveská 61 a ZŠ Dubová v Bratislave,

            štvrtok 06.12.2012: Obchodná akadémia Račianska a Gymnázium Bilikova v Bratislave,

            piatok 07.12.2012: Spojená škola Mokrohájska v Bratislave a Gymnázium v Púchove.

        • Stanovisko k návrhu vlády
          • Stanovisko k návrhu vlády

          • Zamestnanci Odborného učilišťa, Dúbravská cesta, Bratislava na stretnutí dňa 04. 12. 2012 potvrdili svoje predchádzajúce rozhodnutie zapojiť sa v stredu 05. 12. 2012 do štafetového štrajku škôl.

            Podporujeme tak pôvodné požiadavky, s ktorými sme spolu s väčšinou slovenských škôl a OZ PŠaV vstúpili 26. 11. 2012 do štrajku a ktoré už zohľadňovali celkovo zlú ekonomickú situáciu. Žiadame preto OZ PŠaV, aby odmietol vládny návrh z 03. 12. 2012. Navrhované zvýšenie platov považujeme za nedostatočné, tzv. definitívu za nepotrebnú a status verejného činiteľa skôr za škodlivý.

            Sme presvedčení, že je úlohou vlády, aby našla zdroje na splnenie našich požiadaviek, ako ich nachádza na plnenie iných priorít zo svojho vládneho programu. Podľa dostupných informácií z posledných dní sú značné rezervy aj v samotnom školstve.

            S takýmito očakávaniami prídeme v stredu 05. 12. 2012 o 14.00 h aj na verejné zhromaždenie pred Úrad vlády v Bratislave.

             

            V Bratislave 04. 12. 2012

             

            zamestnanci Odborného učilišťa, Dúbravská cesta, Bratislava

        • Verejné zhromaždenie 5. decembra
          • Verejné zhromaždenie 5. decembra

          • Vyzva_pedagogickym_a_nepedagogickym_zamestnancom.docx

            Pozvánka: http://www.youtube.com/watch?v=y5co2Zfe4e0&feature=youtu.be

            V stredu 5. 12. 2012 o 14.00 h sa pred Úradom vlády uskutoční verejné zhromaždenie na podporu požiadaviek, s ktorými školské odbory vstúpili 26. 11. do časovo neobmedzeného štrajku. Taká je dohoda 16 bratislavských škôl, ktoré sa dnes zišli v Spojenej škole na Novohradskej ul. a prijali spoločné vyhlásenie. Prečítali ho počas koncertu, ktorý sa dnes, t. j. 03. 12. 2012 uskutočnil na školskom dvore najväčšej bratislavskej školy. Na podporu učiteľských požiadaviek vystúpili o. i. skupiny Para a Puding pani Elvisovej. Naša vďaka patrí žiakom i pedagógom hostiteľskej školy.

             

             

            Pokračuje takisto štafetová forma štrajku. Taká je dohoda zástupcov bratislavských škôl pokračujúcich v štrajku, ktorí sa dnes zišli v Spojenej škole na Novohradskej ulici Čítajte viac: http://www.ta3.com/clanok/1010628/protest-ucitelov-online-vlada-ponuka-ucitelom-zvysenie-hrubych-platov-o-7-5-percenta.htmlPokračuje takisto štafetová forma štrajku. Taká je dohoda zástupcov bratislavských škôl pokračujúcich v štrajku, ktorí sa dnes zišli v Spojenej škole na Novohradskej ulici. Čítajte viac: http://www.ta3.com/clanok/1010628/protest-ucitelov-online-vlada-ponuka-ucitelom-zvysenie-hrubych-platov-o-7-5-percenta.html

          • V stredu 5. decembra štrajkujeme!!!

          • Zamestnanci OU sa zišli v pondelok 3. 12. 2012 a rozhodli, že v stredu 5. 12. 2012 budú na jeden deň pokračovať v štrajku. Študenti, ktorí sú zároveň klientmi DSS a RS ROSA, budú mať zabezpečený celodenný program. Pre žiakov, ktorí nie sú klientmi DSS a RS ROSA a nemôžu zostať doma, bude zabezpečený dozor v areáli školy. Ďakujeme za pochopenie.

          • Rada školy podporila štrajk učiteľov

          • V piatok 30. 11. 2012 o 12.00 h sa zišla aj novokonštituovaná Rada školy (RŠ). Najprv prebehla voľba predsedu a podpredsedu RŠ.

            Staronová predsedníčka RŠ Mgr. A. Domoráková požiadala D. Jajcayovú, ktorá je zároveň členkou RŠ i predsedníčkou odborov, aby informovala členov RŠ o účasti nášho OU v štrajku, ktorého sa zúčastnili všetci pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci. Pani Jajcayová informovala o našej podpore a účasti na proteste pred Úradom vlády SR.

            V diskusii sa opäť preberali nedostatočné finančné prostriedky a ich nespravodlivé rozdeľovanie. Mgr. R. Novák z KŠÚ poukázal na to, že objem peňazí nie je dostatočný na to, aby boli uspokojené všetky legitímne požiadavky škôl. Prítomní členovia RŠ sa zhodli na podpore a na pokračovaní v štrajku, ktorý sa javí ako jediné riešenie katastrofálnej situácie v školstve.  

          • Rodičia podporujú protest učiteľov

          • V piatok 30. 11. 2012 o 10.00 h sa stretli rodičia žiakov nášho OU na rodičovskom združení.

            Riaditeľ OU PhDr. M. Kuric rodičom vysvetlil dôvody zapojenia OU do štrajku v dňoch 26. – 28. 11. 2012 a kroky, ktoré zamestnanci podnikli. Upozornil na to, že všetky informácie sa nachádzajú aj na webovej stránke našej školy www.oudubba.sk. Prítomných rodičov ďalej informoval o tom, že členovia štrajkového výboru spísali otvorený list, v ktorom protestujú proti prerušeniu štrajku bez akýchkoľvej dosiahnutých výsledkov, ktorý poslali predsedovi školských odborov Ondekovi a ktorý bol publikovaný aj na stránke školy,

            Predsedníčka odborovej organizácie D. Jajcayová podrobne informovala o dôvodoch a priebehu štrajku zamestnancov školy a o ich ďalšom postupe.

            Následne sa rozpútala živá až búrlivá diskusia prítomných rodičov. Pozitívne hodnotili, ako sa naši zamestnanci nebojácne postavili k vzniknutej kritickej situácii v školstve.

            Na záver riaditeľ OU poďakoval prítomných za účasť a pochopenie, že aj napriek vážnej situácii v školstve sú zhovievaví a majú pochopenie pre aktivity školy. Vzhľadom na situáciu nevieme, čo bude ďalej, preto treba sledovať stránku našej školy, ktorá je pravidelne aktualizovaná.

          • Vyhlásenie zamestnancov Odborného učilišťa

          • PROTESTUJEME!

            Na stretnutí pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov školy, ktoré sa konalo dňa 29. 11. 2012, sme sa jednohlasne zhodli na podpore iniciatívy zamestnancov Gymnázia Ladislava Sáru a  30. 11. 2012 o 10. 00 h sa pripojíme k protestnému zhromaždeniu pred Úradom vlády v Bratislave. Aj týmto spôsobom chceme vyjadriť nespokojnosť s neochotou vlády riešiť kritickú situáciu v školstve, predovšetkým nízke mzdy, a tiež nespokojnosť s rozhodnutím vedenia OZ PŠaV prerušiť štrajk bez akýchkoľvek výsledkov. Naše postoje sme prostredníctvom nášho štrajkového výboru publikovali už včera v otvorenom liste vedeniu OZ PŠaV.

            Otvoreny_list.docx

            Napriek tomu bude v piatok 30. 11. 2012 o žiakov postarané až do 11.00 h. Dlhodobo plánované rodičovské združenie sa koná o 10.00 h a zasadnutie Rady školy sa uskutoční o 12.00 h.

            40 zamestnancov Odborného učilišťa, Dúbravská cesta 1, Bratislava

          • Svetový deň boja proti AIDS

          • 28. a 29. novembra 2012 sme pripínali červené stužky, ktorými si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS (1.12.). Naši žiaci v rámci celoslovenskej kampane boja proti AIDS červené stužky vyrábali a pripínali svojim spolužiakom a pedagógom.


             

        • Prerušenie štrajku od 29. 11. 2012
          • Prerušenie štrajku od 29. 11. 2012

          • Z rozhodnutia štrajkového výboru OZ PŠaV vyplýva, že dnes o 18.00 h sa štrajk prerušuje a od zajtra, t. j. od štvrtka 29. 11. 2012, zamestnanci školy nastúpia do práce a žiaci sa budú učiť podľa rozvrhu.

            Všetkým, ktorí sa rozhodli niečo aj obetovať v mene budúcnosti slovenského školstva, patrí vďaka. Pripomíname, že sme naďalej v pohotovosti – štrajk sa nekončí, len prerušuje, pretože naše požiadavky vláda nesplnila.
             

             

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          •  

            V stredu 15. novembra 2017 v čase 15.00 - 17.00 h sa v triedach uskutoční rodičovské združenie Odborného učilišťa, kde triedni učitelia a majstri OV budú rodičov informovať o dochádzke, prospechu a správaní žiakov za prvý štvrťrok. Zároveň rodičia doplnia svojich zástupcov do Rady rodičov.

            O 14.00 h sa v zasadačke riaditeľa školy stretne výbor Rady rodičov.

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          •  

            V stredu 15. novembra 2017 v čase 15.00 - 17.00 h sa v triedach uskutoční rodičovské združenie Odborného učilišťa, kde triedni učitelia a majstri OV budú rodičov informovať o dochádzke, prospechu a správaní žiakov za prvý štvrťrok. Zároveň rodičia doplnia svojich zástupcov do Rady rodičov.

            O 14.00 h sa v zasadačke riaditeľa školy stretne výbor Rady rodičov.

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          •  

            V utorok 24. októbra 2017 sa v jedálni pri príležitosti Dňa zdravej výživy uskutočnila ochutnávka zdravých jedál a výživy. Že sa dá stravovať zdravo a zároveň chutne, sa mohli presvedčiť žiaci ubytovaní v školskom internáte spolu s klientmi DSS a RS Rosa. Za vydarenú akciu patrí vďaka všetkým aktérom.

          • Jesenné prázdniny

          • V pondelok a utorok  30. a 31. októbra 2017 majú žiaci jesenné prázdniny, stredu 1. novembra je štátny Sviatok vŝetkých svätých a vo štvrtok a piatok 2. a 3. novembra udelil riaditeľ školy riaditeľské voľno

            Vo piatok 27. októbra majú žiaci Odborného učilišťa skrátené vyučovanie - končia o 11.20 h a idú na obed, resp. domov.

            Do školy sa vraciame v pondelok 6. novembra a učíme sa podľa rozvrhu párneho týždňa. 

          • Informácia k štrajku

          • V stredu 28. 11. 2012 o 14.00 h sa stretnú štrajkujúci pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci Odborného učilišťa, aby prerokovali ďalší postup po tom, čo vláda R. Fica v utorok večer opäť odmietla požiadavky slovenských učiteľov. Najneskôr o 16.00 h bude na tejto stránke zverejnená informácia pre žiakov školy a ich rodičov.

        • Od 26. novembra štrajkujeme!
          • Od 26. novembra štrajkujeme!

          • Od pondelka 26. novembra 2012 bude naša škola zatvorená.

            Zamestnanci Odborného učilišťa spolu s väčšinou zamestnancov slovenských škôl vyhlásili v súlade s čl. 27, ods. 4 Listiny základných práv a slobôd a čl. 37, ods. 4 Ústavy SR celoslovenský štrajk za zvýšenie miezd učiteľov a ďalších zamestnancov škôl.

            Žiaci zostanú doma až do ukončenia štrajku.

            Výnimkou sú klienti DSS pre deti a RS ROSA, ktorí budú mať zabezpečenú celodennú starostlivosť vo výchove.

             

        • Plán so šťastným koncom
          • Plán so šťastným koncom

          • V novembri sa zakončilo tohtoročné športové ťaženie našej žiačky Kristíny Němečkovej. V Prahe po boli poslednom kole vyhlasované výsledky SAP ligy 2012 Českého zväzu full-contactu. Kristína v silnej konkurencii obstála a bola vyhlásená za absolútnu víťazku v kategórii Light contact 55kg junior a Semi contact 55kg junior za rok 2012. Spolu s partnermi z klubu WKC Slovakia tvrdo trénuje v priestoroch Domova sociálnych služieb a rehabilatačného strediska ROSA pod vedením trénera Mgr. Juraja Folkmanna.

                          

            Kristína si ako klientka DSS a RS ROSA vypracovala individuálny plán rozvoja osobnosti. Nestačilo jej však, aby ostal len na papieri . V spolupráci s vychovávateľmi oslovili Nadáciu SPP a cez grantový program Opora bol jej plán - stať sa šampiónkou v kickboxe - finančne podporený. Vďaka Nadácii SPP mohla Kristína ukázať čo sa v nej skrýva nielen u nás či v Prahe, ale aj v ďalekom Manchestri.

            Kike držíme palce a veríme, že aj sa jej bude športovo dariť aj naďalej a podarí sa nájsť sponzorov, ktorí by ju podporili v športovom snažení. Športu zdar a kickboxu zvlášť.

        • Opäť výborní plavci
          • Opäť výborní plavci

          • Naša výprava na Majstrovstvách SR v plávaní zdravotne znevýhodnených športovcov bola opäť úspešná. Naši žiaci pod vedením Mgr. A. Hullovej získali v piatok 23. novembra 2011 v Považskej Bystrici 5 prvých miest, 2 druhé, 3 tretie a 1 piate miesto v kategórii mužov, žien a dorastencov.

                             

            Najúspešnejší boli Darina Krihová (3x zlato), René Púček (2x zlato, 1x striebro), Peter Išpold (1x zlato, 2x bronz) a Karin Hummlerová (2x zlato), no nestratili sa ani naši prváci Jaroslav Hetináč a Mário Hržič. Samostatne štartoval aj ďalší náš žiak Michal Polóni, ktorý získal 2 druhé a jedno štvrté miesto. Všetkým blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu!

          • Katarínska zábava

          • Katarínska zábava u nás už tradične pripomína ľudovú veselicu, na ktorú sa žiaci Odborného učilišťa i klienti DSS a RS Rosa vždy veľmi tešia. A aj majú prečo.

                                            

            Vo štvrtok 22. 11. 2012 sa zábava začala krátko po štvrtej kultúrnym programom, ktorý si pripravili žiaci s pomocou vychovávateľov. Vtip, spev a tanec v masovom prevedení - tak by sa dal chararakterizovať program, ktorý plynulo prešiel do voľnej diskotéky. Tancovalo sa do deviatej večer. Organizácia podujatia i bohaté občerstvenie bolo - ako vždy - v réžii odborného výcviku. Všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a vydarenom priebehu tohtoročnej katarínskej zábavy, patrí veľká vďaka.

          • Exkurzia cukrárov v Kitsee

          • Dňa 20.11.2012 žiaci všetkých troch ročníkov odboru cukrárska výroba navštívili čokoládovňu HAUSWIRTH v rakúskom Kitsee.

                                   

            Po úvodnej prezentácii o výrobe čokolády sa v prezentačných priestoroch dozvedeli veľa o histórii a spracovaní čokolády od kakaových bôbov až po samotné výrobky. Po ochutnávke a zakúpení kvalitných čokoládových výrobkov v ich SCHOKO CSÁRDE exkurziu zakončili v nákupnom centre v Bruck am Leihna.

        • Stolnotenisový turnaj skupiny A
          • Stolnotenisový turnaj skupiny A

          • Vo štvrtok 15. novembra 2012 sa uskutočnil stolnotenisový turnaj skupiny A. Zápasy boli väčšinou vyrovnané až do konca a nič nebolo dopredu jasné. Objavili sa známe tváre, ale aj úplní nováčikovia z 1. ročníka, z ktorých napokon vzišiel aj víťaz.

            1. miesto obsadil Lukáš Čeremšák (1.CK/A) s plným ziskom 12 bodov. 2. miesto obsadil Tomáš Moravčík (1.CK/B+PR/B) so stratou jedného zápasu a ziskom 10 bodov. 3. miesto obsadil Patrik Bordáč (3.ZH) so stratou dvoch zápasov a ziskom 8 bodov. Na ďalších miestach sa umiestnili stolnotenisové nádeje Žanetka Šarkoziová (1.OT+DP), Dominika Moravčíková (1.CK/B+PR/B), Matej Kadlíček (2.ZH) a Milan Šimek (3.ZH).

            Turnaj viedla hlavná rozhodkyňa pani Marta Hipíková a rozhodcovia Tomáš Koňuch a Peter Čaputa. Gratulujeme víťazovi aj všetkým zúčastneným!

                                

             

          • Červené stužky

          • Tento rok sme sa prvýkrát zapojili do celoslovenskej kampane boja proti AIDS - Červené stužky. Červené stužky sú symbolom boja proti chorobe AIDS a symbolom 1. decembra - Svetového dňa boja proti AIDS. V školských dielňach už prebiehajú prípravy a naši žiaci vyrábajú červené stužky, ktoré budeme pripínať k pripomenutiu tohto dňa.

             

             

        • Prevenciou proti drogám
          • Prevenciou proti drogám

          •  
            Keďže mesiac november u nás venujeme tematike látkových závislostí (alkohol, drogy, fajčenie), 8. novembra k nám v rámci primárnej prevencie prišli urobiť skupinové sedenie so žiakmi psychológovia z CPPPaP Fedákova na tému Alkohol.
            Tretí novembrový týždeň si každoročne pripomíname Európsky týždeň boja proti drogám. V tomto týždni, v štvrtok 15. novembra 2012, sme preto u nás privítali pani npor. Martinu Kočišovú z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave IV, ktorá žiakom povedala čo to k téme Legálne a nelegálne drogy. Dostali sme aj priestor na otázky a tak sme sa pýtali všetko, čo nás zaujímalo.
             
                       
             
            Prednáška sa konala v priestoroch Izbičky, ktorú sme zariadili v rámci rozvojového projektu MŠ SR "Zdravie a bezpečnosť na školách 2012".
        • Pozvanie na stolnotenisový turnaj
          • Pozvanie na stolnotenisový turnaj

          • Vo štvrtok 15. 11. 2012 sa v malej telocvični uskutoční školský stolnotenisový turnaj.

            Prihlásiť sa dá do utorka 13. 11. 2012 zápisom na nástenke v budove školy.

            Všetci žiaci sú srdečne vítaní!

        • Pozvanie na Deň otvorených dverí
          • Pozvanie na Deň otvorených dverí

          • V našom Odbornom učilišti sa vo štvrtok 08. 11. 2012 uskutoční DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ.

            Tradične budú od 10.00 h v kultúrnej miestnosti na programe informácie o štúdiu, odpovede na otázky a potom prehliadka priestorov OU, najmä pracovísk odborného výcviku jednotlivých učebných odborov: cukrár (CK), maliar (MA), ľudovo-umelecká tvorba (ĽV), záhradník (ZH), predavač (PR), kuchár (KR), chyžná (DP) a knihár (KN).

            Novinkou budú tvorivé dielne v čase 09.00 – 12.00 h, kde si naši budúci žiaci budú môcť vyskúšať základné činnosti vo vybraných učebných odboroch. Tešia sa na Vás knihári a ľudovo-umelecká tvorba, opatrovatelia, chyžné a záhradníci. Žiaci si od nás odnesú nielen informácie, ale aj výrobky, ktoré si sami pripravia. Ak teda prídete na 9.00 h, žiaci sa rozdelia podľa záujmu na pripravené pracoviská s tým, že takto budú môcť obísť všetkých 7 pracovísk (2x KN, 2x ĽV, OT, DP a ZH) alebo ich časť podľa vlastného výberu.

          • Jesenné prázdniny

          • Od stredy 31. októbra 2012 majú žiaci jesenné prázdniny.

            V utorok 30. októbra majú žiaci Odborného učilišťa skrátené vyučovanie - končia o 11.00 h a idú na obed, resp. domov. Do školy sa vraciame v pondelok 5. novembra, a to podľa rozvrhu párneho týždňa. 

            Na teoretickom vyučovaní teda v pondelok čakáme triedy 1.CK/B+PR/B, 1.OT+DP, 1.KR/B, 2.ĽV+KN, 2.KR/B, 2.PR, 3.CK/B+MA a 3.ZH.

            Triedy 1.CK/A, 1.MA, 1.ĽV+KN, 1.ZH, 1.KR/A, 1.PR/A, 2.CK/A, 2.CK/B, 2.ZH, 2.OT+DP, 2.KR/A, 3.CK/A, 3.OT+PR, 3.KR a 3.DP+KN budú na odbornom výcviku.

          • Naši plavci opäť bodovali

          • V piatok 26. októbra 2012 na 4. ročníku regionálnych plaveckých pretekov zdravotne znevýhodnených na bratislavskom Lafranconi dosiahli už tradične pekný úspech naši plavci pod hlavičkou DSS ROSA. 4 prvé a 2 druhé miesta v pretekoch jednotlivcov ešte podčiarkla výhra v klasickej štafete.

                                   

            Peter Išpold (3.OT) vyhral na 50 m voľný spôsob a druhý bol na 50 m prsia, Mário Hržič (2.KR/B) vyhral na 25 m voľný spôsob, Darina Krihová (naša absolventka, dnes v PVS) vyhrala na 25 m i na 50 m prsia, Karin Hummlerová (2.DP) skončila druhá na 25 m prsia. Menovaní tvorili aj našu víťaznú štafetu. Za prípravu našich plavcov patrí vďaka Mgr. Alici Hullovej.  

            Pod vlajkou FTVŠ UK dosiahol skvelý úspech aj ďalší náš žiak Michal Polóni (1.ZH) - vyhral 100 m prsia a tretí bol na 50 m voľný spôsob.

            Všetkým plavcom ďakujeme za výborné výkony a reprezentáciu školy.

          • Nová Rada školy

          • Mimoriadne rodičovské združenie 19. 10. 2012 na druhý pokus zvolilo 3 zástupcov rodičov do našej Rady školy - sú to I. Čorňáková, S. Raninecová a A. Fabianová. Už 11. 10. 2012 si zvolili svojich zástupcov aj pedagogickí zamestnanci (A. Domoráková, A. Kohútová a V. Paluková) a nepedagogickí zamestnanci školy (D. Jajcayová). Po menovaní zástupcov zriaďovateľa sa nová Rada školy zíde na svojom prvom zasadnutí a zvolí si spomedzi svojich členov predsedu a podpredsedu.

          • Stretnutie bývalých zamestnancov

          • Vo štvrtok 18. októbra 2012 sa poobede stretli bývalí dlhoroční zamestnanci Odborného učilišťa a Domova sociálnych služieb pre deti a rehabilitačného strediska ROSA, aby si zaspomínali na staré časy a aby sa dozvedeli, čo nového sa u nás deje.

                                   

            Prítomným sa prihovoril riaditeľ PhDr. M. Kuric. A aby nezostalo iba pri slovách, naše deti pod vedením T. Kollára pripravili dôchodcom skvelý hudobno-recitačný program a v priebehu občerstvenia si naši bývalí zamestnanci mohli pozrieť prezentácie o súčasných aktivitách oboch kooperujúcich inštitúcií.

          • Burza oblečenia

          • Vo štvrtok 11. októbra 2012 sa na 4. poschodí DSS pre deti a RS Rosa uskutočnila burza zimného šatstva, ktorú už tradične pripravil učebný odbor opatrovateľ s pomocou ďalších majstrov odbornej výchovy. Materiálne prispela Poštová banka a Philips, ako aj mnoho zamestnancov OU i DSS pre deti a RS ROSA.

                          

          • Mimoriadne rodičovské združenie

          • V piatok 19. októbra 2012 sa na rodičovskom združení stretnú rodičia a zákonní zástupcovia žiakov Odborného učilišťa. O 11.00 h sa vo veľkej jedálni uskutoční voľba zástupcov rodičov do Rady školy, pretože končí funkčné obdobie súčasným členom. V súlade s platnou legislatívou majú v Rade školy rodičia 3 zástupcov, pedagogickí zamestnanci školy 3 zástupcov, nepedagogickí zamestnanci 1 zástupcu a zriaďovateľ nominuje 4 členov. Zástupcovia zamestnancov školy už boli zvolení, po voľbe zástupcov rodičov a nominácii Krajského školského úradu v Bratislave ako zriaďovateľa školy sa na ustanovujúcom zasadnutí zíde nové zloženie Rady školy (pravdepodobne začiatkom novembra) a zvolí si zo svojich členov predsedu a podpredsedu.

            Triedne aktívy nebudú, ale rodičia sa v prípade záujmu môžu po 11.30 h individuálne stretnúť s učiteľmi a majstrami v triedach a konzultovať s nimi dochádzku, správanie a študijné výsledky svojich detí, resp. môžu navštíviť psychológov či sociálnu pracovníčku na ich pracoviskách.
             

          • Bedmintonový turnaj

          • V utorok 2. októbra 2012 sa na tenisovom ihrisku uskutočnil školský turnaj v bedmintone, ktorý zorganizoval zástupca riaditeľa OU M. Hagara. Na 1. mieste sa z chlapcov umiestnil Július Vašek (3.CK) z dievčat Michaela Bobeková (3.PR), druhí skončili Lukáš Čeremšák (1.CK) a Simona Jakubíková (1.CK), tretie miesto obsadili Marek Vichnálek (3.KR) a Karolína Kružliaková (1.CK), štvrtí skončili Michal Brindzák (3.ZH) a Kristína Klímová (2.KR). Blahoželáme víťazom i porazeným.

             

                             

          • Rodičovské združenie

          • V piatok 28. septembra 2012 sa na rodičovskom združení stretnú rodičia a zákonní zástupcovia žiakov 1. ročníka Odborného učilišťa. O 10.00 h sa vo veľkej jedálni uskutoční plenárne zasadnutie, potom sa rodičia stretnú s učiteľmi a majstrami v triedach.
             

          • Opatrovatelia na výstave

          • Dňa 27. septembra 2012 sa žiaci učebného odboru opatrovateľ zúčastnili výstavy Slovmedika a Nonhandicap v bratislavskej Inchebe. Spolu s pani učiteľkou a pani majsterkami si prezreli novinky zdravotníckych pomôcok a techniky. V stánku Slovenského červeného kríža si precvičili na figuríne masáž srdca, umelé dýchanie a uloženie raneného do stabilizovanej polohy.


                                

          • Záverečné skúšky

          • Vo štvrtok 20. septembra 2012 sa v OU uskutočnia záverečné skúšky v mimoriadnom skúšobnom období pre dvoch žiakov, ktorí sa ich nemohli zo zdravotných dôvodov zúčastniť v riadnom termíne v júni.

            yes   Držme im palce! 

          • Nohejbalový turnaj

          • Už tradične v septembri organizuje zástupca riaditeľa OU M. Hagara školské športové turnaje. Turnaj v nohejbale (17. 09. 2012) vyhralo družstvo v zložení Marek Vichnálek a Dávid Kelemen (obaja 3.KR), druhí boli Mário Hržič a Milan Ostrihoň (2.KR), tretí boli Michal Brindzák (3.ZH) a Adam Filo (1.ZH). Víťazom gratulujeme a pánu zástupcovi vďaka za tieto obľúbené aktivity.

                          

             

          • Turnaj v streetbale

          • V utorok 11. septembra sa uskutočnil turnaj v streetbale. Prvé skončilo družstvo v zložení Mário Hržič, Milan Ostrihoň a Jozef Hetináč, druhí skončili Michal Magula, Miška Bobeková a Marek Vichnálek. Turnaj zorganizoval, rozhodoval a ceny víťazom i porazeným odovzdal Bc. Miroslav Hagara.

                             

        • Kurz na ochranu človeka a prírody
          • Kurz na ochranu človeka a prírody

          • V dňoch 10. - 12. septembra 2012 sa uskutočnil kurz na ochranu človeka a prírody a účelové cvičenie. Organizačne ho pripravila Mgr. A. Hullová, ale za jeho hladký priebeh a dobrú atmosféru patrí vďaka všetkým pedagógom i žiakom našej školy.

                                         

          • 13. septembra štrajkujeme!

          • Vo štvrtok 13. septembra 2012 bude naša škola zavretá a žiaci zostanú doma. Výnimkou sú klienti DSS pre deti a RS ROSA, ktorí môžu doobeda stráviť so svojimi vychovávateľmi vo výchove.

            Zamestnanci Odborného učilišťa spolu s väčšinou zamestnancov slovenských škôl vyhlásili v súlade s čl. 27, ods. 4 Listiny základných práv a slobôd a čl. 37, ods. 4 Ústavy SR jednodňový výstražný štrajk za zvýšenie miezd učiteľov a ďalších zamestnancov škôl.

          • Kurz na ochranu človeka a prírody

          • V dňoch 10. - 12. septembra 2012 sa pre žiakov 3. ročníka Odborného učilišťa uskutoční kurz na ochranu človeka a prírody. Začiatok je vždy v čase začiatku vyučovania, t. j. o 7.45 h pred budovou školy (teoretického vyučovania). V pondelok je na programe vychádzka na Kamzík, v utorok prebehne zdravotná a enviromentálna príprava v areáli školy a v stredu sa presunieme na neďaleký Kačín.

            Žiaci 1. a 2. ročníka v pondelok 10. septembra 2012 v rámci ochrany človeka a prírody absolvujú účelové cvičenie - vychádzku na Kamzík. Odchod je spred školy (zraz o 7.45 h) a príchod opäť pred školu (cca 13.00 h). Žiaci oslobodení od telesnej a športovej výchovy budú mať náhradný program na Železnej studničke.

            Nezabudnite si vziať vhodnú obuv, oblečenie a dostatok tekutín (najlepšie fľašu s vodou)!

          • Nástup do školy

          • V pondelok 3. septembra 2012 nastúpia žiaci Odborného učilišťa do školy. cool Čakáme ich vo zvyčajnom čase - medzi 7.45 a 8.00 h. Prváci budú na teoretickom vyučovaní, druháci a tretiaci na odbornom výcviku.

        • Letná škola tanca
          • Letná škola tanca

          • Známy tanečník Laci Strike dodržal, čo sľúbil na Deň detí a umožnil našej žiačke Sandre Kilianovej sponzorsky stráviť týždeň v jeho Letnej škole tanca. Vďaka.

          • V rytme zumby

          • Zumba maratón už tradične pripravuje v posledný týždeň školského roka pani učiteľka Hullová. Toho roku sa uskutočnil 27. júna a zúčastnili sa ho nielen žiaci Odborného učilišťa a klienti DSS a RS, ale aj učitelia, vychovávatelia a rehabilitační pracovníci.

                                   

            Počasie nám prialo a tak ten, kto chcel, si mohol dať riadne do tela. Dobrou správou je, že sa po necelých štyroch hodinách počet tancujúcich takmer vôbec nezmenšil, takže môžeme povedať, že najmä naše dievčatá majú kondíciu vo vynikajúcom stave. Rytmy Zumby potom vystriedali diskotékové hity DJ Michala, ktorými priláka na parket aj tých, ktorí sa doteraz len prizerali, aby si v tento deň pohyb užili úplne všetci.

          • Petanque v Modre

          • V horúci štvrtok 28. 6. 2012 usporiadal DSS MEREMA pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja v Modre-Harmónii už tretí ročník turnaja v petanque.

                          

            Naše dva skvelé tímy – Železné gule (Lukáš Varády, Karin Hummlerová, Peťo Išpold) a Patróny z Patrónky (Paťo Bordáč, Jano Frátrič a Silvia Šenková) – pod vedením vychovávateľov Zdenky Sabršúlovej a Tomáša Koňucha zviedli ťažké boje, no aj napriek veľkej snahe sa im nepodarilo postúpiť do nadstavbovej časti turnaja.

            Aby sme zahnali smútok, posilnili sme sa gulášom a bavili sme sa na lúke divadlom, súťažami, hrami, športom a diskotékou. Po slávnostnom odovzdávaní cien sme sa schladili v Modre zmrzlinou. Bol to krásny a úspešný deň! 

        • Ocenenie primátorom
          • Ocenenie primátorom

          • Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik v pondelok 18. júna 2012 oceňoval talentovanú mládež. Za úspešnú športovú reprezentáciu Bratislavy získala čestné uznanie aj naša žiačka Kristína Němečková.

                                

            Kristína s tímom WKC Slovakia pod vedením trénera Mgr. Juraja Folkmanna dosiahla viaceré úspechy v českej kickboxovej lige a najnovšie zvíťazila aj na otvorených majstrovstvách Veľkej Británie v kategórii light contact junioriek do 55 kg. Tešíme sa spolu s ňou a jej osobný úspech je aj výbornou reprezentáciou Odborného učilišťa a DSS pre deti a RS ROSA.

          • Anglické zlato Kristíny Němečkovej

          • V nedeľu 17. júna 2012 v anglickom Manchestri na Otvorených majstrovstvá Veľkej Británie v kickboxe dosiahla žiačka nášho Odborného učilišťa Kristína Němečková ďalší skvelý úspech. Aj napriek zdravotným problémom vyhrala kategóriu light contact junioriek do 55 kg a v kategórii semi contact junioriek do 55 kg získala tretie miesto. Gratulujeme!

                 

            Na tomto športovom úspechu sa veľkou mierou podpísal aj tréner Mgr. Juraja Folkmann z WKC Slovensko, podpora ŠK Rosa Patrónka a najmä finančná pomoc z Nadácie SPP, program Opora.

            Tím WKC Slovensko získal v Manchestri okrem Kristíninho zlata a bronzu ešte 4 strieborné medaily.

        • Druhé kolo prijímacích skúšok
          • Druhé kolo prijímacích skúšok

          • V utorok 19. júna 2012 sa v našom Odbornom učilišti uskutočnilo druhé kolo prijímacích skúšok. Z ôsmich prihlásených uchádzačov sme prijali piatich. Spolu sme tak tento rok prijali do prvého ročníka 81 žiakov v 9 učebných odboroch.

            Zoznam prijatých žiakov v druhom kole podľa jednotlivých odborov aj s počtom dosiahnutých bodov nájdete v priloženom súbore:

            PS_2012_-_web_-_2.termin.xls

            Kódy jednotlivých žiakov dostali uchádzači poštou v pozvánke na prijímacie skúšky.

            Vśetkým úspešným uchádzačom gratulujeme a tešíme sa na stretnutie v septembri.

          • Výlet do Talianska

          • Žiaci Odborného učilišťa spolu s pani učiteľkou V. Palukovou a A. Hullovou sa v dňoch 26. mája - 2. júna 2012 zúčastnili výletu do Bibione v Taliansku. O výbornú stravu sa postarala pani majsterka J. Rigová a o zdravotný stav zdravotná  sestrička K. Sklutová.

                                               

            Počasie nám všetkým prialo, mohli sme sa slniť do sýtosti. Kúpali sa tí, ktorým neprekážala chladnejšia voda. Program bol rozmanitý - milovníci historických pamiatok sa  zúčastnili celodenného výletu do Benátok, všetci chlapci boli na prechádzke k majáku, kde hľadali mušle pre dievčatá a MDD sme oslávili výletom na lodi. V Taliansku sme sa všetci dobre cítili a bez úrazu a choroby sme sa v skorých ranných nedeľných hodinách vrátili do Bratislavy. Všetci dúfame, že sa podobný výlet uskutoční aj v budúcnosti.

          • Súťaž o motto

          • Riaditeľ Odborného učilišťa a DSS pre deti a RS ROSA PhDr. Miroslav Kuric vypisuje súťaž o najlepšie motto, ktoré by stručne a výstižne pomenovalo povahu, resp. cieľ školy i domova.
            Maximálny rozsah: 6 slov. Príkladom môžu byť niektoré vydarené firemné textové identity, slogany: Robme veci lepšie (Philips) alebo Fantázia v pohybe (Citroen).
            Návrhy môžu posielať žiaci, klienti, zamestnanci i širšia verejnosť do 15. júna 2012, a to mailom na adresu: miroslav.kuric@oudubba.sk alebo mirokuric@domovrosa.sk (ako predmet uveďte MOTTO), príp. osobne na sekretariát či do schránky pri vstupe na sekretariát riaditeľa na Dúbravskej ceste 1, Bratislava.
            Súťaž vyhodnotí komisia, ktorú vymenuje riaditeľ. Najlepšie návrhy budú finančne odmenené.
          • Deň detí

          • Na Deň detí je u nás vždy veselo, to už poznáme z minulých rokov. Vo štvrtok 31. mája 2012 sa však u nás diali aj veci doteraz nevídané!

                                                                 

            Už o druhej poobede vypukla zábava. Najväčším lákadlom programu bolo vystúpenie hip-hopového mága Laciho Strika, ktorého k nám priviedli naši priatelia z Microsoftu. Po tejto chuťovke sa nafúkali skákacie hrady, spustili kolotoče, nahriali hotdogovače a zachladili nanuky a nápoje. Komu sa málilo, mohol si pod jarmočnými šiatrami kúpiť niečo pod zub, zákusky, kvety i úžitkové rastliny, knihárske a textilné handmade výrobky, kópie majstrov štetca či pestrú keramiku – všetko od našich detí. A ak sa mu z toho všetkého zatočila hlava, zmerali sme mu aj krvný tlak.

            Medzi najvychytenejšie aktivity patrilo súťaženie v ozrutných oblekoch sumo zápasníkov či odskúšanie novej trampolíny, ktorá v našom areáli už zostane. Petržalskí hasiči si svojím čarovaním s vodou a tekutým mydlom vyslúžili záujem malých aj veľkých. Chlapi s veľkými motorkami sa  u nás už cítia ako doma. Jazdili na plný plyn a večer o ôsmej veru vyzerali, že sa im od nás tento rok ani nechce. A takýto pocit nemali len chlapi na motorkách, ale mnohé naše deti, ktoré na tento veľkolepý deň budú ešte dlho spomínať.

             

          • Vodné radosti

          • 31.mája 2012 doobeda sa konal v zariadení komunitnej rehabilitácie Gaudeamus na Mokrohájskej v Bratislave 1.ročník plaveckých zručností Vodné radosti. Sedem družstiev zo zariadení v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja súťažili v štyroch netradičných disciplínach a v plávaní jednotlivcov a štafiet.

                                      

            Naši siedmi klienti DSS pre deti a RS Rosa a zároveň žiaci Odborného učilišťa sa nielen zabavili, ale pod vedením Mgr. P. Orlovského tiež prispeli k napĺňaniu projektu Komplexného centra hydroterapie.

        • Futbalové meranie síl
          • Futbalové meranie síl

          • Vo štvrtok 31. mája 2012 privítalo naše Odborné učilište hostí zo Spojenej školy na Švabinského ul. v Petržalke, aby si žiaci zmerali sily vo futbale. Za obe učilištia nastúpili po dva tímy pod vedením učiteľov telesnej výchovy Mgr. Jany Beňušovej a Mgr. Petra Čaputu. 

                                

            V sčítaní bodov oboch mužstiev boli výsledky rovnaké – tri body za výhru a remízu, hoci počtom nastrieľaných gólov nás súper prevyšoval.  Napokon rozhodol posledný zápas, v ktorom výber učňov zo Švabinského zvíťazil nad výberom nášho učilišťa 7:2.

            Naše prvé družstvo tvorili Michal Magula, Marek Vichnálek, Julo Vašek, Jozef Hetináč, Milan Hržič, Marek Prelec a Mišo Brindzák, v druhom družstve hrali Miro Jakubík, Jaro Pálik, Richard Hagelmüller, René Púček a Ján Raninec. Vďaka patrí všetkým hráčom, najmä však tým, ktorí sa nevzdávali, ani keď sa zápas pre nás vyvíjal nepriaznivo.

          • Športové popoludnie s Microsoftom

          • Vo štvrtok 24. mája 2012 sa stretli žiaci Odborného učilišťa a klienti Domova sociálnych služieb pre deti a rehabilitačného strediska ROSA na Patrónke s predstaviteľmi firmy Microsoft, aby si už tradične zmerali sily vo futbale a zasúťažili si aj v ďalších disciplínach.

                                                           

            Stretnutie takmer stovky žiakov a klientov, ich učiteľov, vychovávateľov, zdravotníkov a zamestnancov Microsoftu moderoval Dárius Richter.

            Vo futbale zvíťazili naši učni, povzbudzovaní pôvabnými roztlieskavačkami a desiatkami divákov, nad IT odborníkmi rozdielom triedy – 13 : 4, za čo získali futbalový pohár. Takýto úspech je nepochybne dôsledkom úsilia a bojovnosti hráčov, pravidelných tréningov pod vedením Petra Čaputu a nestranného rozhodovania Miroslava Kurica, riaditeľa OU a DSS pre deti a RS ROSA. Naši hráči sa navyše dokázali vyvarovať negatívnych emócií, sústredili sa na hru. To je takpovediac ich druhé víťazstvo.

            Hod loptičkou na cieľ, vrh guľou alebo petanque potom absolvovali prakticky všetci zúčastnení. Petanque vyhralo družstvo v zložení Karin Struhárová, Lukáš Hlavatý a Nick Lang. Vrh guľou do diaľky (3; 4; 5 kg – podľa uváženia): 1. Mário Hržič, 2. Róbert Kupka, 3. Patrik Kozaitek. Hod na cieľ: 1. Zuzana Babicová, 2. Mirka Tkáčiková, 3. Ondrej Mach. Najlepší získali tričká a čiapky, všetci loptičky s logom firmy Microsoft, v ktorej má OU a DSS pre deti a RS ROSA stabilného a váženého partnera.  

          • Bezpečne na internete

          • Vo štvrtok 24. mája 2012 predstavitelia firmy Microsoft vyhlásili na pôde Odborného učilišťa a Domova sociálnych služieb pre deti a rehabilitačného strediska ROSA výsledky súťaže Bezpečne na internete.

                                            

            Celý mesiac mali žiaci OU a klienti DSS pre deti a RS ROSA na to, aby na počítači napísali a mailom do Microsoftu odoslali svoju skúsenosť alebo názor na túto tému. V apríli nám ich odborník priblížil interaktívnou prezentáciou temnú stránku internetu a sociálnych sietí, teraz sme sa mohli vyjadriť my. Z 27 príspevkov vybrali najlepších: Patrika Bordáča (za chorého víťaza cenu prevzal E. Filo), Annu Klčovú a Róberta Kupku. Vecné ceny - LifeChaty, klávesnice, myši a podložky všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili súťaže, odovzdala v prítomnosti riaditeľa OU DSS pre deti a RS ROSA Miroslava Kurica Lucia Benkovičová z Microsoftu.

        • Zodpovednosť pri sexuálnom zneužívaní
          • Zodpovednosť pri sexuálnom zneužívaní

          • V rámci dlhodobej spolupráce so sekciou Prevencie z OR PZ BA IV sa v piatok 18. mája v kultúrnej miestnosti uskutočnila pre naše dievčatá a následne pre zamestnancov prednáška spojená s diskusiou na tému "Zodpovednosť pri sexuálnom zneužívaní". Na naše otázky profesionálne odpovedali npor. JUDr. Jan Kovarčík a npor. PaedDr. Martina Kočišová.

                             

        • Ukáž, čo vieš
          • Ukáž, čo vieš

          • V stredu 16. mája 2012 sa v našej cukrárskej dielni pod vedením majsteriek OV Dóczyovej, Kozánkovej a Rigovej konala súťaž žiakov 2. a 3. ročníka v zručnosti a v kreativite pri výrobe torty. Na prvom mieste sa umiestnila Lucia Šišoláková (2.CK/B), druhý skončil Miroslav Šipoš (3.CK/B), tretia bola Eva Šóšová (2.CK/A), štvrté miesta boli tri: Tibor Csörgey, Kristína Němečková a Michaela Taschnerová. Gratulujeme!
                                   
          • Víťazstvo v Prahe

          • V treťom kole Českej SAP ligy ČSFu (Český svaz Full-contactu a ostatních bojových umění) v Prahe Kristína Nemečková  potvrdila dobrú formu. Ako juniorka (do 55 kg) znovu obsadila prvé miesta v obidvoch kategóriách (semicontact a lightcontact). Veríme, že bude skvele pripravená na otvorené Majstrovstvá Veľkej Británie, ktorých sa zúčastní spolu s tímom WKC Slovensko pod vedením trénera Mgr. Juraja Folkmanna v júni tohto roku. Kristína bude reprezentovať v Manchestri náš športový klub ŠK Rosa Patrónka. Aj vďaka podpore z Nadácie SPP, program Opora, bude v júni Kristína zápasiť z najlepšími kickboxerkami vo Veľkej Británii. Držíme jej palce.

             

                             

             

        • Výsledky prijímacích skúšok
          • Výsledky prijímacích skúšok

          • Výsledky 1. termínu prijímacích skúšok podľa jednotlivých odborov aj s počtom dosiahnutých bodov nájdete v priloženom súbore.

            Kódy jednotlivých žiakov dostali uchádzači poštou v pozvánke na prijímacie skúšky.

            PS_2012_-_web_-_1.termin.xls

            Vśetkým úspešným uchádzačom gratulujeme a tešíme sa na stretnutie v septembri.

          • Prijímacie skúšky

          • Prijímacie skúšky do nášho Odborného učilišťa sa budú konať v pondelok 14. mája 2012 v Bratislave na Dúbravskej ceste 1. Uchádzači o štúdium so svojimi zákonnými zástupcami sa o 7.45 h zhromaždia vo veľkej jedálni. Tu odovzdajú vyplnenú prílohu, ktorú dostali poštou spolu s pozvánkou na prijímacie skúšky. Tu tiež získajú informácie tí uchádzači, ktorí majú záujem o služby DSS pre deti a RS ROSA. Majstri odbornej výchovy odvedú žiakov a rodičia (zákonní zástupcovia) môžu odísť alebo počkať do 11.00 h, kedy sa opäť zhromaždia v jedálni. Samotné prijímacie skúšky sa konajú na pracoviskách odborného výcviku v areáli a trvajú od 8.00 h približne do obeda. Preto odporúčame, aby žiaci mali pri sebe jedlo a pitie, príp. lieky, ak ich potrebujú.

            Definitívne výsledky oznámime a rozhodnutia o prijatí osobne odovzdáme v deň konania skúšky, t. j. 14. 05. 2012 o 14.00 h vo vstupnej hale pri jedálni. Výsledky prijímacích skúšok všetkých uchádzačov zverejníme do troch dní aj vo výveske školy a na webovom sídle školy, a to pod kódmi, ktoré sú uvedené na pozvánke na prijímacie skúšky.

          • Uzávierka súťaže

          • Pripomíname našim žiakom, že do piatku 11. mája môžu poslať súťažné práce (vo Worde, Exceli alebo v PowerPointe) na tému Bezpečne na internete, ktorú pre nás vypísala firma Microsoft Slovakia. Najlepšie príspevky budú odmenené vecnými darmi. Bližšie informácie sú na nástenke v škole aj na internáte, zber prác koordinujú PaedDr. S. Gergelová, Mgr. P. Čaputa a Mgr. P. Orlovský.

          • Flora 2012

          • Vo štvrtok 3. mája 2012 naši žiaci, najmä záhradníci, navštívili výstavu Flora 2012. Ako aj po iné roky, výstava je inšpiráciou pred nadchádzajúcou záhradníckou sezónou.

                                                  

          • Riaditeľské voľno

          • Dva utorky za sebou - 1. a 8. mája 2012 - sú štátne sviatky - Sviatok práce a Deň víťazstva nad fašizmom. V tieto dni sa, samozrejme, nepracuje a neučí ani u nás.

            blush Rozhodnutím riaditeľa Odborného učilišťa sa však žiaci neučia ani dva pondelky za sebou - 30. apríla a 7. mája. blush Čakajú nás teda dva štvordňové, hádam aj teplé a slnečné víkendy! cool

          • Bezpečne na internete

          • Vo štvrtok 26. apríla doobeda nás po čase opäť navštívili odborníci z Microsoftu, aby našich žiakov 1. ročníka OU, starších žiakov zo SŠ a klientov DSS a RS ROSA upozornili na nástrahy, ktoré na nás číhajú na internete.

                          

            Z prostredia internetu útočia na naše počítače vírusy, červy, trójske kone... No čo je horšie, cez internet nás kontaktujú aj ľudia, ktorí chcú zneužiť našu nevedomosť, zvedavosť a dôverčivosť, aby nás okradli, ohovorili alebo nám inak ublížili. Pozor nas každý zbytočný klik!

            Viac sa dozviete tu: Bezpecne_na_internete.pdf

          • Rodičovské združenie

          • V piatok 27. apríla 2012 sa na rodičovskom združení stretnú rodičia a zákonní zástupcovia žiakov Odborného učilišťa. O 10.00 h sa v kultúrnej miestnosti uskutoční plenárne zasadnutie, potom (cca o 11.00 h) sa rodičia stretnú s učiteľmi a majstrami v triedach. Po triednych aktívoch je možné konzultovať aj s psychológmi a sociálnou sestrou.

          • Cukrárky súťažili

          • V celoslovenskej súťaži odborných zručností žiakov odborných učilíšť v učebnom odbore cukrár, ktorá sa uskutočnila 24. apríla 2012 v Spišskom Štiavniku, nás pod vedením pani majsterky Jarmily Rigovej a Bc. Aleny Dóczyovej reprezentovali Kristína Němečková a Martina Sečkárová.

          • Deň zeme

          • V tomto čase si už tradične pripomíname enviromentálny "sviatok" Deň zeme bohatým programom, ktorý v našom areáli na 3. mája 2012 poobede pripravujú vychovávatelia z DSS a RS ROSA na čele s Mgr. E. Berdisovou. 26. apríla 2012 v doobedňajších hodinách prispelo tento rok svojou trochou do mlyna aj Odborné učilište, ktoré svojim žiakom a klientom DSS a RS ROSA ponúklo na 6 stanovištiach urobiť niečo pre seba a pre našu zem i Zem. Podujatie v rámci projektu Zelená škola za OU koordinovala Ing. Eva Kopáčová.

                                      

            "V rámci Medzinárodného dňa Zeme, ktorý sa konal v našej škole sme pre žiakov pripravili aj Vodný bar. V rámci neho sme informovali žiakov o kolobehu vody v prírode, o jej vlastnostiach a vyskúšali sme bylinkové čaje z čerstvých byliniek, ktoré dopestovali naši záhradníci. Popri Vodnom bare sme so žiakmi vyrábali aj ručne robené čaje v sáčku," hovorí na jednom zo stanovíšť Petra Kolenová. Z kávových filtrov si žiaci povystrihovali rôzne tvary, ktoré zošili, naplnili bylinkami a dozdobili veselou šnúrkou. Svoje výtvory si potom odniesli domov na ochutnanie :) V rámci výroby čajov sme si povedali o liečivých účinkoch byliniek, ktoré sme do nich dávali.

        • Ježkovia
          • Ježkovia

          • V pondelok 23. apríla sa u nás zavŕšil projekt Porcospini (Ježkovia). Žiakom sa stretnutia veľmi páčili, naučili sa, ako rozpoznať pokus o sexuálne zneužitie, ktoré dotyky sú im príjemné a kde sú ich vlastné hranice.

                       

          • Kariérové poradenstvo

          • Dňa 19. 04. 2012 sa na Výstavisku Agrokomplex Nitra uskutočnil seminár „Kariérové poradenstvo“, ktorý bol súčasťou celoštátnej prezentačnej výstavy výrobkov žiakov stredných odborných škôl, stredísk praktického vyučovania a partnerských škôl z ČR a Maďarska – Mladý tvorca 2012. Za naše Odborné učilište sa ho zúčastnili Mgr. Lenka Krušinová, Mgr. Iveta Jančia a Ing. Jana Mačugová.

            "Výstava aj seminár kariérneho poradenstva splnili svoj účel, získali sme nové poznatky v systéme kariérneho poradenstva a skúsenosti zo zahraničia," zhodnotila podujatie naša výchovná poradkyňa L. Krušinová.

          • Exkurzia do Nitry

          • Vo štvrtok 19. apríla 2012 sa 37 žiakov učebného odboru cukrár a záhradník a 8 učiteľov a majstrov OV zúčastnilo exkurzie do Nitry, kde si prezreli celoslovenské výstavy Mladý tvorca a Gardenia. Žiaci i pedagógovia tak mali možnosť pozrieť si expozície škôl a firiem ich zamerania z celého Slovenska.

                          

            Cukrári obdivovali cukrárske výrobky a na vlastné oči a ústa mohli sledovať a ochutnať prácu žiakov napríklad aj pri zdobení perníkov. Záhradníci mali možnosť vidieť a zakúpiť si množstvo okrasných i úžitkových rastlín. Mali navyše zadanú úlohu, ktorú na exkurzii najlepšie splnila dvojica Karin Struhárová a Tomáš Dantsits. Za zorganizovanie exkurzie patrí vďaka Ing. Eve Kopáčovej, Mgr. Vlaste Palukovej a ďalším. Exkurziu podporil Neinvestičný fond ROSA.

          • Burza oblečenia

          • Vo štvrtok 19. apríla 2012 o 14.00 h sa v kultúrnej miestnosti už tradične uskutočnila burza jarného a letného oblečenia pre žiakov Odborného učilišťa a pre klientov DSS a RS ROSA. Tohto roku bola podľa organizátorov rekordná účasť - rekordná ponuka i rekordný dopyt.

                             

            Šatstvom prispelo mnoho jednotlivcov, ale aj zamestnanci Poštovej banky či Philipsu. Veľká vďaka patrí všetkým darcom, ale i organizátorom z učebného odboru opatrovateľ - Kvetke Varjúovej, Ivane Povincovej a Ľubici Kresanovej i ďalším, ktorí prispeli k tejto vydarenej akcii!

          • Súťaž v Spišskom Štiavniku

          • Katka Hofferová (2.DP) a Karin Hummlerová (1.DP) pod vedením Mgr. Pavla Orlovského sa 17. apríla 2012 zúčastnili celoslovenskej súťaže zručnosti a odborných vedomostí v učebnom odbore služby a domáce práce, ktorá sa konala v priestoroch OUI Spišský Štiavnik.

                                            

          • Deň narcisov

          • V piatok 13. apríla 2012 sa naši žiaci po prvý raz zúčastnili verejnej zbierky Dňa narcisov. Zbierali peniaze pre Ligu proti rakovine, ktorá výťažok použije na projekty zamerané na pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám. Spolu vyzbierali 1398,26 eur, čo potvrdzuje, že rozhodne nezaháľali.

                                   

            Popri zbierke na dobrú vec si naši dobrovoľníci užili aj kopec zábavy. Zistili sme napríklad, že sú ochotní osloviť aj vodiča autobusu :)

            Vďaka patrí aj pedagógom, ktorí pomáhali pri zbierke, a Mgr. Petre Kolenovej, ktorá celú vydarenú akciu pripravila a zorganizovala.

             

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • V stredu 4. apríla je skrátené vyučovanie - končíme 4. hodinou o 11.00 h, potom bude obed. Prázdniny začínajú vo štvrtok 5. apríla a končia v utorok 10. apríla 2012.

            Po prázdninách, v stredu 11. apríla, bude v našom rozvrhu nepárny týždeň. Teoretické vyučovanie teda budú mať triedy: 1.CK/A, 1.ĽV, 1.ZH, 1.OT, 1.KR/A, 1.PR, 1.DP, 1.KN, 2.CK/B, 2.KR/B.

            Odborný výcvik budú mať triedy: 1.CK/B, 1.KR/B, 2.CK/A, 2.MA, 2.ZH, 2.OT, 2.KR/A, 2.PR, 2.DP, 2.KN, 3.CK/A, 3.CK/B, 3.ĽV, 3.ZH, 3.OT, 3.KR/A, 3.KR/B, 3.PR/A, 3.PR/B, 3.DP, 3.KN.

        • Projekt Ježkovia
          • Projekt Ježkovia

          • Dňa 2. 4. 2012 sa u nás zahájil projekt Porcospini (Ježkovia), ktorý realizujú vyškolení psychológovia z CPPPaP Fedákova. Porcospini je medzinárodný projekt, ktorého základným cieľom je zvyšovať povedomie o sexuálnom zneužívaní detí a mládeže.

            Ešte 15. februára 2012 sa stretol psychológ z CPPPaP Mgr. Tomáš Kubla s učiteľmi Odborného učilišťa, aby im predstavil ciele a posupy projektu. Tri stretnutia so žiakmi tried 1. DP, 1. KN a 1. ĽV majú za cieľ pomôcť im rozpoznať riziko a vhodne reagovať v prípade, že by sa stretli s pokusom o sexuálne zneužívanie. Za školu projekt koordinuje školský psychológ Mgr. Petra Kolenová a koordinátor výchovy k manželstvu a rodičovstvu Mgr. Andrea Domoráková.

        • Ukážka boccie
          • Ukážka boccie

          • Dvaja bočisti, členovia Slovenskej asociácie boccie Pier Paolo Soresi a Ján Šnúrik, pripravili ešte 16. januára 2012 pre žiakov Odborného učilišťa a klientov DSS a RS Rosa v Bratislave ukážky čoraz populárnejšieho netradičného športu – boccie.

            Malá, ale útulná telocvičňa, ktorá aspoň na chvíľku slúžila ako pravý originálny bocciodrom (ako v Taliansku), v ten deň doslova praskala vo švíkoch. Veď guľovú hru si vyskúšali okrem iných aj vozíčkári, ktorým kotúľanie gúlí k malému palinovi išlo doslova zázračne. „Keď sa môžem vrátiť k dojmom z Vašej návštevy u nás, musím povedať, že ste na nás spravili veľmi dobrý dojem. Aj na deti, aj na pedagógov. Bolo to veľmi prirodzené a deti takú atmosféru vnímajú oveľa citlivejšie ako my. Pýtali sa na Vás hneď, ako sa dalo. To je vlastne aj odpoveď na otázku, či boccia u nás bude mať budúcnosť,“ povedal pedagóg Peter Čaputa.

            O svoje dojmy sa podelil aj pravý Talian, žijúci už dlhšiu dobu na Slovensku, výborný hráč boccie Pier Paolo Soresi: „Bol som dojatý a prekvapený z toho, aký majú tieto deti cit na hru. Gúľanie im išlo vynikajúco, ak budú trénovať, budú z nich výborní bočisti. Urobíme všetko pre to, aby sme im pomohli s trénovaním a pravidlami, ktoré nie sú vôbec jednoduché.“

            http://www.bocce.sk/

          • Ocenená L. Krušinová

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov prednosta Krajského školského úradu v Bratislave ocenil našu učiteľku i kariérnu poradkyňu Mgr. Lenku Krušinovú za dlhoročnú obetavú prácu pri výchove a vzdelávaní mladej generácie. Pripájame sa aj my, kolegovia a žiaci!

                             

            Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo vo štvrtok 29. marca v Zichyho paláci v Bratislave. Ocenenia odovzdal prednosta KŠÚ Mgr. Pavol Škovránek, prítomní boli aj zástupcovia Ministerstva školstva RNDr. Miroslav Repovský a PaedDr. Mária Tekelová, riaditelia škôl a ďalší hostia.

            Nás teší, že Mgr. L. Krušinová je už naším šiestym držiteľom tohto ocenenia. V minulých rokoch boli takto vyznamenaní Ing. A. Porhinčáková, PhDr. M. Kuric, A. Jancura, Bc. M. Hagara a PaedDr. S. Gergelová.

          • Stolnotenisový turnaj

          • V marci sa už tradične konal školský stolnotenisový turnaj. Pre našich žiakov ho pripravil Mgr. Peter Čaputa.

                             

            V  skupine A sa spomedzi 8 zúčastnených najlepšie umiestnila Danica Marková (2.OT), ktorá v priebehu celého turnaja nestratila ani jeden set. Dámsky trojlístok ďalej dopĺňa druhá Sandra Kilianová (2.OT) a tretia Vierka Mičová (2.KR/B). Na štvrtom mieste skončila Silvia Šenková (2.CK/A) a po nej si piate miesto so zhodným ziskom dvoch setov podelili Lucia Olahová (3.ZH), Milan Šimek (2.ZH), Paťo Bordáč (2.ZH) a Tibor Csörgey (2.CK/B).

            Skupinu B tvorili o niečo skúsenejší žiaci, preto sa očakával napätý boj o prvenstvo. So stratou jediného setu vo finálových zápasoch ho nakoniec vybojoval Rišo Hagelmüller (1.OT). Na druhom mieste sa umiestnil talentovaný Jano Raninec (1.CK/A) a tretie obsadil víťaz dvoch minulých turnajov Marek Prelec (2.ZH). Štvrté miesto obsadil Mišo Magula (2.KR/A), piate Miška Bobeková (2.PR) a šieste Majo Hržič (1.KR/B). Ďalšie miesta si vyrovnaným výkonom zaslúžili hneď traja žiaci: Karin Hummlerová (1.DP), Mišo Brindzák (2.ZH) a Julo Vašek (2.CK/A). Oceňujeme aj sympatickú bojovnosť Moniky Neumannovej (3.CK/B) a Reného Púčeka (2.KR/B)

          • Obchodovanie s ľuďmi

          • V stredu 28. 03. 2012 sa u nás uskutočnila prednáška zástupkyne polície z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave IV na tému "Obchodovanie s ľuďmi".

            Žiakov téma veľmi zaujala, dozvedeli sa, aké riziká im hrozia, keď od nich niekto pýta osobné údaje, ako sa chrániť pred cudzími ľuďmi, ktorí im ponúknu rýchly zárobok, čo im môže hroziť, ak ich niekto neznámy zavolá do bytu, i to, že súkromie si treba chrániť, a to aj na facebooku.

             
          • Záhradníci súťažili

          • Naši záhradníci pod vedením pani majsterky Zuzany Hanúskovej sa dňa 27. marca 2012 zúčastnili medzinárodnej súťaže zručnosti a odborných vedomostí v učebnom odbore poľnohospodárska výroba - záhradníctvo, ktorá sa konala v priestoroch OUI Ladce. Reprezentovali nás Viktória Borsuková (3.ZH) a Jana Gajdová (2.ZH). Gratulujeme!

                                   

                             

          • Veľká medaila sv. Gorazda pre nášho riaditeľa

          •     Riaditeľ Odborného učilišťa PhDr. Miroslav Kuric získal za dlhoročnú obetavú prácu v oblasti špeciálneho školstva veľkú medailu sv. Gorazda - najvýznamnejšie ocenenie pedagóga na Slovensku. Vnímame to nielen ako osobné vyznamenanie nášho dlhoročného riaditeľa, ale aj ako úspech celej školy.

                             

            Na slávnostnom podujatí, ktoré sa konalo dňa 26. marca 2012 pri príležitosti Dňa učiteľov v priestoroch historickej budovy Národnej rady SR v Bratislave, si 50 pedagógovia a osobnosti z oblasti školstva a vedy z rúk ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Eugena Jurzycu prevzali medaily sv. Gorazda a ďakovné listy. Srdečne blahoželáme!

            http://www.minedu.sk/index.php?lang=sk&rootId=9882

             

          • Prednáška pre dievčatá

          •         

            V stredu 21. marca doobeda  u nás študentka z Bratislavského spolku medikov prednášala žiačkam na tému "Prvá gynekologická prehliadka". Naše dievčatá téma zaujala, čoho dôkazom bola i diskusia.

          • Jar vítame čistotou

          • Jar klope na dvere - na papieri začína budúci týždeň, no počasie je jarné už dnes. Jarné upratovanie pri vstupe do areálu OU a DSS a RS Rosa je už teda namieste.

                                               

          • Výchovný koncert

          • Vo štvrtok 15. 03. 2012 sa žiaci OU zúčastnili multimediálneho protidrogovo-motivačného koncertu v DK v Dúbravke s názvom „Vzdušné zámky“, na ktorom spieval, rozprával a hral Boris Lettrich so skupinou Aya.

                             

            Vzdušné zámky si každý staviame sami vo svojom vnútri. Sú nimi naše túžby, ktoré sú však spočiatku klamné a vedú nás do klamných výšok. Tak ako nám kapela hrala a my sme spievali, začali sme chápať, že tým najsilnejším pozemským zámkom je rodina a dobrí priatelia, ktorí veľa nesľubujú, ale konajú, a to najmä vtedy, keď my padáme.

          • Športové úspechy Kristíny Němečkovej

          • Naša žiačka Kristína Němečková (2.CK/(A) dosiahla vynikajúci úspech v kickboxe. V druhom kole SAP Ligy – CSFu, Česká liga, Praha 2012 obsadila v marci dve prvé miesta. Už i len účasť na takomto športovom podujatí, ktorého sa zúčastňujú juniori trénujúci niekoľko rokov by bola skvelým úspechom. My jej blahoželáme a veríme že sa objavia ďalšie takého talenty, ktoré budú ochotné na sebe makať a reprezentovať nielen ŠK ROSA PATRÓNKA, OU a DSS a RS ROSA, ale hlavne seba.

                                         

            Najprv bol len záujem o krúžok sebaobrany. Kristína trénuje od začiatku roka pod vedením profesionálneho trénera Mgr. Juraja Folkmanna s tímom WKC Slovakia každý deň v telocvični v ROSE a tvrdé tréningy sa začínajú prejavovať na jej úspechoch v súťažiach. Kristína sa pripojila  k  širšej reprezentácii Slovenska v kickboxe a spolu s tímom WKC Slovakia dobyli Prahu. Na svojej prvej súťaži obsadila vynikajúce druhé miesto v kategórii semi contact, váhová kategória do 55 kg. V kategórii Semi contact si teraz vylepšila svoje predošlé druhé miesto.  V kategórii Light contact rovno zaútočila na víťazstvo a to sa aj podarilo.

          • Kurz sebaobrany

          • Už od minulého roka naši žiaci - chlapci aj dievčatá - navštevujú pravidelne kurz sebaobrany. Pod vedením profesionálneho trénera Mgr. Juraja Folkmanna spoločne zo širšou reprezentáciu Slovenska tvrdo trénujú.

                                         

            10 naši žiaci zložili ťažké skúšky technickej vyspelosti kickboxerov a dosiahli 6. kuy. Kristína Němečková (2.CK/A) sa zaradila do širšej reprezentácie Slovenska a s tímom WKC Slovakia reprezentuje nielen ŠK ROSA PATRÓNKA, ale aj našu školu, DSS a RS ROSA i našu krajinu.

            Ako vidieť, šport je jedna z možností, ako zmeniť svoj život. No nestačí len chcieť, na svojom talente musíš tvrdo pracovať.

          • Jarné prázdniny

          • Jarné prázdniny sa na nás tento rok tešia od 20. do 24. februára 2012. Posledný deň pred prázdninami sme v škole v piatok 17. februára - vyučovanie končí o 11.00 h. Po prázdninách škola začína v pondelok 27. februára - v našom rozvrhu nepárny týždeň.

            Teoretické vyučovanie budú mať triedy: 1.ZH, 1.KR/A, 1.PR, 1.DP, 1.KN, 2.CK/B, 2.KR/B, 3.OT, 3.KR/B, 3.PR/B.

            Odborný výcvik budú mať triedy: 1.CK/A, 1.CK/B, 1.ĽV, 1.OT, 1.KR/B, 2.CK/A, 2.MA, 2.ZH, 2.OT, 2.KR/A, 2.PR, 2.DP, 2.KN, 3.CK/A, 3.CK/B, 3.ĽV, 3.ZH, 3.KR/A, 3.PR/A, 3.DP, 3.KN.

          • Fašiangová zábava

          • 9.februára 2012 sa v kultúrnej miestnosti konala fašiangová zábava. V kultúrnom programe sme si povedali niečo o tradíciách, pár veselých vtipov a nechýbal ani spev a tanec. Nasledoval tanec a zábava strašidelných i zábavných masiek - na konci každá z nich bola odmenená šiškami a fánkami. Kto prišiel v maske, ale aj tí bez nej sa určite dobre zabavili.

                                                      

          • Pečenie šišiek a fánok

          • Dňa 14. 02. 2012 sa na pôde DSS pre deti a RS ROSA na bratislavskej Patrónke konalo stretnutie klientov z DSS v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, aby si zmerali sily v pečení fánok a šišiek.

                                                  

            K príjemnej atmosfére prispel, pochopiteľne, moderátor stretnutia – riaditeľ hostiteľov PhDr. Miroslav Kuric, predstavitelia BSK na čele s riaditeľkou odboru sociálnych služieb Mgr. Michaelou Šopovou a riaditelia a zamestnanci zúčastnených DSS, ale aj babičky z račianskeho DSS a majstri a žiaci Odborného učilišťa, ktorí pripravili cesto a pomohli s pečením.

            Všetci zúčastnení dostali „fašiangový certifikát“ za „fantastické výkony – hodvábnu kvalitu cesta, omamné vône šišiek a fánok a trvalé sliniek zbiehanie“. Tešíme sa na ďalšie takéto vydarené stretnutia.

          • Riaditeľ OU vyznamenával

          • Riaditeľ OU PhDr. M. Kuric 1. februára 2012 vyznamenal a finančne odmenil za výborný prospech s vyznamenaním rekordných 61 žiakov.

                             

          • Na polroku dostanú žiaci iba výpisy klasifikácie

          • Najlepší naši žiaci budú vyznamenaní riaditeľom školy v stredu 01. 02. 2012 o 08.30 h. Všetci žiaci dostanú z rúk triednych učiteľov výpisy klasifikácie prospechu a správania vo štvrtok 02. 02. 2012. V tento deň je skrátené vyučovanie do 11.00 h. V piatok 03. 02. 2012 sú potom polročné prázdniny.

            Zrušenie vydávania polročných vysvedčení upravuje § 55 ods. (10) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa pedagogicko-organizačných pokynov na školský rok 2011/2012 si formu výpisu slovného hodnotenia alebo klasifikácie žiaka určí škola, resp. triedny učiteľ sám. Na rozdiel od vyššie uvedených dokumentov výpis klasifikácie nemusí obsahovať údaje o počte zameškaných hodín, prehľad o navštevovaných útvaroch záujmového vzdelávania, údaje, ktoré sa obvykle vpisujú do doložky a podobne. Nakoľko výpis slovného hodnotenia alebo klasifikácie v zmysle zákona nie je verejnou listinou, neobsahuje ani odtlačok pečiatky a nie je potrebné, aby ho podpisoval štatutárny orgán školy, teda riaditeľ školy.

            Žiak dostane riadne vysvedčenie iba vtedy, ak o jeho vydanie písomne požiada plnoletý žiak, zákonný zástupca neplnoletého žiaka alebo zástupca zariadenia (napríklad riaditeľ detského domova, do starostlivosti ktorého bolo zverené dieťa).


             

          • Na výstave Danubius Gastro

          • Takmer 50 žiakov spolu so svjimi učiteľmi a majstrami z učebných odborov CK, KR a DP si v piatok 20. januára 2012 prezrelo v priestoroch Incheby reprezentatívnu výstavu Danubius Gastro.

                                      

            Danubius Gastro prezentuje ucelenú ponuku pre oblasti gastronómie a hotelierstva od profesionálneho prístrojového vybavenia, cez nábytok, potraviny, nápoje, až po obalové materiály, obchody a reklamu. Kolektívne zastúpení vystavovatelia zo zahraničia ponúkajú ochutnávky národných kulinárskych i nápojových špecialít. Neodmysliteľnou súčasťou Danubius Gastro sú sprievodné podujatia, ktoré porovnávajú zručnosti barmanov, baristov, kuchárov, cukrárov, pekárov i someliérov.

          • Deň otvorených dverí

          • Vo štvrtok 12. januára 2012 od 10.00 do 12.00 h sa uskutočnil Deň otvorených dverí Odborného učilišťa určený výchovným poradcom, učiteľom, rodičom a žiakom ŠZŠ a ZŠ. Na programe bola prezentácia OU, jednotlivých učebných odborov, prehliadka priestorov a aj informácie o možnostiach, ktoré žiakom ponúka OU, príp. aj DSS pre deti a RS ROSA.

                    

             

          • Kam po prázdninách?

          • Všetkým našim žiakom, zamestnancom i priaznivcom prajeme POŽEHNANÉ VIANOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK! Slávnostné chvíle budeme môcť tento rok stráviť doma od 23. decembra 2011 do 8. januára 2012.

            V škole sa opäť stretneme 9. januára 2012, kedy začne v našom rozvrhu nepárny týždeň.

            Teoretické vyučovanie budú mať triedy: 1.ZH, 1.KR/A, 1.PR, 1.DP, 1.KN, 2.CK/B, 2.KR/B, 3.OT, 3.KR/B, 3.PR/B.

            Odborný výcvik budú mať triedy: 1.CK/A, 1.CK/B, 1.ĽV, 1.OT, 1.KR/B, 2.CK/A, 2.MA, 2.ZH, 2.OT, 2.KR/A, 2.PR, 2.DP, 2.KN, 3.CK/A, 3.CK/B, 3.ĽV, 3.ZH, 3.KR/A, 3.PR/A, 3.DP, 3.KN.

          • Vyznamenania za rok 2011

          • Vo štvrtok 22. 12. 2011 ráno riaditeľ OU PhDr. Miroslav Kuric vyznamenal v prítomnosti svojich zástupcov 10 žiakov za reprezentáciu Odborného učilišťa v roku 2011.

            Za úspechy v súťažiach odborných zručností prevzali ocenenia Kristína Němečková, Martina Sečkárová, Viktória Borsuková, Danica Marková a Pavol Šupálek, za športovú reprezentáciu Elena Palčáková, Fedor Hotový, Rudolf Kubiček a René Púček a za kultúrnu reprezentáciu OU a DSS a RS Rosa Ján Mócik. Všetkým srdečne blahoželáme.

                       

          • 30 rokov Odborného učilišťa

          • V stredu 21. decembra 2011 poobede sa na slávnostnom posedení v kultúrnej miestnosti stretli zamestnanci Odborného učilišťa, aby si pripomenuli 30. výročie založenia školy. Pri tejto príležitosti riaditeľ OU PhDr. Miroslav Kuric oboznámil prítomných s prehistóriou a históriou školy a ocenil 25 učiteľov, majstrov odbornej výchovy i nepedagogických zamestnancov pochvalným uznaním.

                                   

            Príjemnú atmosféru dotváralo pohostenie, ktoré pripravili samotní kolegovia a žiaci, a výstava fotografií našich žiakov, pracovísk i celého areálu, ktorých autori sú študenti fotografie na VŠVU. Všetci zamestnanci dostali ročenku, ktorú škola pri tejto príležitosti vydala.

          • Koledníci

          • Aj tento rok naši žiaci obišli pracoviská v celom areáli, aby hrou a spevom pripomenuli blížiace sa vianočné sviatky. Hudobne ich sprevádzali P. Michalová a T. Kollár. Všetkým patrí veľká vďaka. 

                             

          • Mikuláš

          • Mikuláš neodmysliteľne patrí do života všetkých detí, našich žiakov nevynímajúc. Program v utorok 6. decembra 2011 už tradične vo veľkej jedálni pripravila výchova mimo vyučovania v DSS a RS Rosa na čele s Tomášom Kollárom v spolupráci s partnermi z Microsoftu.

                                               

          • Pečieme spolu

          • V stredu 30. novembra 2011 doobeda sme v našej kultúrnej miestnosti privítali klientov z bratislavských domovov sociálnych služieb (DSS), aby prešli kurzom pečenia vianočných perníkov a pečiva.

                                                     

            Šesť družstiev z DSS Sibírka, DSS Rozsutec, DSS Kampino, DSS Javorinská, DSS prof. Matulaya a DSS a RS Rosa si za asistencie našich majstrov i žiakov kuchárov a cukrárov napiekli a odniesli trofeje v podobe vianočných perníkov a pečiva a vianočných perníkových certifikátov, ktoré im na záver odovzdali riaditeľ hostiteľského DSS a RS Rosa PhDr. Miroslav Kuric a zástupkyňa BSK Mgr. Ivana Vanacká.

            Viac informácií na http://www.region-bsk.sk/clanok/spolocne-vianocne-pecenie-v-dss-rosa.aspx

          • Rodičovské združenie

          • V piatok 2. decembra 2011 sa na rodičovskom združení stretnú rodičia a zákonní zástupcovia žiakov Odborného učilišťa. O 10.00 h sa v kultúrnej miestnosti uskutoční plenárne zasadnutie, potom (cca o 11.00 h) sa rodičia stretnú s učiteľmi a majstrami v triedach. Po triednych aktívoch je možné konzultovať aj so psychológmi a sociálnou sestrou.

          • Posväcovanie adventných vencov

          • Obdobie adventu je časom prípravy na vianočné sviatky a jeho symbolom je adventný veniec. V sobotu 26. novembra 2011 sme si spoločne s pátrom Piom pripomenuli peknú tradíciu ich posväcovania. Klienti spolu so svojimi vychovávateľmi vyrobili originálne venčeky, ktoré nám budú celé štyri týždne pripomínať blížiace sa Vianoce.  

                          

          • Majstrovstvá SR v plávaní zdravotne znevýhodnených

          • 25. novembra 2011 sa 6 žiaci OU a klienti DSS a RS Rosa pod vedením Mgr. Alice Hullovej zúčastnili majstrovstiev SR v plávaní zdravotne znevýhodnených detí v Považskej Bystrici. 

                             

            Rudolf Kubiček, Peter Išpold, Darina Krihová, Elena Palčáková, René Púček a Ján Raninec získali spolu 5 zlatých a 2 strieborné medaily. Najviac medailí získali Darina Krihová a René Púček - po 3 zlaté, zlato a dve druhé miesta získal Rudolf Kubiček, jedno zlato Peter Išpold. Tešíme sa, blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy!

          • Katarínska zábava

          • Majstri a vychovávatelia už tradične pripravili v kultúrnej miestnosti Katarínsku zábavu s kultúrnym programom, občerstvením a dobrou hudbou. Zábava začala 24. novembra 2011 o štvrtej kultúrnym programom a trvala do deviatej. Večer moderovali Zuzka Biziková a Dominik Markovič, hudbu púšťal pán Marián Kittner.

                                         

          • Deň otvorených dverí

          • Vo štvrtok 24. novembra 2011 od 10.00 do 12.00 h sa uskutoční Deň otvorených dverí Odborného učilišťa, ktorý je určený výchovným poradcom, učiteľom, rodičom a žiakom ŠZŠ a ZŠ. Na programe bude prezentácia OU, jednotlivých učebných odborov, prehliadka priestorov a aj informácie o možnostiach, ktoré žiakom ponúka OU, príp. aj DSS a RS ROSA.

                          

          • Burza zimného šatstva

          • V utorok 15. novembra 2011 o 14.00 h sa v kultúrnej miestnosti uskutočnila burza zimného šatstva, ktorú už tradične pripravil učebný odbor opatrovateľ v spolupráci s chyžnými a knihármi. Tento rok patrí vďaka za jeho prípravu a realizáciu najmä pani majsterke Varjúovej, Kresanovej, Kočkovskej a mnohým ďalším.

          • Školský stolnotenisový turnaj

          • V pondelok 14. novembra 2011 sa žiaci našej školy stretli na stolnotenisovom turnaji. V dvoch skupinách odohrali chlapci i dievčatá spolu 24 zápasov. Hralo sa naplno a hra často prinášala veľmi pekné výmeny. Výsledky v  skupine A: 1. Paťo Slezák (1.ZH), 2. Milan Šimek (2.ZH), 3. Sandra Kilianová (2.OT).  Výsledky v skupine B: 1. Marek Prelec (2.ZH), 2. Mišo Magula (2.KR), 3. Miška Bobeková (2.PR). Víťazom i všetkým zúčastneným gratulujeme k dobrému športovému výkonu a pánu učiteľovi Čaputovi ďakujeme k zorganizovaniu a úspešnému priebehu turnaja.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje