• Jesenná opekačka

          • Vo štvrtok 11. 10. 2018 sa žiaci zo školského internátu spolu so svojimi vychovávateľmi rozhodli spríjemniť si popoludnie  opekačkou.  Nabalili si jedlo a nápoje a išli opekať na čerstvý vzduch na Železnú studničku. Bolo to príjemné posedenie pri praskajúcom ohni v spoločnosti p. Petra Stupára, s ktorým bola v utorok na školskom internáte beseda aj o práci v policajných zložkách. Bolo to veľmi príjemné posedenie s milými ľuďmi a pekným počasím. Ďakujeme!

            Do galérie Jesenná opekačka 11.10.2018 boli pridané fotografie.

          • Z detského domova policajtom

          • V utorok 09. 10. 2018 sa žiaci ubytovaní na školskom internáte stretli s pánom Petrom Stupárom, ktorý pracuje v policajných zložkách. Na úvod našim žiakom porozprával niečo zo svojho detstva, ako sa vyvíjala jeho životná cesta a ako vstúpil do Policajného zboru SR.

            Peter Stupár bol najmladší zo šiestich súrodencov. Po jeho narodení ich odobrali od rodičov a boli rozdelení do rôznych detských domovov a dojčenských ústavov. V roku 1976 ich všetkých súrodencov – vďaka vzniku Detského mestečka – rodinného typu – dali dokopy a vytvorili novú rodinnú bunku – Gomolovcov. Po ukončení strednej elektrotechnickej školy sa zároveň ukončila aj jeho ústavná starostlivosť a musel odisť z Detského mestečka, ktoré mu našlo prácu a ubytovanie. Vystriedal viacero zamestnaní a v roku 1998 vycestoval do Bratislavy, kde vstúpil do Policajného zboru SR, kde pracuje dodnes. Splnil si tak svoj detský sen.

            Potom nasledovala diskusia – žiakov zaujímala nielen práca v policajnom zbore, ale dotkli sa aj témy sebaobrany, alkoholu, drog...

            Mgr. Branislav Ladický

        • Karloveská komunitná ulička
          • Karloveská komunitná ulička

          • V poslednú septembrovú sobotu a nedeľu slávila Karlova Ves hody. Keďže aj naša škola patrí do tejto mestskej časti, prijali sme pozvanie miestneho úradu a odprezentovali sa na Karloveskej komunitnej uličke. Okrem propagačných materiálov si okoloidúci v nášom stánku mohli pozrieť výrobky žiakov z jednotlivých učebných odborov. Naši pedagógovia podali záujemcom aj podrobné informácie o štúdiu, učebných odboroch a službách, ktoré škola žiakom poskytuje. 

        • A je to tu...
          • A je to tu...


          • Milí žiaci,

            nový školský rok 2018/19 už klope na dvere. Tešíme sa na vás už v pondelok 3. septembra 2018 o 07.45 h. Všetci žiaci prídu ráno do budovy teoretického vyučovania - hneď za vrátnicou, tam vás usmerníme ďalej. 

            Čo si máte so sebou priniesť, nájdete tu: 

            Info_k_nastupu_do_skoly_2018-19.pdf 

            Denne dochádzajúci žiaci budú v prvý deň v škole asi do 10.00 h, potom môžu ísť domov. Žiaci ubytovaní v školskom internáte alebo v DSS a RS Rosa pôjdu v tomto čase už na internát. 

            Žiaci Odborného učilišťa, ubytovaní v školskom internáte, nájdu ďalšie informácie tu: 

            Info_k_nastupu_do_SI__pre_ziakov_OU_2018-19.pdf

            Žiaci iných škôl, ubytovaní v školskom internáte, nájdu ďalšie informácie tu: 

            Info_k_nastupu_do_SI_pre_ziakov_inych_strednych_skol_2018-19.pdf


            Mgr. Eduard Filo, riaditeľ

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          •  

            V stredu 26. 09. 2018 o 15.00 h bude rodičovské združenie žiakov školy. 
            Pred rodičovským združením sa o 14.00 h stretne Rada rodičov.

          • Zhodnotenie školského roka

          •  

            K žiakom Odborného učilišťa sa v piatok 29. 06. 2018 o 08.00 h v kultúrnej miestnosti prihovoril riaditeľ školy. Po krátkom zhodnotení školského roka boli ocenení najlepší žiaci. Pochvalu riaditeľom školy získalo 10 žiakov, pochvalu triednym učiteľom alebo majstrom dostalo 27 žiakov. Vyznamenaných bolo 28 žiakov, z toho 4  mali priemer 1,00. Napomenutie alebo pokarhanie triednym učiteľom alebo majstrom bolo udelené 12 žiakom, dvoch žiakov pokarhal riaditeľ školy. Následne sa všetci žiaci s pedagógmi presunuli do tried, kde im triedni učitelia rozdali vysvedčenia.

            Do galérie Zhodnotenie šk. roka 29.06.2018 boli pridané fotografie.

          • Stolnotenisový miniturnaj

          • V utorok 16. 10. 2018 sa na školskom internáte konal miniturnaj v stolnom tenise. Turnaja sa zúčastnilo 11 žiakov, z toho bolo jedno odvážne dievča. Hlavným rozhodcom bol pán vychovávateľ Ladický. Výsledky: 1. Tibor RIGO, 2. Mário BELKOVIČ, 3. Michal LACKO. Ďalšími súťažiacimi boli: Dominik BONGILAJ, Lukáš NOVÝ, Róbert RÉBIC, Milan KRASŇANSKÝ, Damián OLŠOVSKÝ, Richard ČERVENKA, Filip TAKÁČ a Dominika STOJKOVÁ.

          • Ocenenie za prácu

          •  

            V piatok 29. 06. 2018 boli odmenení žiaci školy z učebných odborov opatrovateľ, maliar, kuchár, služby a domáce práce a chovateľ za produktívnu prácu v DSS a RS ROSA. Finančné ocenenie im odovzdal riaditeľ DSS a RS ROSA PhDr. Miroslav Kuric.

        • Koniec školského roka
          • Koniec školského roka

          •  

            Žiaci Odborného učilišťa prídu v piatok 29. 06. 2018 do školy na 07.45 h, o 08.00 h sa k nim v kultúrnej miestnosti prihovorí riaditeľ školy. Po krátkom zhodnotení školského roka sa všetci žiaci s pedagógmi presunú do budovy teoretického vyučovania, triedni učitelia im rozdajú vysvedčenia a cca o 09.00 h môžu ísť žiaci domov, resp. na internát.

            Obed majú žiaci odhlásený, internátni žiaci dostanú obed v balíčku. Ak majú žiaci záujem o obed, musia si ho individuálne zahlásiť.

            Ubytovaní žiaci opustia školský internát v čase 09.00 - 14.00 h.

            Všetkým našim žiakom prajeme pekné prázdniny a kolegom dovolenku na zotavenie. 

          • Školský výlet

          •  

            Na otázku, či chodiť na konci školského roka na výlety, mám jednoznačnú odpoveď: ÁNO. Ja som totiž presvedčená, že je vlastne jedno, kedy a kam idete - dôležité je s kým! No a na dnešnom výlete sme sa stretli skvelá partia učiteľov aj ziakov! A tak cesta autobusom ubehla príjemnejšie, prehliadka vodneho lodneho mlyna v Kollárove bola pútavejšia a planetárium v Hurbanove nemalo chybu. Zmrzlina na záver výletu osladila deň este viac. A aj počasie nám žičilo - mierne mrholenie sa spustilo, až keď sme sedeli v autobuse na spiatočnej ceste. Skvela bodka za školským rokom 2017/2018. Už teraz sa tešíme na najbližší školský výlet!

            Do galérie Hurbanovo+Kollárovo 26.06.2018 boli pridané fotografie.

        • Výtvarná súťaž
          • Výtvarná súťaž

          •  

            V mesiaci jún na našej škole prebehla výtvarná súťaž „Radosti v mojom živote“. Do súťaže sa zapojilo viac ako 20 žiakov a ich výkresy zaplnili rôzne obrazy z ich života, osoby, ktoré majú radi alebo zážitky, ktoré si vysnívali. Prvé tri miesta obsadili títo žiaci: 1. miesto – Anička Minarovičová, 2. miesto – Katka Karvaiová a 3. miesto – Ľudovít Novák. Napriek tomu, že stupienky víťazov boli len tri, každého zapojeného žiaka potešila sladká odmena.

          • Divadelné predstavenie

          •  

            Predposledný týždeň v školskom roku - v piatok 22. júna - sme mohli vidieť premiéru predstavenia, ktoré nacvičili žiaci v rámci dramatického krúžku. Pod vedením p. Sekerešovej spoločne pripravili autorskú hru PARTIA JE ZÁKLAD ŠTÁTU. Žiaci nám priblížili príbeh Lucie, ktorá po rozvode rodičov príde s mamou bývať na iné sídlisko. Tam spoznáva Alicu a jej partiu. Spoločná zábava a bezstarostnosť sa však začne meniť v jedno veľké prázdno, z ktorého zdanlivo niet cesty späť. Hra je o živote mladých ľudí, rodine, rozhodnutiach a zodpovednosti. Predstavenie diváci odmenili búrlivým potleskom.

            Do galérie Divadelné predstavenie boli pridané fotografie.

          • Slávnosť vyradenia tretiakov

          •  

            Vo štvrtok 21. 06. 2018 mali žiaci tretieho ročníka v prítomnosti vedenia školy, príslušných pedagógov a rodičov slávnostné vyradenie, ktoré moderovala p. Sekerešová a Ema Kaločaiová. Na úvod mali slávnostný príhovor predsedkyňa skúšobnej komisie p. Čellárová a p. riaditeľ Filo. Ema Kaločaiová sa rozlúčila s tretiakmi v mene žiakov nižších ročníkov. Za tretiakov poďakovala Lucia Tóthová.

            Do galérie Slávnosť vyradenia tretiakov boli pridané fotografie.

          • ZOO Lešná

          • Vďaka spolupráci s DSS a RS Rosa malo 11 našich žiakov možnosť vo štvrtok 20. 09. 2018 navštíviť zoologickú záhradu v Lešnej v Českej republike. Zoologická záhrada je rozdelená na časti sveta – Áziu, Austráliu, Afriku (Etiópiu), Južnú Ameriku. Najväčší zážitok mali žiaci v zátoke s rajami, kde ich mohli kŕmiť a dotýkať sa ich. Po prehliadke zoologickej záhrady sme mali v reštaurácii Limpopo zabezpečený vynikajúci obed.

            Do galérie ZOO Lešná 20.09.2018 boli pridané fotografie.

          • Záverečné skúšky

          •  

            V týždni od 18. 06. do 23. 06. 2018 sa konali záverečné skúšky žiakov tretieho ročníka. V pondelok sme sa všetci zišli na slávnostnom otvorení. K žiakom sa prihovoril p. riaditeľ Mgr. Eduard Filo a p. predsedníčka skúšobnej komisie Ing. Gabriela Čellárová, podpredsedom komisie bola p. zástupkyňa PaedDr. Soňa Gergelová. Záverečné skúšky sa začali písomnou časťou, na ktorú dohliadali učitelia odborných predmetov, pokračovali praktickou časťou, ktorú úspešne vykonali pod vedením majstrov odbornej výchovy. Najťažšia časť pre väčšinu našich žiakov bola ústna, ale ako konštatovala p. predsedníčka, žiaci ju zvládli úspešne. Z celkového počtu 28 žiakov 8 žiakov prospelo s vyznamenaním, 3 žiaci prospeli veľmi dobre a 17 žiakov prospelo. Za to patrí poďakovanie všetkým učiteľom a majstrom, ktorí sa počas celého štúdia žiakom venovali.

            Do galérie Záverečné skúšky 18.-20.06.2018 boli pridané fotografie.

        • Duševné zdravie
          • Duševné zdravie

          •  

            18. a 20. júna 2018 k nám zavítali preventisti z CPPPaP Fedákova a s našimi žiakmi sa porozprávali o tom, čo im pomáha, keď sú smutní, a naopak, čo im smútok a bolesť spôsobuje. Žiaci hodnotili stretnutia pozitívne. Téma duševného zdravia im bola blízka a radi sa o nej porozprávali.

          • Čunovo

          •  

            „Čo tam budeme robiť?“ pýtal sa ma ktosi na začiatku cesty do Čunova. No a ja som povedala: „Budeme sa prechádzať a pozerať...” A tak aj bolo. Zatiaľ čo sa naši tretiaci potili a hrýzli perá pri písomnej časti záverečných skúšok, my sme sa prechádzali po krásnom areáli divokej vody v Čunove a obdivovali sme šikovnosť vodákov, ktorí tam trénovali vodný slalom. Pekný deň to bol – 18. jún. Za všetkých zúčastnených o tom napísala poznámku D. Križanová.

            Do galérie Čunovo boli pridané fotografie.

          • KOŽAZ a účelové cvičenie

          • V dňoch 11. -13. septembra 2018 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili Kurzu na ochranu života a zdravia. Kurz prebiehal v priestoroch školy, kde prebiehali prednášky, a jeden deň strávili žiaci turistikou na Kačín. Prírodovedná prednáška bola zameraná na tému jedlé a jedovaté huby, ktoré rastú v našich podmienkach, ako sa huby zbierajú, spracúvajú a aké jedlá z nich môžeme pripraviť. Ďalšia časť prednášky bola o zvieratách, s ktorými sa môžeme stretnúť vo voľnej prírode, ale aj o ochrane pred jedovatým plazom a hmyzom. Zdravotnú prednášku si pripravili profesionálni záchranári, ktorí ukázali žiakom ako vyzerá zvnútra sanitka a v druhej časti mali zaujímavú a veľmi podnetnú prednášku o poskytovaní prvej pomoci. Tejto prednášky sa zúčastnili žiaci všetkých ročníkov.

            V piatok 14. septembra 2018 sa celá škola zúčastnila účelového cvičenia na Partizánskej lúke, kde boli pripravené stanovištia. Na prírodovednom stanovišti sa žiaci oboznámili s liečivými bylinkami, na dopravnom riešili dopravné situácie a zopakovali si dopravné značky, na zdravotnom niečo z praktických záchranárskych činností a na športovom si vyskúšali hody na cieľ, chôdzu vo vreci, chôdzu na chodúľoch vo dvojiciach. Okrem toho sme v piatok zrealizovali cvičný poplach.

          • Florbalový turnaj

          •  

            Školského florbalového turnaja sa 15. 06. 2018 zúčastnilo 5 družstiev, dovedna 20 hráčov. Všetky zápasy - a tým aj celý turnaj - vyhrali HAVRANI so ziskom 8 bodov. Svojim súperom nastrieľali 30 gólov. Druhé miesto obsadil tím FH so ziskom 6 bodov a s 27 strelenými gólmi. Tretie miesto obsadili hráči BARCELONA so štyrmi bodmi a 14 gólmi. Na ďalších miestach skončili naši kamaráti z Pracovno-výchovnej skupiny (PVS) susedného DSS Rosa a tím SLOVENSKO. Chalanov z PVS sme ocenili špeciálnym pohárom za ich sympatický výkon. Chceli by sme hráčom poďakovať za fair play a aj za to, že dokázali so cťou prijať prípadnú prehru. Veríme, že sme spolu prežili pekný deň a že si každý z turnaja odnáša dobrý pocit z tímového výkonu. 

             

            HAVRANI: Tomáš Moravčík, Ján Krekáč, Marek Badáň, Dominik Bongilaj

            FH: Alik Kurbanov, Štefan Keresztés, Roman Hrdina, Roman Pernecký

            SLOVENSKO: Tomáš Schusznix, Patrik Dornay, Miška Kovárová, Rudolf Blaho

            BARCELONA: Dávid Máhr, Richard Červenka, Denisa Kurtová, Ján Koterec

            PVS: Tomáš, Mário a Milan a náš žiak Andrej Moravčík

            Do galérie Florbalový turnaj boli pridané fotografie.

          • Nočná hra

          •  

            Vo štvrtok 14. júna 2018 to u nás v školskom internáte príchodom noci ožilo. Dvadsaťjeden odvážnych žiakov zo školského internátu, ktorým sa nechcelo spať a zatúžili po dobrodružstve, sa vydali na cestu, ktorej cieľ bol v nedohľadne. Spoločne museli čeliť rôznym prekážkam a úlohám, ktoré ich doviedli k tajným dverám, za ktorými sa skrývala odmena. Predchádzali tomu však šifry, zakrádanie sa nočnou chodbou školy a zisťovanie hesla od počítača, stretnutie s kuchárkou, obetovanie jedného hráča výmenou za indíciu a napokon identifikácia sa odtlačkom prstu. Hra sa žiakom páčila a úlohy, ktoré ich čakali, hravo vyriešili a zvládli. Na realizácii hry sa podieľala p. Sekerešová, p. Závodská, p. Gergelová a praktikant Roman Kortiš.

            Do galérie Nočná hra boli pridané fotografie.

          • Prezidentský palác a Múzeum dopravy

          •  

            Vo štvrtok 14. júna 2018 sme opäť využili pozvanie na Deň otvorených dverí v prezidentskom paláci. Skupina vybraných žiakov prvého ročníka pod vedením pani učiteľky S. Krajčiovej, D. Križanovej, L. Kürtiovej a I. Povincovej krátko po ôsmej ráno vyrazila do centra mesta. Chvíľa čakania, otvárací ceremoniál, bezpečnostná prehliadka pri vstupe - a naša 30-členná skupinka medzi prvými návštevníkmi vstúpila do priestorov krásneho Grassalkovichovho paláca. Pani sprievodkyňa nám povedala stručnú históriu sídla a počas prehliadky nás upozorňovala na zaujímavosti jednotlivých miestností. Je pravda, že sme prechádzali palácom pomerne rýchlo a nestihli sme si celkom podrobne všetko popozerať, ale pána prezidenta sme videli a stihli sme aj pár fotiek s prezidentskou ochrankou a sprievodcami prehliadky :). Upršané a chladné počasie nám nedovolilo vyčkať na program v záhrade prezidentského paláca, a tak sme si ešte urobili krátku exkurziu do Múzea dopravy. Aj napriek počasiu a uponáhľanosti prehliadky to bol krásny deň!

            Do galérie Prezidentský palác boli pridané fotografie.

          • Futbalový turnaj

          •  

            Na koniec roka sme si nechali tradične futbalový turnaj - tento rok prvýkrát s bývalými žiakmi našej školy. V stredu 13. júna za absolventov nastúpili kuchár Peťo Šeleľo, maliari Gabo Pyšný, Tibor Rigó a Jano Ižo a predavač Tomáš Árvay. Popri svojich pracovných a iných povinnostiach si dokázali nájsť čas a urobili dobre. Ani jedno z družstiev našich žiakov a učiteľov ich totiž nedokázal poraziť, a preto sa mohli tešiť z trofeje pre víťazov. Do budúceho roka si ju uložili v priestoroch školy s tým, že sa ju pokúsia obhájiť.

            Za jednotlivé ročníky nastúpili títo žiaci:

            1. ročník: Miro Zeman, Igor Murančík, Dominik Bongilaj, Roman Hrdina a Patrik Rigó

            2. ročník: Stano Zeman, Ľudo Novák, Marek Badáň, Nicolas Zeman, Tomáš Moravčík, Mišo Lacko, Števo Keresztés

            3. ročník: Julo Vašek a Mišo Petráň

            Za tím učiteľov nastúpili majstri Michal Černuška, Marek Ráček a Adrián Vlčko a učitelia Peter Čaputa a Pavol Ungvarský.

            Konečné výsledky:

            1. miesto: Bývalí žiaci

            2. miesto: Druháci

            3. miesto: Prváci

            4. miesto: Tretiaci

            5. miesto: Učitelia

            Do galérie Futbalový turnaj boli pridané fotografie.

          • Naše mesto

          •  

            Každoročne sa naša škola zapája do projektu „Naše mesto“. Nebolo tomu inak ani tento rok a v piatok 08. 06. 2018 sa zišlo takmer 50 dobrovoľníkov. Medzi každoročné aktivity patrí umývanie okien a „čistenie“ PC. Tento rok sme sa rozhodli vďaka dobrovoľníkom z firiem Autovista Slovakia, IBM, Johnson Controls a Adient Slovakia zrealizovať s pomocou našich žiakov-maliarov a ich majstrov aj maľovanie chodieb na školskom internáte. Dobrovoľníci pracovali ako včeličky – podarilo sa im spolu umyť okolo 90 okien, vyčistiť 10 PC a vymaľovať tri chodby. Za nás i za našich žiakov im, ale aj organizátorom z Nadácie Pontis touto cestou ďakujeme za skrášlenie priestorov našej školy.

            Do galérie Naše mesto 08.06.2018 boli pridané fotografie.

          • Záverečné hodnotenie

          •  

            Dňa 07. 06. 2018 sa konalo záverečné zhodnotenie trojročného úsilia 1 žiaka  z učebného odboru cukrárska výroba a 2 žiakov z učebného odboru poľnohospodárska výroba: záhradníctvo – kvetinár, zeleninár, sadovník.  V tento deň sa v slávnostne vyzdobenej miestnosti stretli nielen žiaci, ale aj ich triedni učitelia, MOV a vedenie školy. Pani zástupkyňa slávnostne otvorila obálku s písomnou a praktickou témou. Žiakom sme zaželali veľa úspechov. Cez prestávku mali pripravené malé občerstvenie a poobede zasa slávnostné vyhodnotenie, na ktorom sme zhodnotili ich prácu. Všetci zadané témy zvládli úspešne a nám nezostáva nič iné iba im všetkým úprimne zablahoželať k výkonu.

            Do galérie Záverečné hodnotenie boli pridané fotografie.

          • Eastern Sugar

          •  

            Žiaci učebného odboru cukrárska výroba navštívili v pondelok 4. júna v bratislavskej Kunsthalle výstavu výtvarníčky Ilony Németh Eastern Sugar, kde získali nové poznatky o histórii a výrobe cukru a mohli sa zapojiť do výrobného procesu pri výrobe cukrových homolí. Žiakom sa výstava v galérii veľmi páčila.

            Výstava Ilony Németh Manufaktúra cukrových homolí vychádza zo stredoeurópskeho cukrovarníckeho priemyslu, sleduje jeho históriu od prekvitajúcej hospodárskej činnosti až po úpadok. Pretvára spomienku na kedysi prekvitajúci priemysel do výskumu orálnej histórie a zachytáva obraz opustených tovární na pohľadniciach, nostalgicky vyvoláva túžbu po nevratnom. Umelkyňa navyše transformuje hlavný výstavný priestor na výrobňu: otváracie hodiny fungujú ako pracovný čas, výstavné moduly ponúkajú pracovisko a skladovacie miesta a návštevníci galérie sú vyzývaní, aby sa zapojili do procesu výroby homolového cukru.

            Do galérie Eastern Sugar 04.06.2018 boli pridané fotografie.

          • Exkurzia na Devín

          •  

            V piatok 01. 06. 2018 sa žiaci školy pod vedením p. učiteľky Križanovej, Kürtiovej a Krajčiovej zúčastnili odbornej exkurzie na hrad Devín, aby si upevnili svoje vedomosti o počiatkoch našej kultúry. Hrad má jedny z najpohnutejších, ale aj najbohatších dejín spomedzi hradných sídel na Slovensku. S existenciou niekdajšieho hradiska sa spája prítomnosť keltského a neskôr rímskeho etnika na území Slovenska. Hrad bol svedkom slávy aj pádu Veľkej Moravy, prvého štátneho útvaru našich slovanských predkov, potom bol dôležitou súčasťou sústavy pohraničných pevností Uhorského kráľovstva. Spolu s neďalekým Bratislavským hradom tvorí dvojicu významných reprezentantov slovenskej národnej histórie.

            Do galérie Exkurzia na Devín boli pridané fotografie.

          • MDD

          •  

            Vo štvrtok 31. 05. 2018 sme si už tradične pripomenuli sviatok našich menších i väčších detí. Je to veľkolepý sviatok, na ktorý sa naši žiaci a absolventi vždy tešia. Celé toto podujatie sa konalo v areáli DSS a RS ROSA. Tento deň si pre nich vychovávatelia pripravili súťaže, atrakcie, maľovanie na tvár. Okrem toho sa žiaci mohli povoziť na motorkách i na kolotoči. Nesmelo chýbať milé, sladké a hlavne bohaté občerstvenie. Návštevníci si mohli zakúpiť výrobky od našich cukrárov, kuchárov či záhradníkov, opatrovatelia zasa merali krvný tlak. Po celý čas hrala hudba, pri ktorej si prítomní mohli zatancovať.

            Do galérie MDD 31.05.2018 boli pridané fotografie.

          • Súťaž maliarov v Snine

          •  

            V stredu 30. mája sa v Snine uskutočnila súťaž zručností v učebnom odbore stavebná výroba - maliarske a natieračské práce, na ktorej nás reprezentovali Michal Kovács a Stanislav Zeman. Ako družstvo skončili na peknom štvrtom mieste. Ďakujeme nielen im, ale aj p. majstrovi A. Vlčkovi, ktorý ich na súťaž pripravoval a sprevádzal.

            Do galérie Súťaž maliarov v Snine 30.05.2018 boli pridané fotografie.

          • Zapoj sa a vyhraj – súťaž

          •  

            Tak ako naše telo aj duša potrebuje byť zdravá. K jej zdraviu môžu prispievať priatelia, pekné zážitky, rodinná pohoda, úspech v škole alebo práci. Aby sme si uvedomili, aké je duševné zdravie dôležité, vyhlasujeme školskú súťaž.

            Namaľuj do 14. júna 2018 obrázok na tému: Radosti v mojom živote a vyhraj pekné ceny. Nakreslený obrázok odovzdaj p. Mgr. J. Sekerešovej alebo svojej triednej učiteľke či učiteľovi. Fantázii sa medze nekladú, to znamená, že môžeš použiť akúkoľvek výtvarnú techniku (maľba, kresba, koláž z novín a pod.). Tešíme sa na všetky kresby. 

            Viac o duševnom zdraví sa dočítaš tu: www.dusevnezdravie.sk

          • Nádej na život

          •  

            Škola aj touto cestou vyjadruje úprimné poďakovanie občianskemu združeniu Nádej na život, ktoré úspešne rozbieha spoluprácu v oblasti kultúrneho vyžitia našich žiakov. Mentorkou spolupráce je samotná prezidentka združenia Dipl. Ing. Anna Šalgovičová. Jej zásluhou sa žiaci zúčastnili niekoľkých koncertných aj baletných predstavení. Naposledy to bolo baletné predstavenie Popolvár, ktoré sa u žiakov stretlo s mimoriadnym ohlasom. Stretnutia s pani Šalgovičovou sú nielen príjemné, ale sú aj zdrojom mnohých zaujímavostí a informácií z oblasti kultúrneho života. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutia.

          • Ekotopfilm

          •  

            Vo štvrtok 3. mája 2018 sa žiaci 1.CK spolu s triednou učiteľkou Mgr. L. Kürtiovou zúčastnili 45. ročníka festivalu Ekotopfilm v Bratislave. Festival sa konal v hoteli Tatra a predstavilo sa na ňom v priebehu týždňa spolu 86 dokumentárnych filmov z 33 krajín sveta. Mali sme možnosť vidieť len zopár z týchto krátkych filmov: Mimozemštania z oceánov, Ja vy my: Zmena sa musí začať v nás, Niektorí z nás... Na záver sme si pozreli krátky dokument, ktorý je úprimnou a humornou výpoveďou o vzťahu medzi človekom a našou Zemou cez odpadky, ktoré produkujeme. Zaujal aj  krátky film aj o kompostovaní. Žiakom sa najviac páčil film, ktorý svoje myšlienky podával formou repu.

            Či vieme správne separovať odpad, sme sa dozvedeli po vyplnení testu na jeho spoločnom vyhodnotení. Zistili sme napr. aj to, že na odbornom výcviku nesprávne triedime odpad. Doteraz sme papierové vložky od vajec dávali do papierov, ale dozvedeli sme sa, že patria medzi komunálny odpad.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          •  

            Riaditeľ školy udelil z prevádzkových dôvodov riaditeľské voľno v pondelok 30. 04. 2018 a v pondelok 07. 05. 2018. V týchto dňoch nebude v prevádzke ani školský internát.

            V utorok 01. 05. je Sviatok práce, 08. 05. je Deň víťazstva nad fašizmom.

          • Mladý tvorca

          •  

            Každoročne sa naša škola zúčastňuje výstavy Mladý tvorca ako vystavovateľ, ale u našich žiakov sa teší veľkej obľube aj exkurzia do Nitry, ktorú v súvislosti s touto výstavou a sprievodným podujatím Job Expo pravidelne organizujeme. Tak to bolo aj v piatok 27. 04. 2018, kedy sme si prezreli nielen náš stánok, ale aj stánky iných stredných škôl - mohli sme si dať zmerať krvný tlak, zistiť hladinu cukru v krvi, dozvedeli sme sa niečo o sovách a sokoloch, dokonca sme si ich mohli dať aj na ruku. A, ako zhodnotili výstavu naši žiaci? Všetkým sa veľmi páčilo. Z výstavy si odniesli nielen zážitky, ale niektorí aj zmývateľné kerky.

            Poďakovanie patrí všetkým pedagógom, ktorí stánok pripravovali a prezentovali, ako aj tým, ktorí sa so žiakmi tejto výstavy zúčastnili. Exkurziu organizačne zabezpečovala Mgr. Sylvia Krajčiová. 

            Do galérie Mladý tvorca 27.04.2018 boli pridané fotografie.

          • Súťaž cukrárov v Hlohovci

          •  

            Dňa 25. 04. 2018 sa žiačky Pavlína Rajtová (1.CK ) a Kitti Mezeiová (3.CK) zúčastnili celoslovenskej súťaže praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore 2985 G 00 CUKRÁRSKA VÝROBA v Hlohovci. Témou súťaže bola torta - kniha HARRY POTTER. Cieľom súťaže bolo vyvolať hlbší a systematickejší záujem žiakov o učebný odbor, vytvoriť podmienky pre rozvoj vedomostí a zručností žiakov a upevňovať v nich zmysel pre zodpovednosť. Súťaže sa zúčastnili dvojčlenné družstvá z 9 odborných učilíšť. Teoretická časť pozostávala z písomného testu, praktickú časť tvorilo plnenie, poťahovanie a výzdoba torty.

            Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy. Neumiestnili sa síce na prvých troch miestach, ale podali veľmi dobrý výkon. Ďakujeme aj sprevádzajúcim pedagógom Mgr. V. Kozánkovej a Mgr. L. Kürtiovej.

            Do galérie Súťaž CK Hlohovec 25.04.2018 boli pridané fotografie. Ďalšie fotografie nájdete v galérii hostiteľskej školy - https://spojenaskolahlohovec.edupage.org/album/?#gallery/68.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          •  

            Deň Zeme sa každoročne koná 22. apríla a vychádza zo starobylých osláv jarnej rovnodennosti, ktorými naši predkovia oslavovali príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na dopady ničenia životného prostredia a rozvíjajúci diskusiu o možných riešeniach.

            My sme si v spolupráci s DSS a RS ROSA pripomenuli Deň Zeme 24.04.2018. Na tento deň si naši vychovávatelia pripravili rôzne kvízy, ochutnávky zdravých nápojov, koláčikov, pagáčov, mohli si vyrobiť magnetky, zahrať pexeso a puzzle. Neoddeliteľnou súčasťou aktivít je separácia odpadu. Bodkou za Dňom Zeme bola diskotéka.

        • Súťaž v stolnom tenise
          • Súťaž v stolnom tenise

          •  

            V dňoch 17. - 19. 04. 2018 sa v Sološnici konal už XX. ročník celoslovenskej súťaže žiakov odborných učilíšť a reedukačných centier s medzinárodnou účasťou v stolnom tenise. Súťaže sa zúčastnilo 15 družstiev. Nestratili sa medzi nimi ani naši žiaci Alik Kurbanov (3.PR) a Michal Lacko (2.PR/B+PM), ktorým ďakujeme za reprezentáciu školy a Mgr. P. Čaputovi za ich prípravu a sprevádzanie na súťaži.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          •  

            V zbierke, ktorú vypisuje Liga proti rakovine a do ktorej sa naša škola pravidelne zapája, vyzbierali naši žiaci spolu 2312,11 EUR. Sme radi, že môžeme podporiť boj proti tejto zákernej chorobe.

          • Stará Bystrica

          •  

            Týždeň od 09. 04. do 13. 04. 2018 strávilo 10 našich záhradníkov a chovateľov po roku opäť v Starej Bystrici. Pracovno-relaxačný pobyt zahŕňal prácu v miniZOO a v jej areáli, ale aj prehliadku centra obce so známym orlojom či vychádzku na vyhliadkovú vežu nad obcou. Podľa slov účastníkov to bola vydarená aktivita, pozitívne ju hodnotí aj prevádzkovateľ p. M. Pokorný a naši pedagógovia Mgr. P. Čaputa a Bc. M. Černuška, ktorí žiakov na pobyte sprevádzali. Všetkým menovaným ďakujeme.

        • Festival záhrad
          • Festival záhrad

          •  

            V dňoch 13. - 15. apríla 2018 vás pozývame do nákupného strediska Bory Mall. Naša škola sa prezentuje na Festivale záhrad, ktorého leitmotívom je „zodpovedný prístup k prírode“. Návštevníci môžu spolu s našimi záhradníkmi i ďalšími učebnými odbormi osláviť príchod jari, inšpirovať sa kvetinovými aranžmánmi a nápadmi, ako si zveľadiť a rozzelenať kúsok svojho domova.

            Naša expozícia je na prízemí a čo-to veľkonočné si môžete zakúpiť aj v našom stánku.

        • Rodičovské združenie a Rada rodičov
          • Rodičovské združenie a Rada rodičov

          • V stredu 18. apríla 2018 v čase 15.00 - 17.00 h sa v triedach uskutoční rodičovské združenie Odborného učilišťa, kde triedni učitelia a majstri OV budú rodičov informovať o dochádzke, prospechu a správaní žiakov za tretí štvrťrok. 

            O 14.00 h sa v zasadačke riaditeľa školy stretne výbor Rady rodičov.

        • Súťaž záhradníkov
          • Súťaž záhradníkov

          •  

            V stredu 11. apríla 2018 sa konala celoslovenská súťaž odborných vedomostí a praktických zručností v učebnom odbore poľnohospodárska výroba – záhradníctvo v Ladciach, ktorej sa zúčastnili žiačky Veronika Hupková  (1.ZH) a Viktória Siposová (2.ZH). Súťaž obsahovala teoretickú a praktickú časť, úlohou ktorej bolo zhotovenie smútočného venca a celoročného aranžmánu na brezový klátik. Súťaže sa zúčastnilo 10 družstiev, členmi poroty boli sprevádzajúci pedagógovia zo zúčastnených škôl. Dievčatám sa na súťaži páčilo a hoci sa neumiestnili na stupni víťazov, veľmi dobre prezentovali našu školu. Vďaka patrí aj pani majsterke Zuzane Tomašovičovej, ktorá ich na súťaž pripravovala a sprevádzala.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          •  

            V piatok 13. apríla 2018 naši žiaci - tak ako každý rok - rozdávali narcisy v rámci verejnej zbierky Ligy proti rakovine, ktorá sa usiluje pomáhať ľuďom s touto zákernou chorobou. V bezprestrednom okolí školy ste tri skupinky našich dobrovoľníkov mohli vidieť na Patrónke a Železnej studničke, na Dúbravskej ceste zavítali do areálu Slovenskej akadémie vied aj do firiem v priestoroch Westend parku. 

            Do galérie Deň narcisov 13.04.2018 boli pridané fotografie.

          • Spoločenské hry

          •  

            V dňoch 28. 03. 2018 a 04. 04. 2018 sa na našej škole konali súťaže v rôznych spoločenských hrách a v hraní stolného tenisu. Stolný tenis bol predprípravou na súťaž žiakov odborných učilíšť v Sološnici. Tohto turnaja sa zúčastnili žiaci Michal Lacko a Alik Krubanov pod vedením Mgr. P. Čaputu. Žiaci si svoje zručnosti mohli ďalej vyskúšať v hre Človeče nehnevaj sa, v sedmových kartách, v kartách UNO, Pexese, Twister, Dooble, Puzzle. Žiaci podľa tried sa zúčastňovali jednotlivých hier. Niektorí mohli relaxovať pri relaxačných omaľovankách a malom občerstvení. Okrem toho sme pre žiakov pripravili odmenu pre najlepších. Získalo ju družstvo, ktoré tvorili E. Kaločaiová, M. Masláková, D. Rafaelová, K. Dudášová a J.Krekáč a družstvo A. Pucherovej, R. Keszega, N. Mikletičovej, D. Tarnayovej a M. Pavlíkovej.

            Foto nájdete tu: http://oudubba.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=159

          • Vyhodnotenie bodovania izieb na internáte

          • Na mnohých školských internátoch funguje systém bodovania poriadku na izbách. Na tento systém prešiel aj náš školský internát. A od začatia bodovania sa na našom internáte začali diať priam zázračné veci. Zrazu zmizol všetok neporiadok a v izbách bolo cítiť a aj vidieť vôňu čistoty a poriadku. Veru, milo nás to prekvapilo. A kto hodnotil? Denní i noční vychovávatelia. Čo hodnotili? Upratanú posteľ, uloženú bielizeň, topánky upratané poličky a poriadok v skriniach. Bonusové body mohli získať za ochotu pomôcť, účasť na aktivitách a za ďalšie mimoriadne činnosti. To, že sa žiaci veľmi snažili, svedčí aj vyhodnotenie na konci mesiaca marec. Rozdiely boli dosť tesné, preto sme sa rozhodli, že sladkú odmenu v podobe zákuskov dostali všetci žiaci. No, aj napriek tomu máme prvých víťazov. U dievčat najkrajšie upratanou izbou bola izba V. Hamorníkovej a Peti G. U chlapcov bola zasa najkrajšie uprataná izba M. Badáňa, M. Petráňa a R. Rébica. Víťazi získali mimoriadnu odmenu z rúk riaditeľa školy.

        • Darujte nám 2%
          • Darujte nám 2%

          •  

            Milí rodičia, kolegovia, priatelia, sympatizanti,

            je tu čas daňových priznaní. Ak nie ste ešte rozhodnutí, darujte, prosím, 2% z Vašich daní nášmu občianskemu združeniu:

            Rada rodičov pri Odbornom učilišti, Dúbravská cesta 1, 845 24 Bratislava   

            IČO: 42418909  

            Číslo účtu: 1319199001/1111  IBAN: SK51 1111 0000 0013 1919 9001

            Podporíte školu a jej žiakov, ich prípravu na povolanie, mimoškolské aktivity i kultúrne prostredie školy. Ďakujeme!

            Postup pri darovaní 2% a všetky potrebné informácie a tlačivá nájdete aj tu: https://oudubba.edupage.org/percenta2/

             

        • Recitačná súťaž v Hlohovci
          • Recitačná súťaž v Hlohovci

          • Vo štvrtok 22. 03. 2018 sme sa zúčastnili celoštátnej recitačnej súťaže na Spojenej škole internátnej v Hlohovci. Žiačky, ktoré nás reprezentovali, zhrnuli svoje pôsobenie takto:

            "Atmosféra tam bola skvelá, ľudia boli milí, mala som veľkú trému, ale napriek tomu som si to užila a zistila som, že som sa nemusela vôbec báť." (Katarína Berkyová)

            "Úžasný deň., veľká tréma, lebo som som si vybrala skutočný príbeh a cítila som veľkú zodpovednosť, aby som to povedala naozajstne, tak aby nebolo slovo Violy Fisherovej zabudnuté." (Ema Kaločaiová) 

            "Pre mňa ako učiteľa nie je problém motivovať šikovné deti, ktoré škole vyhrajú súťaž. Oveľa väčšou výzvou je naučiť ich spracovať fakt, že napriek veľkej snahe nevyhrali. Hádam sa mi to podarilo, lebo boli skutočne úžasné," dodáva pani učiteľka Mgr. A. Domoráková, ktorá dievčatá na súťaž sprevádzala a spolu s PhDr. D. Križanovou ich aj pripravovala. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Ocenenie ku Dňu učiteľov

          •  

            Pri príležitosti Dňa učiteľov Okresný úrad - odbor školstva ako zriaďovateľ školy ocenil za dlhoročnú obetavú prácu pri výchove a vzdelávaní mladej generácie pani majsterku odbornej výchovy v učebnom odbore záhradník Agátu Janoškovú, ktorá u nás pôsobí ako majsterka odbornej výchovy od roku 2000 a v tomto roku oslavuje aj okrúhle životné jubileum. Slávnosť sa uskutočnila 6. apríla 2018 v Zichyho paláci. Blahoželáme aj my. 

        • Partnerské vzťahy
          • Partnerské vzťahy

          •  

            Trojstretnutie v dňoch 08., 13. a 20. 02. 2018 sa venovalo dôležitým témam, ktoré súvisia s partnerským životom. Žiaci školy mali priestor hovoriť o tom, ako si predstavujú ideálneho partnera, čo vzťahom pomáha a čo ich naopak ničí, o tom ako sa vzťah vyvíja a aké miesto má v našom živote. Prevenciu sme realizovali v spolupráci so psychológom z CPPPaP Fedákova. Téma bola pre žiakov zaujímavá a aktuálna.

          • Pracovné stretnutie ku Dňu učiteľov

          •  

            Takmer 50 zamestnancov školy a bývalých zamestnancov sa v utorok 3. apríla 2018 zišlo na pracovnom stretnutí pri príležitosti Dňa učiteľov. Riaditeľ školy ocenil náročnú prácu pedagogických, odborných i nepedagogických zamestnancov, vyzdvihol úspechy školy, pričom zdôraznil kontinuitu a prínos bývalých zamestnancov, pripomenul, že tomto roku uplynie už 50 rokov od začiatku praktického vyučovania v dielňach na Patrónke. Prítomným zamestnancom školy potom Ema Kaločaiová (2.CK) predniesla prózu, s ktorou školu reprezentovala na recitačnej súťaži v Hlohovci.

        • Čo so smútkom?
          • Čo so smútkom?

          •  

            Smútenie môže mať rôzne dôvody. Strata milovanej osoby, práce, domova alebo iných dôležitých hodnôt v našom živote. Smútok je súčasťou nášho života a odporúča sa nepotláčať ho, keď prichádza. Na otázku „Čo so smútkom?“ mohli žiaci diskutovať v rámci preventívnej besedy, ktorú k nám prišlo urobiť CPPPaP Fedákova v dňoch 12. a 20. 02. 2018. Ďakujeme preventistom za vytvorenie bezpečného prostredia na zdieľanie smútku, ale aj radosti.

             

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          •  

            Veľkonočné prázdniny trvajú v tomto roku od 29. 03. do 03. 04. 2018. Žiaci budú teda posledný deň v škole v stredu 28. 03. 2018, kedy je skrátené vyučovanie do 11.20 h. Školský internát je potrebné opustiť do 15.00 h.

            Po prázdninách žiaci nastúpia do školy v stredu 04. 04. 2018. Vyučovať sa bude podľa rozvrhu párneho týždňa. Príchod na školský internát je možný v utorok od 16.00 do 21.00 h.

          • Európsky deň 112

          •  

            Európsky deň 112 sa konal dňa 09. 02. 2018 v priestoroch letiska M. R. Štefánika. Tohto podujatia sa zúčastnili aj žiaci pod vedením svojich vyučujúcich. Žiaci si mohli pozrieť a aj vyskúšať poskytovania prvej pomoci, vidieť ukážky práce policajného zboru, hasičského zboru. Mohli si posedieť v policajnom aute, vyskúšať si uniformu...

            Do galérie Európsky deň 112 09.02.2018 boli pridané fotografie.

        • Jarné prázdniny
          • Jarné prázdniny

          •  

            V týždni 05. - 09. 03. 2018 sú v Bratislavskom kraji jarné prázdniny. V piatok 02. 03. 2018 vyučovanie končí po 4. vyučovacej hodine o 11.20 h, potom idú žiaci na obed a domov, resp. na internát. Vyučovanie po prázdninách začína v pondelok 12. 03. 2018 podľa rozvrhu párneho týždňa.

        • Školský internát – rodičovské združenie
          • Školský internát – rodičovské združenie

          • V piatok 09. 02. 2018 o 13.30 h sa v kultúrnej miestnosti (na vrátnici Vás usmernia) uskutoční rodičovské združenie školského internátu. Pozývame týmto všetkých rodičov žiakov, ktorí sú ubytovaní na internáte.

            Na programe bude aktuálna situácia v školskom internáte, informácie o aktivitách v 1. polroku a pláne činnosti na 2. polrok. Okrem vedenia školského internátu a vychovávateľov Vám budú k dispozícii i školský psychológ a sociálny pedagóg.

          • Fašiangová zábava

          •  

            Fašiangy sú obdobím od troch kráľov do popolcovej stredy. Aj my sme, ako každý rok, toto obdobie zakončili fašiangovou zábavou, ktorá sa konala v utorok 6. februára 2018. Zúčastnili sa ho nielen žiaci Odborného učilišťa, ale aj žiaci z DSS a RS ROSA. Žiaci mali okrem dobrej hudby pripravené malé pohostenie v podobe fánok. O dobrú zábavu sa starali DJ p. Sarňák a p. Čaputa.

            Do galérie Fašiangová zábava 06.02.2018 boli pridané fotografie.

          • Stužková slávnosť

          •  

            V stredu 31. januára 2018 sa uskutočnila stužková slávnosť žiakov tretieho ročníka. O štvrtej poobede sa začal slávnostný ceremoniál odovzdávania stužiek. K žiakom, ich rodičom a priateľom a k prítomným pedagógom sa prihovoril riaditeľ školy. Slávnostnú časť večera zavŕšil tanec žiakov s rodičmi a pedagógmi. Kultúrny program bol v znamení hudby a tanca, spevu i hovoreného slova. Po výbornej večeri sa rozprúdila zábava, ktorú prerušilo len krájanie torty a tombola. Tanec potom pokračoval až do polnoci.

            Za náročnú prípravu a skvelú realizáciu stužkovej slávnosti patrí vďaka nielen žiakom, ale aj pedagógom, ktorých tento rok koordinovala Mgr. Vilma Kozánková. 

            Foto nájdete tu: Stužková slávnosť 31.01.2018

          • Zhodnotenie 1. polroka

          •  

            V stredu 31. januára riaditeľ školy pred žiakmi a pedagógmi školy zhodnotil výsledky klasifikácie, ale aj dochádzky a správania žiakov školy za 1. polrok. Žiaci, ktorým bola udelená pochvala riaditeľom školy za výborný prospech, dochádzku a správanie alebo za výrazné zlepšenie, si prevzali aj finančnú odmenu. Veríme, že aj tá bude povzbudením pre prácu v 2. polroku.

             

        • Polročné výpisy známok a prázdniny
          • Polročné výpisy známok a prázdniny

          •  

            V stredu cez 4. vyučovaciu hodinu rozdajú triedni učitelia žiakom polročné výpisy klasifikácie prospechu a správania za prvý polrok. Vyučovanie končí o 11.20 h, potom idú žiaci na obed a domov, resp. na internát.

            V piatok 02. 02. 2018 sú polročné prázdniny. Vo štvrtok 01. 02. 2018 vyučovanie končí po 4. vyučovacej hodine o 11.20 h, potom idú žiaci na obed a domov.

        • Punk Rock
          • Punk Rock

          •  

            Divadlo Nová scéna uviedlo na začiatku školského roka školskú drámu o láske, priateľstve, ale aj šikane s názvom Punk Rock. Skupina žiakov našej školy ho mala možnosť vzhliadnuť 12. decembra. Predstavenie, ktoré je určené mladým ľuďom, zaujalo nielen žiakov, ale aj pedagógov. Hra výrazne apelovala na tolerantnosť, ľudskosť a empatiu v správaní sa dnešných mladých ľudí. Záver hry bol mrazivý a vytvoril nám v hlave viacero otázok, na ktoré sa oplatí nájsť odpovede.

          • Deň otvorených dverí

          •  

            Vo štvrtok 25. januára 2018 od 09.00 do 11.00 h sa v kultúrnej miestnosti uskutoční DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ Odborného učilišťa. Našim budúcim žiakom sa predstavia všetky naše UČEBNÉ ODBORY aj PRÍPRAVNÝ ROČNÍK a ŠKOLSKÝ INTERNÁT, ktorý máme už štvrtý rok a ktorý okrem ubytovania a stravovania poskytuje výchovu mimo vyučovania a bohatú a rôznorodú krúžkovú činnosť. 

        • Koza rohatá
          • Koza rohatá

          •  

            V piatok 8. decembra 2017 sme boli v Mestskom divadlo P.O. Hviezdoslava na predstavení Koza rohatá. Voľné spracovanie na motívy ľudovej rozprávky Pavla Dobšinského v réžii Róberta Mankoveckého sa páčilo, využili sme naň aj kultúrne poukazy.

        • Vianočné prázdniny
          • Vianočné prázdniny

          •  

            Vianočné prázdniny trvajú od 23. decembra 2017 do 5. januára 2018. Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin je piatok 22. decembra, kedy sa na teoretickom ani praktickom vyučovaní neučí. Budú prebiehať tvorivé dielne a vyučovanie je skrátené - o 11.20 h idú žiaci na obed, resp. domov. Začiatok vyučovania po prázdninách je v pondelok 8. januára 2018. Vyučovať sa bude podľa rozvrhu párneho týždňa.

            Všetkým žiakom i zamestnancom prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov a úspešný vstup do nového roka 2018!

        • Nelátkové závislosti
          • Nelátkové závislosti

          •  

            Vo štvrtok 7. decembra 2017 sa v škole uskutočnila prevencia na tému nelátkových závislostí. Naši žiaci mali možnosť sa k tejto téme porozprávať so psychologičkou Monikou z CPPPaP Fedákova. Tá si pre žiakov okrem rozprávania pripravila aj zaujímavé aktivity.

        • OU má talent + Mikuláš
          • OU má talent + Mikuláš

          •  

            Vianočný čas sa blíži. Z cukrárskej dielne voňajú čerstvo napečené koláče, záhradníci pletú adventné vence, žiaci služieb a domácich prác vypekajú vianočné oblátky a školský internát sa výzdobou razom zmenil na vianočnú krajinu. A my sme sa rozhodli opäť si vianočný čas spríjemniť akciou OU má talent.

            Do druhého ročníka sa zapojilo 25 žiakov. Na javisku predviedli svoj spevácky, herecký, moderátorský alebo tanečný talent. Ich výkony v závere zhodnotila odborná porota zložená zo zástupcov majstrov, učiteľov a vychovávateľov Ing. Mareka Ráčeka, Mgr. Sylvie Krajčiovej a Mgr. Jany Vanekovej. Tí žiakov pochválili predovšetkým za ich odvahu vystúpiť pred celou školou. A aby sa nezabudlo aj na divákov, patrí im vďaka za to, že boli pre vystupujúcich žiakov podporou a ich čísla odmenili potleskom. Vystúpeniami talentov to však celé nekončilo.

            Záverečnou doslova sladkou bodkou bol Mikuláš s jeho doprovodom anjelov s čertom. Ten odovzdal žiakom, ktorí ukázali svoj talent, malý darček a obrovské vrece plné sladkostí priamo pánu riaditeľovi Mgr. Eduardovi Filovi, ktorý v krátkom príhovore prisľúbil, že sladké balíčky odovzdá učiteľom a tí ich rozdajú žiakom, a vyjadril poďakovanie všetkým zamestnancom, ktorí organizačne alebo technicky pomohli a priložili ruku k dielu, aby sa akcia OU má talent mohla opäť uskutočniť.

            Do galérie OU má talent + Mikuláš 06.12.2017 boli pridané fotografie.

        • Slovanský dvor na vianočných trhoch
          • Slovanský dvor na vianočných trhoch

          •  

            V utorok  05. 12. 2017 sme na vianočných trhoch navštívili stánok Sokoliarne a miniZOO Devín, kde naši chovatelia praxujú pod vedením majstra OV Bc. Michala Černušku.

            Riaditeľ školy si s p. majstrom a žiakmi prezrel expozíciu i dravce a s Mgr. PhDr. Petrom Štaffenom, PhD. prediskutoval ďalšiu spoluprácu pri vykonávaní odborného výcviku a v oblasti ornitoterapie.

        • Kampaň Červená stužka aj na našej škole
          • Kampaň Červená stužka aj na našej škole

          •  

            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka každého jedného z nás. Ako po minulé roky aj tento sa naša škola zapojila do celoslovenskej kampane Červené stužky. Pri tento príležitosti sme zorganizovali na škole dve kľúčové akcie. Jednou z nich bolo vytvorenie živej červenej stužky, ktorú vytvorili žiaci ubytovaní na školskom internáte v čase mimo vyučovania. Ďakujeme všetkým zapojeným žiakom a vychovávateľom za spoluorganizáciu. Na druhý deň, 1. decembra, už tradične rozdávali vybraní žiaci Lenka Hanusková, Veronika Hupková a Lukáš Havran na škole stužky. Okrem červenej stužky, ktorá je symbolom kampane, informovali ostatných žiakov o rizikách, preventívnych opareniach a mýtoch, ktoré poznáme v súvislosti s chorobou AIDS.

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          •  

            Vo štvrtok 30. novembra 2017 od 09.00 do 11.00 h sa v kultúrnej miestnosti uskutoční DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ Odborného učilišťa. Našim budúcim žiakom sa predstavia všetky naše UČEBNÉ ODBORY aj PRÍPRAVNÝ ROČNÍK a ŠKOLSKÝ INTERNÁT, ktorý máme už štvrtý rok a ktorý okrem ubytovania a stravovania poskytuje výchovu mimo vyučovania a bohatú a rôznorodú krúžkovú činnosť. 

        • Exkurzia v čokoládovni v Kittsee
          • Exkurzia v čokoládovni v Kittsee

          • V utorok 28.11. 2017 sa uskutočnila exkurzia do čokoládovne v Kittsee, ktorej sa zúčastnilo 70 žiakov a 8 pedagogických zamestnancov. Cieľom cesty bola návšteva  výrobne čokolády, kde sa žiaci oboznámili s výrobou čokolády a tiež aj s výrobkami a rôznymi cukrovinkami a mohli ich  porovnať s výrobkami, ktoré poznajú z našich obchodov. Účastníci exkurzie si mohli nakúpiť čokoládové výrobky a iné cukrovinky, ktoré sa priamo v podniku vyrábajú. Súčasťou exkurzie bola aj návšteva nákupného centra v Kittsee.

            Do galérie Exkurzia v Kittsee 28.11.2017 boli pridané fotografie.

        • Školský časopis
          • Školský časopis

          •  

            Naša škola má opäť časopis! Študentský občasník OU KEY s podtitulom Pohľad na školský rok 2016/2017 mapuje život školy v minulom školskom roku. Nezaznamenáva len školské akcie a aktivity, ale dáva priestor aj tvorivosti našich žiakov a čitateľovi ponúka aj zábavu či praktické rady. Zatiaľ ho ponúkame v elektronickej podobe na našom webovom sídle - v ľavom menu pod názvom Školský časopis. Prečítať si ho môžete aj kliknutím sem: OU_KEY_2017.pdf

            Vďaka patrí celej redakcii pod vedením PhDr. D. Križanovej a Mgr. Sylvie Krajčiovej, ktoré nadviazali na vydávanie časopisu OU KEY spred niekoľkých rokov - viedla ho Mgr. A. Hlaváčová (s. Bohdana), ktorú týmto srdečne pozdravujeme.

        • Prezentácia wellness pedikúry
          • Prezentácia wellness pedikúry

          •  

            V pondelok 27. novembra 2017 sa žiačky tretieho ročníka učebného odboru pedikúra – manikúra zúčastnili prezentácie wellness pedikúry spojenej s predvádzaním výrobkov firmy ORLY. Prezentácia prebiehala formou riadenej činnosti samotných dievčat, ktorú viedla p. Slimáková z firmy ORLY. Dievčatá boli veľmi spokojné. Škola je zasa vďačná za mnoho výrobkov, ktoré firma poskytla na praktické vyučovanie.

            Do galérie Wellness pedikúra 27.11.2017 boli pridané fotografie.

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          •  

            V stredu 15. novembra 2017 v čase 15.00 - 17.00 h sa v triedach uskutoční rodičovské združenie Odborného učilišťa, kde triedni učitelia a majstri OV budú rodičov informovať o dochádzke, prospechu a správaní žiakov za prvý štvrťrok.  Zároveň rodičia doplnia svojich zástupcov do Rady rodičov.

            O 14.00 h sa v zasadačke riaditeľa školy stretne výbor Rady rodičov.

        • Bubnový workshop
          • Bubnový workshop

          •  

            Ku koncu novembra sa telocvičňa otriasala v základoch, pretože v nej naraz bubnovalo takmer 100 žiakov a pedagógov. V piatok 24. novembra sa v škole uskutočnil bubnový workshop pod vedením lektora a muzikoterapeuta Miroslava Randušku. Workshop mal dve časti. V prvej si každý žiak zobral bubon a bol súčasťou rôznych cvičení na pozornosť a rytmiku. V druhej časti hral každý na melodickú palicu, ktorá pri udieraní vydávala rôzne tóny. Na záver sme všetci spoločne vytvorili orchester a zahrali Ódu na radosť. Metóda školského bubnovania zlepšuje sociálnu klímu triedy a vzájomnú súdržnosť, ale pôsobí aj ako prevencia proti šikane a agresii, prináša odreagovanie a emocionálne vybitie a v neposlednom rade rozvíja kreativitu a nový prístup k učeniu.

            Do galérie Bubnový workshop 24.11.2017 boli pridané fotografie.

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          •  

            Vo štvrtok 9. novembra 2017 od 09.00 do 11.00 h sa vo veľkej jedálni uskutoční DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ Odborného učilišťa. Našim budúcim žiakom sa predstavia všetky naše UČEBNÉ ODBORY aj PRÍPRAVNÝ ROČNÍK a ŠKOLSKÝ INTERNÁT, ktorý máme už štvrtý rok a ktorý okrem ubytovania a stravovania poskytuje výchovu mimo vyučovania a bohatú a rôznorodú krúžkovú činnosť. Našim budúcim žiakom, ktorí potrebujú širší rozsah služieb, sa predstaví aj Domov sociálnych služieb a rehabilitačné stredisko ROSA, ktorý okrem ubytovania a stravovania, výchovy a krúžkovej činnosti poskytuje aj sociálne služby, ošetrovateľskú starostlivosť a rehabilitáciu.

        • Nie som na predaj
          • Nie som na predaj

          •  

            V utorok 7. novembra 2017 sa v škole uskutočnilo preventívne stretnutie na tému Obchodovanie s ľuďmi. Náš hosť kpt. PaedDr. Martina Kočišová z OR PZ BA IV, s ktorou naša škola dlhodobo v rámci prevencie spolupracuje, premietla žiakom film, v ktorom mohli žiaci vidieť reálne osudy obetí obchodu s ľuďmi. Pre žiakov bola téma zaujímavá a prínosná.

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          •  

            V pondelok a utorok 30. a 31. 10. 2017 majú žiaci jesenné prázdniny. V stredu 1. 11. je štátny sviatok vŝetkých svätých. Vo štvrtok a piatok 2. a 3. 11. udelil riaditeľ školy z prevádzkových dôvodov riaditeľské voľno. V piatok 27. 10. majú žiaci Odborného učilišťa skrátené vyučovanie - končia o 11.20 h a idú na obed, resp. domov.

            Do školy sa vraciame v pondelok 6. 11. 2017 a učíme sa podľa rozvrhu nepárneho týždňa. 

        • Spolupráca školy a polície
          • Spolupráca školy a polície

          •  

            V stredu 25. 10. 2017 sa stretli pedagogickí a odborní zamestnanci školy na besede s príslušníkmi Policajného zboru SR z okresného riaditeľstva Bratislava IV, kde územne patrí aj naša škola. Kriminalista mjr. JUDr. J. Kovarčík a preventistka kpt. PaedDr. M. Kočišová odpovedali na otázky k prevencii, služobným postupom orgánov činných v trestnom konaní, komunikácii školy a polície, ale najmä k problému násilnej kriminality, ktorej obeťami sú chránené osoby so zdravotným znevýhodnením, resp. deti a mládež. Užitočné stretnutie pripravila koordinátorka prevencie Mgr. J. Sekerešová.

             

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          •  

            V utorok 24. októbra 2017 sa vo veľkej jedálni pri príležitosti Dňa zdravej výživy uskutočnila ochutnávka zdravých jedál a nápojov. Že sa dá stravovať zdravo a zároveň chutne, sa mohli presvedčiť žiaci ubytovaní v školskom internáte a klienti DSS a RS Rosa. Vďaka patrí všetkým aktérom.

        • Tropicarium v Budapešti
          • Tropicarium v Budapešti

          •  

            Vďaka dlhodobej spolupráci s firmou Siemens malo 16 jej zamestnancov a 20 našich žiakov vo štvrtok 21. 09. 2017 možnosť navštíviť Tropicarium v Budapešti.

            Cestovali sme pohodlným zájazdovým autobusom, v ktorom bolo zabezpečené občerstvenie, v Tropicariu sme sa naobedovali s výhľadom na veľké morské akvárium plné rýb, medzi ktorými nechýbali žraloky. Po obede sme si prezreli zvieratá z celého sveta, videli malé opičky, veľké množstvo morských rýb, ale aj krokodíly a nad hlavami lietali malé exotické vtáčiky. Napriek upršanému počasiu sa výlet vydaril, a to aj vďaka Mgr. I. Jančej, Mgr. L. Krušinovej a Mgr. A. Hornáčkovej, ktoré našich žiakov sprevádzali.

            Firma Siemens Healtcare výlet pripravila v rámci Týždňa dobrovoľníctva v spolupráci s Bratislavským dobrovoľníckym centrom a našou školou. Nás teší, že si firemný sektor aj takýmto spôsobom nachádza cestu k zdravotne znevýhodnenej mládeži. 

            Do galérie Tropicarium Budapešť 21.09.2017 boli pridané fotografie.

        • Jesenná burza šatstva
          • Jesenná burza šatstva

          •  

            V utorok 24. 10. 2017 sa konala jesenná burza šatstva, kníh a hračiek. Veľká vďaka patrí zamestnancom firmy Philips, diaľničnej spoločnosti Skytoll a organizácii Ready to help za zbierku šatstva a hračiek, ktorými prispeli do našej burzy. Samozrejme, poďakovanie patrí aj majstrom, učiteľom a žiakom učebných odborov DP, PM a OT, ktorí burzu pripravili a zorganizovali.

            Do galérie Jesenná burza šatstva 24.10.2017 boli pridané fotografie.

        • Rodičovské združenie a Rada rodičov
          • Rodičovské združenie a Rada rodičov

          •  

            V stredu 27. septembra 2017 v čase 15.00 - 17.00 h sa v triedach uskutoční rodičovské združenie Odborného učilišťa, kde triedni učitelia a majstri OV budú rodičov informovať o začiatku školského roka a adaptácii nových žiakov, o dochádzke, prospechu a správaní žiakov.  Zároveň rodičia doplnia svojich zástupcov do Rady rodičov.

            O 14.00 h sa v zasadačke riaditeľa školy stretne výbor Rady rodičov.

        • Ochrana osobných údajov
          • Ochrana osobných údajov

          •  

            V rámci preventívnych aktivít k nám v stredu 04. 10. 2017 do školy prišla kpt. PaedDr. Martina Kočišová z Okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave IV. Pre našich nových žiakov si pripravila zaujímavú prednášku o ochrane osobných údajov.  Žiaci sa dozvedeli, aké dôležité je strážiť si svoj občiansky preukaz, aké dokumenty určite nemajú podpisovať a kde hľadať pomoc, ak by sa stali obeťou a niekto predsa ich údaje zneužil. Ďakujeme lektorke za veľmi dôležité a prínosné informácie.

        • Kurz prvej pomoci
          • Kurz prvej pomoci

          •  

            V pondelok 11. septembra 2017 k nám zavítala zdravotná záchranárka a lektorka prvej pomoci Bc. Adriana Jesenská. V teoretickej časti hovorila o význame prvej pomoci, životne dôležitých funkciách ľudského organizmu, bezpečnosti pri poskytovaní prvej pomoci, volaní na tiesňovú linku a pod. Svoje rozprávanie rozšírila o úrazy a náhle stavy u žiakov, s ktorými sa učitelia počas pedagogickej praxe môžu stretnúť najčastejšie. Okrem teórie bola k dispozícií figurína s trenažérom, ktorá monitorovala kvalitu vykonávanej resuscitácie.

            Mnohí dokážu zaváhať v situáciách, kedy doslova sekundy rozhodujú o živote človeka. Sme radi, že vďaka školeniu prvej pomoci si zamestnanci školy osvojili vedomosti, zručnosti a základné postupy správneho poskytovania prvej pomoci pri život ohrozujúcich stavoch. Lektorke ďakujeme za jej čas a cenné informácie, ktoré k nám do školy priniesla.

        • Voľnočasový klub bude mať otvorené dvere
          • Voľnočasový klub bude mať otvorené dvere

          •  

            Pozývame všetkých súčasným aj bývalých žiakov do voľnočasového klubu.

            Príď sa pozrieť na ponuku aktivít, ktorá na Teba vždy vo štvrtok poobede bude čakať v čase od 13.15 do 16.00 h v Izbičke. Ak potrebuješ poradiť, porozprávať sa alebo len zabiť nudu, klub je tým správnym miestom.

            Tešíme sa na TEBA!

            Jana Sekerešová a Dominika Závodská

        • Kurz na ochranu života a zdravia a účelové cvičenie
          • Kurz na ochranu života a zdravia a účelové cvičenie

          •  

            V dňoch 12. – 14. 09. 2017 sme v súlade s učebnými plánmi pripravili pre žiakov účelové kurzy.

            Účelové cvičenie pre žiakov prvého a druhého ročníka sa konalo v dňoch 12. – 13. 09. 2017 a bolo rozdelené na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti žiaci získali základné informácie z oblasti environmentalistiky, ekológie a poskytovania  prvej pomoci. Na druhý deň si žiaci mohli prakticky vyskúšať poskytovanie prvej pomoci, spoznávať bylinky a zašportovať si na Železnej studničke.

            Kurz na ochranu života a zdravia sa konal v dňoch 12. – 14. 09. 2017 a bol určený pre žiakov 3. ročníka. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti o ochrane prírody, separácii odpadu, poskytovaní prvej pomoci. Záverečný deň bol venovaný turistike – vychádzke na Sandberg nad Devínskou Novou Vsou.

            Jednotlivé aktivity, ktoré si pre žiakov pripravili učitelia, majstri OV, školský psychológ a sociálny pedagóg pod vedením Mgr. A. Hullovej, boli nielen poučné, ale aj zaujímavé.

            Do galérie Kurz na ochranu života a zdravia a účelové cvičenie 12.-14.09.2017 boli pridané fotografie.

        • Celoročný florbalový turnaj
          • Celoročný florbalový turnaj

          •  

            V mesiaci september sme vyhlásili celoročnú súťaž vo florbale medzi športovcami a športovkyňami ubytovanými v DSS na 2. poschodí (Martin Buzalka, Martin Pokusa, Peter Noga, Marieta Kováčová a pani vychovávateľka Marta Hipíková ako náhradník) a školským internátom (ŠI) na 3. a 4. poschodí (David Máhr, David Rácz, Eduard Panáček, Ľudovít Novák, Gabriel Čambálik, Lenka Černeková, Silvia Šenková).

            Jesenná časť sa uskutočnila 4. októbra 2016 v telocvični v popoludňajších hodinách, zúčastnili sa ho dve družstvá zo ŠI a jedno družstvo z DSS. V tomto miniturnaji sa stalo víťazom družstvo ŠI. Zimná časť sa uskutočnila 7. februára 2017 v telocvični. Tohto miniturnaja sa zúčastnili po jednom družstve zo ŠI a DSS a víťazom sa stalo družstvo DSS. Jarná časť pozostávala z dvoch zápasov medzi jednotlivými družstvami zo ŠI a DSS. Hralo sa vonku na florbalovom ihrisku. 6. júna sa uskutočnil prvý zápas, ktorého víťazom sa stalo družstvo DSS, a 12. júna druhý zápas, ktorého víťazom sa stalo družstvo ŠI.

            Všetky zápasy sa hrali so športovým zápalom s túžbou vyhrať, ale v rámci fair-play. Víťazom bol vzťah k športovaniu, pohyb a súťaživosť. Na záver turnaja boli všetci športovci a športovkyne odmenení sladkou odmenou.

        • Za kľúčovou dierkou
          • Za kľúčovou dierkou

          •  

            V máji a júni 2017 dostal náš plot pri vchode z Dúbravskej cesty novú podobu. Vyzdobili ho "kľúčové dierky", ktoré na základe vlastných návrhov namaľovali žiaci Strednej odbornej školy pedagogickej, našej školy a klienti DSS A RS Rosa. 

            Na začiatku maľovania plota bola medzinárodná výtvarná súťaž na tému HRANICA vypísaná SNG, na ktorú reagovali žiaci SOŠPg na Bullovej ul. pod vedením Mgr. T. Filovej troma návrhmi, z ktorých jeden sme zrealizovali v spoločnom projekte Za kľúčovou dierkou. Pekne ho charakterizovala jedna zo zúčastnených žiačok SOŠPg:

            „Predstavme si, že sme sa vrátili do svojho detstva. Do čias, keď sme zvedavo objavovali svet okolo seba. Zrazu však stojíme pred zatvorenými dverami. Chceme ich otvoriť, no sú zamknuté... Čo teraz? Na kľučke zbadáme maličkú kľúčovú dierku. Postavíme sa na špičky, nakukneme cez ňu. V tej chvíli sa nám ukazujú tajomstvá miestnosti. Čo však môžeme vidieť? Celú miestnosť, či len časť z nej? Bolo by hlúpe domnievať sa, že vidíme úplne všetko. Že náš pohľad je úplná realita. Čo ak aj my ľudia sme ako tá tajuplná miestnosť? Čo ak závisí len od nás, čo svetu zo seba ukážeme? Kľúčová dierka patrí ku každému plotu, dovolí nám nazrieť, čo sa za plotom skrýva... výkrik, sen, túžba, realita... Náš plot má byť výkrikom, pútačom, prelomenou bariérou medzi dvoma odlišnými svetmi."

            Do galérie Kľúčové dierky 2017 boli pridané fotografie.

        • KOŽAZ a účelové cvičenie
          • KOŽAZ a účelové cvičenie

          •  

            V dňoch 12. – 14. 09. 2017 v čase od 07.45 h do 13.00 h žiaci 3. ročníka Odborného učilišťa pod vedením svojich učiteľov absolvujú v súlade s učebným plánom Kurz na ochranu života a zdravia.

            V utorok a stredu 12. a 13. 09. 2017 v čase 10.00 - 13.00 h zároveň prebehne účelové cvičenie pre žiakov 1. a 2. ročníka. V čase 07.45 - 10.00 h prebieha vyučovanie podľa rozvrhu.

            Žiaci v týchto dňoch budú chodiť do školy športovo oblečení, primerane k počasiu, budú mať desiatu a vodu na pitie a, samozrejme, doklady. Žiaci budú rozdelení do skupín a budú sa riadiť pokynmi vyučujúcich. Vedúcou kurzu je Mgr. A. Hullová.

        • Informácia pre stravníkov
          • Informácia pre stravníkov

          •  

            Upozorňujeme denne dochádzajúcich žiakov školy, ktorí chcú chodiť na obedy v našej jedálni, že v pondelok 4. septembra 2017 nebudú mať obed. V pondelok si môžu vyplniť a odovzdať zápisný lístok stravníka triednym učiteľom a už v utorok aj obedovať.

            Žiaci, ktorí budú ubytovaní v školskom internáte, budú mať pripravenú stravu počnúc obedom už v pondelok 4. septembra.

            Ďakujeme za pochopenie.

        • Odmeňovanie za prácu
          • Odmeňovanie za prácu

          •  

            Vo štvrtok 29. 06. 2017 boli za produktívnu prácu pre Odborné učilište a DSS a RS ROSA odmenení žiaci školy z učebných odborov maliar a opatrovateľ. Finančné ocenenie odovzdal za školu riaditeľ Mgr. E. Filo a za DSS a RS ROSA v zastúpení riaditeľa Ing. M. Tekula.

        • A je to tu...
          • A je to tu...

          •  

            Milí žiaci,

            nový školský rok 2017/18 už klope na dvere. Tešíme sa na vás už v pondelok 4. septembra 2017 o 07.45 h. Všetci žiaci prídu ráno do budovy teoretického vyučovania - hneď za vrátnicou, tam vás usmerníme ďalej. Prváci ostanú na teórii, druháci a tretiaci pôjdu do dielní svojich odborov. 

            Čo si máte so sebou priniesť, nájdete tu: Info_k_nastupu_do_skoly_2017-18.pdf

            Denne dochádzajúci žiaci budú v prvý deň v škole asi do 10.00 h, potom môžu ísť domov. Žiaci ubytovaní v školskom internáte alebo v DSS a RS Rosa pôjdu v tomto čase už na internát. 

            Žiaci Odborného učilišťa, ubytovaní v školskom internáte, nájdu ďalšie informácie tu: Info_k_nastupu_do_internatu_pre_ziakov_OU_2017-18.pdf

            Žiaci iných škôl, ubytovaní v školskom internáte, nájdu ďalšie informácie tu: Info_k_nastupu_do_internatu_pre_ziakov_inych_strednych_skol_2017-18.pdf

            Mgr. Eduard Filo, riaditeľ

        • Neseď doma, príď do klubu
          • Neseď doma, príď do klubu

          •  

            Využi cez leto možnosť a príď do klubu, ktorý povedie tím odborných zamestnancov. Uvidíme sa v stredu 12. júla a 23. augusta v priestoroch Izbičky v čase od 14.00 do 17.00 h. Radi Ti pomôžeme, poradíme alebo len spoločne zabijeme nudu dobrou spoločenskou hrou alebo rozhovorom. 

             

            Tešíme sa na Teba! 

        • Oceňovanie žiakov
          • Oceňovanie žiakov

          •  

            V piatok 30. júna 2017 ráno, ešte pred tým, ako si prevzali z rúk triednych učiteľov výročné vysvedčenia, boli najlepší žiaci školy ocenení za výborné školské výsledky, iní zasa pokarhaní za zlú dochádzku či porušovanie školského poriadku. V kultúrnej miestnosti sa im prihovoril a finančnú odmenu odovzdal riaditeľ školy Mgr. E. Filo v prítomnosti zástupcov riaditeľa a pedagógov. Veríme, že ocenenie ich výsledkov bude pre našich žiakov povzbudením, aby sa usilovali aj naďalej.

            Do galérie Oceňovanie žiakov 30.06.2017 boli pridané fotografie.

        • Trvalý pracovný pomer
          • Trvalý pracovný pomer

          •  

            Dňa 19. 04. 2017 sa žiaci ubytovaní na školskom internáte pod vedením vychovávateliek Mgr. L. Bělskej a Mgr. M. Duchovičovej zúčastnili divadelnej inscenácie. „Trvalý pracovný pomer“ je príbeh z prostredia jedného pracovného kolektívu. Žiaci sa na predstavenie tešili a po skončení skonštatovali, že to bolo veľmi pekné predstavenie.

        • Futbalový zápas
          • Futbalový zápas

          •  

            Vo štvrtok 8. júna 2017 sa stretli v priateľkom futbalovom zápase dva tímy zostavené zo žiakov našej školy a zo žiakov Spojenej školy Švabinského. Hlavným organizátorom a rozhodcom v jednej osobe bol Mgr. P. Čaputa. jeho pravou rukou bol Ing. P. Ungvarský. Pre žiakov bolo pripravené občerstvenie, hod-dogy, pre pedagogický dozor káva, čaj, minerálka. Občerstvenie pripravili žiaci učebného odboru kuchár pod vedením Ing. V. Turákovej, prvú pomoc zabezpečovali žiaci učebných odborov opatrovateľ a pedikúra – manikúra pod vedením Mgr. I. Povincovej. Súper bol zdatnejší a porazil nás 7 : 2. Celý priebeh futbalového zápasu zdokumentovala Mgr. S. Krajčiová.

            Do galérie Futbalový zápas 08.06.2017 boli pridané fotografie.

        • Záverečné hodnotenie
          • Záverečné hodnotenie

          •  

            Dňa 07. 06. 2017 sa konalo záverečné zhodnotenie študijných výsledkov 17 žiakov 3. ročníka našej školy. Ráno sa žiakom v prítomnosti triednych učiteľov a majstrov odbornej výchovy prihovoril riaditeľ školy a poprial im veľa úspechov v písomnej a praktickej časti. Žiaci si potom overili svoje vedomosti a zručnosti, cez prestávku mali pripravené občerstvenie. Poobede sme sa opäť stretli a jednotliví majstri odbornej výchovy zhodnotili prácu žiakov. Všetci žiaci zadané úlohy splnili. Blahoželáme a stretneme sa ešte na slávnostnom vyradení žiakov 23. 06. 2017 o 09.00 h!

            Do galérie Záverečné hodnotenie 07.06.2017 boli pridané fotografie.

        • Dnes mám rande s naším mestom...
          • Dnes mám rande s naším mestom...

          •  

            V piatok 09. 06. 2017 sme sa – ako po minulé roky – zapojili do projektu „Naše mesto“. Aby sme svet videli lepšie, 30 dobrovoľníkov zo spoločnosti Adient Slovakia, s.r.o. nám umylo a vyleštilo takmer 80 okien na školskom internáte. Okrem toho dvaja dobrovoľníci zo spoločnosti Johnson Controls International nám zasa „vyleštili počítače“ v počítačovej učebni. Za odmenu sme im pripravili malé občerstvenie v podobe minerálok, kávy a naši kuchári im pripravili čerstvé bagety.

            Koordinátormi tejto vydarenej akcie boli S. Gergelová, P. Čaputa, O. Čermáková a P. Drobková. Na záver môžeme konštatovať, že opäť to bola veľmi vydarená akcia. Ďakujeme!

            Do galérie Naše mesto 09.06.2017 boli pridané fotografie.

        • Bojná
          • Bojná

          •  

            V dňoch 22. – 24. 5. 2017 sa žiaci triedy 3.OT zúčastnili pracovno-relaxačného pobytu v Bojnej neďaleko Piešťan. Bývali sme v Ranči pod Babicou, kde sme si s p. učiteľkami Mgr. I. Povincovou a Mgr. A. Hornáčkovou opakovali učivo na záverečné skúšky.

            Navštívili sme ZOO so zaujímavými zvieratami. V obci Bojná sme si pozreli expozíciu múzea z obdobia Veľkej Moravy, kde boli vystavené vykopávky, ktoré sa našli na Valoch pri obci Bojná. Zvedavosť nás po krátkej túre doviedla k nálezisku vykopávok a sídlu z obdobia Veľkej Moravy. Všetkým sa veľmi páčilo a zážitky nám dlho ostanú v pamäti.

            Do galérie Bojná 22.-24.05.2017 boli pridané fotografie.

        • 30. 06. 2017 - odhlásená strava
          • 30. 06. 2017 - odhlásená strava

          •  

            Dňa 30. 06. 2017 končí vyučovanie odovzdaním výročných vysvedčení cca o 09.30 h.

            Žiaci ráno prídu do školy o 07.45 h. V čase 08.00 – 09.00 h sa stretnú v kultúrnej miestnosti s riaditeľom školy Mgr. E. Filom a ostatnými pedagógmi, aby spoločne zhodnotili uplynulý školský rok.

            V tento deň sú všetci žiaci, teda aj ubytovaní žiaci odhlásení zo stravy už od obeda. Ak bude mať niekto záujem o obed, musí sa nahlásiť p. Jurkovičovej (tel.: 0911 987 693, E-mail: alena.jurkovicova@domovrosa.sk).

        • Naše mesto 2017
          • Naše mesto 2017

          •  

            Tento piatok 9. júna 2017 po roku opäť očakávame firemných dobrovoľníkov, aby nám pomohli vyčistiť a skrášliť naše priestory i celý areál. K tradičného umývaniu okien im zabezpečíme, pochopiteľne, dobrú náladu, materiál, malé občerstvenie, pitný režim a informácie o našej škole.

            Dovidenia v piatok, priatelia...

        • ISIC – predĺženie platnosti karty
          • ISIC – predĺženie platnosti karty

          •  

            Dňom 30. 06. 2017 končí čipová platnosť ISIC karty. Predĺženie platnosti ISIC karty sa vykonáva v kancelárii zástupkyne riaditeľa školy S. Gergelovej za poplatok 1 € (tak, ako tomu bolo aj minulý školský rok). Ak si žiaci v priebehu júna nepredĺžia platnosť ISIC, tak od 01. 07. 2017 budú platiť plné cestovné.

            Ak niekto využíva ISIC na rôzne zľavy, môže si objednať aj známku za poplatok 10 €. 

            Žiaci, ktorí si doteraz z rôznych dôvodov nepredĺžili platnosť ISIC alebo nezakúpili známku ISIC, môžu tak urobiť dodatočne v týždni 26. 06. – 28. 06. 2017.

        • Kurz pohybových aktivít - Bojnice
          • Kurz pohybových aktivít - Bojnice

          •  

            V dňoch 29. 05. – 02. 06. 2017 sa žiaci našej školy zúčastnili spolu s klientmi DSS a RS ROSA kurzu pohybových aktivít v Bojniciach. Žiaci si pod vedením pedagógov zasúťažili, zahrali športové hry, posedeli pri ohníku...

            Hneď prvý deň po ubytovaní sa vybrali žiaci pod vedením svojich pedagógov na prieskumnú vychádzku. Ďalšie dni sa dozvedeli niečo zaujímavé o historickom a veľmi známom zámku, vybrali sa do ZOO, na celodenný výlet do Martina do Múzea slovenskej dediny, ktoré je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode.

            Zúčastnení žiaci hodnotili kurz ako výborne zorganizovanú akciu, za ktorú môžeme poďakovať Mgr. A. Hullovej, Mgr. P. Čaputovi, Mgr. A . Hornáčkovej a Bc. M. Černuškovi a za DSS a RS V. Horeckému.

            Do galérie Bojnice 29.05.-02.06.2017 boli pridané fotografie.

        • Vychádzka na Devín
          • Vychádzka na Devín

          •  

            Predposledný májový deň sme sa zo školského internátu vybrali navštíviť hrad Devín. Počasie nám prialo, mali sme možnosť vidieť celé okolie ako na dlani. Veľmi sa nám páčila možnosť zastrieľať si z luku, narábať s pravekými nástrojmi, či poťažkať si brnenie rytiera. Zaujala nás studňa na nádvorí, ktorej hĺbku sme zisťovali liatím vody. Pred slniečkom sme sa schovali v dvoch vnútorných expozíciách, ktoré nám prezradili niečo z našej histórie. Ani po dvoch hodinách sme nestihli prezrieť všetko, čo nás zaujímalo, preto dúfame, že sa nám podarí na toto čarovné miesto prísť aj nabudúce!

            Do galérie Vychádzka na Devín 30.05.2017 boli pridané fotografie.

        • Koncert v Redute
          • Koncert v Redute

          •  

            Hudobná akadémia Slovenskej filharmónie ponúkla v rámci cyklu Hudobná prechádzka storočiami výber klasikov vážnej hudby, ktorých si v interpretácii Slovenského komorného orchestra mohli v piatok 26. mája v elegantných historických priestoroch bratislavskej Reduty vychutnať aj naši žiaci. 

        • Minizoo a sokoliareň Devín
          • Minizoo a sokoliareň Devín

          •  

            Naši chovatelia majú zaujímavú prax v Minizoo Devín, kde spoznávajú a starajú sa o rôzne druhy zvierat - čistia, kŕmia, venčia. Naši žiaci tu spolupracujú aj na projekte Wings for Human (Krídla pre človeka - http://wingsforhuman.sk/), ktorý sa snaží spopularizovať ornitoterapiu - liečbu pomocou dravých vtákov. 

            Do galérie Minizoo Devín 11.05.2017 boli pridané fotografie.

        • Exkurzia záhradníkov do Košíc
          • Exkurzia záhradníkov do Košíc

          •  

            Žiaci druhého a tretieho ročníka učebného odboru záhradník boli 24. - 25. mája 2017 na exkurzii a výlete v druhom najväčšom slovenskom meste. Pozreli si botanickú záhradu a záhradné úpravy metropoly východu. Turistickým vláčikom sa previezli centrom Košíc a navštívili kultúrno-historické pamiatky mesta - Dóm sv. Alžbety a Žigmundovu vežu. Po dobrej večeri ich uchvátila tzv. spievajúca fontána. Za vydarený zájazd patrí vďaka majstrom odbornej výchovy A. Janoškovej, Z. Tomašovičovej a M. Černuškovi.

            Do galérie Výlet záhradníkov 24.-25.05.2017 boli pridané fotografie.

        • Venčenie psov
          • Venčenie psov

          •  

            Venčenie psov z útulku patrí k obľúbeným činnostiam viacerých žiakov v školskom internáte. Aj 4. mája sme sa vybrali na vychádzku do lesa na Polianky a nezabudli sme ani na psích kamarátov. Všetci sme si užili príjemný slnečný deň.

            Do galérie Venčenie psov boli pridané fotografie.

        • Vychádzka pri Dunaji
          • Vychádzka pri Dunaji

          •  

            V školskom internáte sa snažíme v rámci vychádzok poznávať mesto i jeho okolie. Vychádzka k Dunaji určite patrí k príjemnému spestreniu, najmä keď je tak pekne, ako bolo 18. mája.

        • Stará Bystrica
          • Stará Bystrica

          •  

            Týždeň od 15. do 19. mája 2017 naši chovatelia a záhradníci strávili v Starej Bystrici na pracovno-relaxačnom pobyte. Starali sa o zvieratá z hospodárskeho chovu i o voľne žijúce zvieratká v tamojšej MiniZOO, záhradníci kultivovali okolité plochy a presádzali kvety.

            Kysucká obec je známa svojím slovenským orlojom a pekne upraveným centrom. Vo voľnom čase žiaci spoznávali krásy okolitej prírody, vystúpili napr. na neďalekú výhliadkovú vežu. Bývanie mali zabezpečené v nových chatkách a stravovali sa v reštaurácii Obľúbená. Za ponuku pobytu sme vďační p. M. Pokornému, za príjemnú atmosféru majstrom M. Černuškovi a Ing. M. Ráčekovi a samozrejme všetkým našim žiakom, ktorí ukázali, že ani práca, ani aktívny oddych im nie sú cudzie.

            Do galérie Stará Bystrica 15.-19.05.2017 boli pridané fotografie.

        • Na kolesách proti rakovine
          • Na kolesách proti rakovine

          •  

            V stredu 31. mája 2017 sa stretli žiaci Odborného učilišťa i Spojenej školy, aby spolu s klientmi DSS a RS ROSA ukázali, ako sa bojuje proti rakovine - pohybom na kolesách. Popri bicykloch, kolobežkách a kolieskových korčuliach žiaci priniesli aj iné kolesá - vozíky pre nechodiacich a chodítka, dokonca i nákupné vozíky a fúriky. Po tom, ako sa nám prihovorili sčítací komisári, sme sa ešte chvíľu zabavili a vrátili na vyučovanie. Účastníkom zostali na pamiatku zelené papierové náramky.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje